Pirkka-Pekka Petelius

How are you related to Pirkka-Pekka Petelius?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Pirkka-Pekka Petelius

Birthdate:
Birthplace: Tornio, Finland
Immediate Family:

Son of Pentti Olavi Petelius and Kaino-Kyllikki Petelius
Ex-husband of Private and Sari Siikander
Father of Private
Brother of Private and Private
Half brother of Private

Managed by: Petri Laasonen
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Pirkka-Pekka Petelius

Pirkka-Pekka Petelius is a Finnish actor, director, producer and screenwriter. He has also released six records as a singer.

Petelius's breakthrough was in Yleisradio's TV comedy series Velipuolikuu (1983), which he wrote and in which he acted. The popularity of Velipuolikuu gave birth to a number of popular shows, such as Pulttibois, etc.

Despite being first perceived as a comedian, Petelius has also acted in several more serious roles in films and television, especially in the recent years. He played Hietanen in Rauni Mollberg's The Unknown Soldier (1985). Other significant films have been e.g. Aki Kaurismäki's Hamlet Goes Business (1986), Åke Lindman's Lapin kullan kimallus (1999) and Peter Lindholm's Drakarna över Helsingfors (2001). He was also a voice actor of Timon in Leijonakuningas (The Lion King) (1994).

Pirkka-Pekka Petelius (s. 31. toukokuuta 1953 Alatornio) on suomalainen monipuolinen viihdetaiteilija. Hän on näyttelijä, koomikko, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja ja laulaja.

Pirkka-Pekka Petelius syntyi Alatorniossa, varttui nelivuotiaaksi Kouvolassa ja sen jälkeen Kuusankoskella. Vuonna 1975 hän muutti Helsinkiin. Ensin hän harkitsi historian ja kielten opiskelun aloittamista, mutta haki lopulta Suomen teatterikouluun ja pääsi sisään vuonna 1976.

Petelius teki läpimurtonsa Yleisradion sketsisarjassa Velipuolikuu (1983–1984), jossa hän toimi sekä käsikirjoittajana että näyttelijänä. Sarjan saama suosio avasi Peteliukselle uran yhtenä Suomen suosituimmista koomikoista. Velipuolikuun jälkeen Petelius oli mukana osin samalla työryhmällä tehdyissä sketsisarjoissa Mutapainin ystävät (1984–1985), Tabu (1986–1987) ja Hymyhuulet (1987–1988).

Petelius on tehnyt yhteistyötä myös Jope Ruonansuun kanssa, tuloksena esim. sarjat Neurovisio (1992), Herra 47 (1994), Hömppäveikot (1996), Ruonansuu & Petelius Co. (1997) ja 6pack (2008). Samoin 1990- ja 2000-luvuilla Petelius teki paljon yhteistyötä Taneli Mäkelän kanssa. Akkaa päälle -sarjan sivuhahmoista tiepalvelumiesten Team Ahma sai oman sarjansa, sukupuoliroolit kääntänyt Ou nou! oli Kaverille ei jätetä -sarjan spin off. Petelius ja Pedro Hietanen tekivät vuosina 1986-2009 Yleisradiolle Yömyöhä-radiolähetyksiä, joissa he vijlelivät sananmuunnoksia. ,

Koomikonuransa vastapainona Petelius on tehnyt vakavampia rooleja sekä elokuvissa että televisiossa. Hän näytteli Hietasta Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa (1985). Muita keskeisiä elokuvia ovat olleet muiden muassa Aki Kaurismäen Hamlet liikemaailmassa (1986), Åke Lindmanin Lapin kullan kimallus (1999) sekä Peter Lindholmin Leijat Helsingin yllä (2001) ja Isältä pojalle (1996). Televisiosarjoihin kuuluu muun muassa Neil Hardwickin Pakanamaan kartta (1991).

Vuonna 2016 Petelius sai parhaan miessivuosan Jussin elokuvasta Kätilö.

Vuonna 2017 Peteliukselle myönnettiin Pro Finlandia -kunniamerkki.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pirkka-Pekka_Petelius

"Petelius on tehnyt uraa myös laulajana ja levyttänyt kuusi äänilevyä. Velipuolikuun jokaiseen jaksoon kuului Peteliuksen esittämä 1930-luvun iskelmä, joista muistetaan etenkin sarjan loppulauluna esitetty ”Muistan sua Elaine”. Myös Mutapainin ystävät ja Hymyhuulet sisälsivät joka jaksossa lauluesityksen, jonka yleensä esitti Petelius. Velipuolikuun lauluesityksistä koottu levy Muistan sua Elaine myi (1984) kultaa, samoin sen seuraaja Pimpparauta (1985), ja Peteliuksesta tuli hetkeksi maan suosituin artisti. Muistan sua Elainen lisäksi Peteliuksen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Lellelle ja Tra la la. " (Wikipedia)

Pirkka-Pekka Peteliuksen esitystuotanto Suomen Äänitearkistossa
Pirkka-Pekka Peteliuksen sanoitustuotanto Suomen Äänitearkistossa

i.imgur.com/Vg2ipvF.pngPPP

view all

Pirkka-Pekka Petelius's Timeline

1953
May 31, 1953
Tornio, Finland