Immediate Family
-
daughter
-
daughter
-
daughter
-
mother
-
father
-
brother
-
brother
About Sigtrygg Bengtsson Boberg
Sigtrygg Bengtsson (Boberg)
Sigtrygg Bengtsson , son till Bengt Matsson (Boberg) nämnd 1219, modern okänd. Samma år sigillerar Sigtrygg och hans bror Lars ett brev och deras vapensköld blir därmed det äldsta i sigill bevarade med en urskiljbar sköldteckning.
Sigtrygg var gift två gånger, andra gången med en dotter till Magnus Minnisköld (Hon var halvsyster till Birger jarl)
Barn i första äktenskapet NN
- 1.Bengt Sigtryggson (Boberg)
- 2.Ulfhild, g m Karl Ingeborgsson (Lejonbalk)
Barn i andra äktenskapet NN Magnusdotter
- 1.Karl g m Helena Petersdotter
- 2.N.N. Sigtryggsdotter, g m Knut. (De blev föräldrar till Torgils Knutsson till Aranäs)
- 3.Hafrid g m en man som möjligen hette Gustav, mor till Bengt Hafridsson
Biografi
Nämndes 1219. Är troligen identisk med den »Sistrug», som nämnes död i ett påvebrev 22 oktober 1252. Sigill: en fransk lilja mellan två hjorthorn. Var antagligen gift två gånger, andra gången med en halvsyster till Birger jarl. Genom detta supponerade äktenskap kan förklaras, att vissa ättlingar till Sigtrygg i sitt vapen förde lejon utan balkar. (ÄSF s 22, 23, 24, 89, 116, 164).
Det äldsta i behåll varande svenska adliga vapnet är Sigtrygg Bengtssons: en lilja emellan två hjorthorn,
Boberg, konventionell benämning på svensk högfrälseätt grundad på att flera av ättens medlemmar själva använt binamnet Boberg. Släkten är känd sedan 1100-talet, den dog ut på manssidan redan före 1350.
Namnet kommer troligen av gården Boberga, Dingtuna socken, Tuhundra härad, i Västmanland vilken har ägts av åtminstone två generationer Boberg. Släkten har också ägt en gård i Viby i samma socken. Peder Månsson Utter framkastade hypotesen att binamnet skulle vara taget efter byn Boberg i Fornåsa socken i Bobergs härad i nuvarande Motala kommun, Östergötland. Ingen bevisning till stöd för Utters hypotes har dock kunnat hittas i medeltida källor.
De tidigaste kända representanterna för släkten är två riddare som nämns i ett av kung Johan Sverkersson 1219 utfärdat brev, nämligen Mats och hans son Bengt Matsson. Båda var då redan döda och ingen av dem kallades Boberg. Om Mats vet man att han varit tvungen att överlämna ett fiske i Småland som sakfallsgods till kung Knut Eriksson. Tre av Bengts söner levde 1219: Peter, Lars och Sigtrygg Bengtsson (Boberg). Släkten utdog på manssidan redan före 1350.
Släkten hade betydande besittningar i Värmland. Vid arkeologiska utgrävningar av Saxholmens borg i Ölme har man hittat ett dräktspänne med ättens vapenbild (en fransk lilja mellan två hjorthorn).
Birger jarls ursprungliga vapen, lejon över tre balkar (de senare av honom såsom jarl utbytta mot ginbalkar, vilka sedan uppträder hos de flesta av hans ättlingar), fördes däremot också av östgötalagmännen Magnus Bengtsson (d 1263) och Bengt Magnusson (d 1294; se bd 3, s 193 ff), varför den förstnämnde antagits vara son till Birger jarls ovannämnde broder biskop Bengt, som levde före celibatets påbjudande. Lagman Eskil förde däremot i sitt sigill lejon utan vare sig balkar eller ginbalkar, varför Liljeholm 1953 menade, att balkarna tillkommit såsom bitecken för att skilja de båda kullarna i Magnus minneskölds barnskara, särskilt som han ansåg sig kunna visa, att lejonvapnet från en med Sigtrygg Bengtsson (Boberg) gift helsyster till Eskil ärvts till flera från henne på mödernet härstammande ätter såsom Tyrgils Knutssons ätt, Ulvåsa-ätten och hertig Bengt Algotssons fäderneätt.
SDHK-nr: 370
Utfärdat: 12190000 Innehåll: Bröderna Peter, Lars och Sigtrygg, Bengt Matssons söner, kungör att de efter överenskommelse till munkarna i Nydala överlåter fisket i Sken och hotar den som kommer med klagomål mot detta eller försöker ogiltigförklara överenskommelsen med sin egen hämnd och gudomlig förbannelse.
Länkar
Sigtrygg Bengtsson Boberg's Timeline
1197 |
1197
|
Nydala, Småland, Sweden
http://familytreemaker.genealogy.com/users/r/i/g/Joy-Riggleman/PDFG...
Han var son till 2.154.524. Bengt Mattson Boberg
Han gifte sig med 1.077.263. Hafrid
Children of Sigtrygg Boberg och Hafrid Magnusdotter är:
i. Ulvhild Håkansdotter Sigtryggsdotter Boberg,
ii. Hafrid Sigtryggsdotter Boberg,
III. Bengt Sigtryggsson Boberg iv. Karl Sigtyggsson Boberg,
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ http://www.fredrikahlander.com/genealogy/p1cdc682d.html
Far: Domare, Riddare Bengt (Mattsson) Boberg (1167 - <1219) Född: omkring 1197 Nydala (F)
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Skapad av MinSläkt 3.1a, Programmet Tillhör: Björn Åhlund
http://www.artursson.se/0002/2760.htm
Biografi
Gifte och barn
Barn
|
|
1220 |
1220
|
Sweden
|
|
1223 |
1223
|
Rådene, Skaraborgs län, Västergötland, Sverige (Sweden)
|
|
1225 |
1225
|
Bolum, Västra Götaland
http://familytreemaker.genealogy.com/users/r/i/g/Joy-Riggleman/PDFG...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Far: Sigtrygg "Ärkedjäknen" (Bengtsson) Boberg (~1197 - 1263)
Född: omkring 1225 Bolum, Broddetorp (R)
--------------------------------------------------------------------------------
Barn:
--------------------------------------------------------------------------------
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander
http://www.artursson.se/0002/2762.htm
Född 1225 i Bolum, Broddetorp (R).
Biografi
Källa: http://hem1.passagen.se/mjson/loman2.htm, http://hem.passagen.se/tuscany/pb6c1c7b3.html
Gifte och barn
---------------
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
www.gbnf.com/genealogy/sahlin/html/d0132/I3059.HTM
<<Startsida
Skapad av MinSläkt 3.1a, Programmet Tillhör: Björn Åhlund
Peringsköld, 1670-tal Den forna stenkyrkan i Broddetorp var moderkyrka för Broddetorps pastorat som bestod av Broddetorp, Bölüm, Hornborga och Sätuna kyrkbyar. Den äldsta stenkyrkan i Broddetorp bestod av Rektangulärt Langhus och smalare absidkor, sannolikt uppförd under 1100-talet. Den gamla kyrkplatsen är Belägen knappt en km öster om den Nuvarande som uppfördes 1821. Lindskog:
Tillbaka Det Makalösa altaret som Mycket väl kan
Det gyllene Altare som statt i Broddetorps kyrka tros en gång ha fungerat som högaltare i Skara domkyrka, gode anskaffat dit från Jylland av biskop Bengt den på 1100-talet för Att sedan Troligen skänkas till Broddetorp av biskop Brynolf I Början av 1300-talet i Us Att med domkyrkan byggdes om. Antemensalet är fastsatt på en skiva av ek Vilken har ytbehandlats På ett Sådant Sätt att man får den absoluta Uppfattningen Att det hela är Utfört i renaste guld. De manga figurerna och utsirningarna är av förgylld koppar och är mejslade emot betraktaren. Ytan är sedan belagd med Inbränd linolja för Att återge skuggor och högdagrar På ett livfullt Sätt. Även i Broddetorp kom altaret Att degraderas, och blev för en tid flyttad in i sakristian. Men inte heller Där fick det Stanna, utan monterades ner och förvarades under en av kyrkbänkarna Där särskilt det tillhörande krucifixet blev illa medfaret av kyrkobesökarnas fötter ... Se en bild från överdelen av altaret som Mycket väl
Källa:
Jag Broddetorp hölls år 1529 Ett stort möte Där Två biskopar från Linköping Höll dundrande förmaningstal för Västergötlands allmoge i anledning av Västgötaherrarnas Uppror mot Gustav Vasa som Då precis Kommit av sig. Vad man ville åstadkomma var Att Få bönderna Att lova den Ratte kungen (Vasa) Fortsatt trohet och Att Få bönderna i Insikt Om att den Lutherska laran nu var den som skulle Vara Allena Rådande i riket. Att man valde just Broddetorp som Platsen för Detta möte Bör vittna om ortens betydenhet.
Tillbaka Bölüm Bolums Stenkyrka blev Högst sannolikt uppförd under 1100-talet. På dess ödekyrkogård som ligger en km dagens norr om kyrka i Broddetorp uppfördes år 1874 Ett skolhus. Socknen skrev år 1397 som Buleem sokn. Se den fantastiska dopfunten från kyrkan hos historiska.se. Denna finns beskrivna Har varit upphovet till benämningen Bolumgruppen bland dopfuntar. Se också bronsålderskniven Liksom guldet från Bjellum från folkvandringstid. Lindskog:
"Vid Korsbacken ej långt från Bolumstorps av och hemmanet Korstorp finnes en Runsten, avslagen på ena ändan, VARS inskription nu mera är nog utnött och otydlig. Utom Dessa fornlämningar Finnäs även Här och Där vanliga Stenkummel och Ättehögar, men hvilke äro mindre anmärkningsvärde". Ett annat Bölüm Låg vid Fullösa nedanför Kinnekulle. Tillbaka Heljesgården i Bölüm ovan Hornborgasjön och Kinnekulle i fjärran, tre mil bort
|
|
1229 |
1229
|
Skaraborg, Sverige (Sweden)
|
|
1250 |
1250
|
||
1252 |
October 22, 1252
Age 55
|
Linköping, Östergötland, Sweden
|
|
???? |