Historical records matching Baroness Johanna Nassau-Vianden-Dietz-Dillenburg
Immediate Family
-
daughter
-
daughter
-
mother
-
father's ex-partner
-
half brother
About Baroness Johanna Nassau-Vianden-Dietz-Dillenburg
From the Dutch Wikipedia page on Johanna van Polanen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_van_Polanen
Johanna van Polanen (?, 10 januari 1392 - Breda, 15 mei 1445) was de dochter van de heer van Breda, Jan III van Polanen, en gravin Odilia van Salm.
Johanna van Polanen, ook wel Jehenne genoemd, trouwde op 11-jarige leeftijd op 1 augustus 1403 met Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg in Breda, die door zijn huwelijk met Johanna heer van Breda werd (1403-1442); het paar woonde in het Kasteel van Breda. Ook beschikte zij over woningen in Brussel en Mechelen.
Johanna en Engelbrecht kregen zes kinderen:
- 1. Jan IV, geboren op 1 augustus 1410
- 2. Hendrik II, geboren op 7 januari 1414
- 3. Margaretha, geboren voor 1415
- 4. Willem, geboren in december 1416
- 5. Maria, geboren 2 februari 1418
- 6. Filips, geboren 13 oktober 1420.
Tot Johanna's erfenis (oorspronkelijk verworven door Willem van Duivenvoorde) behoorden vele heerlijkheden en ridderhofsteden in Holland en Brabant, Henegouwen, Utrecht, Zeeland en de westhoek van de Krimpenerwaard met de dorpen Krimpen aan de Lek, Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel. Door haar huwelijk begon de opkomst van het Huis Nassau in de Nederlanden, behorend tot de rijkste en belangrijkste adel van de Nederlanden. Na haar dood werd Johanna bijgezet in het graf van haar man, het Praalgraf van Engelbrecht I van Nassau in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk op de Grote Markt in Breda.
Trivia
De Barones is een winkelcentrum in Breda, dat naar haar vernoemd zou zijn. Dat mag echter met een korreltje zout worden genomen.
The picture is of a recent recreation of Johanna's image, done by Dutch artist Netty Werkman in September 2009.
An explanation in Dutch is given on this page:
http://home.kpn.nl/rwerkman/historische%20b%20plus%20popup/johanna_...
Johanna van Polanen (Breda 1392-1445) werd als 11-jarige door een gearrangeerd huwelijk de echtgenote van Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg.
Als dochter van Heer van Jan III van Polanen, Heer van Breda en Odilia Gravin van Salm bracht ze grote rijkdom mee waardoor de Nassau-Dillenburg-tak tot de rijkste en belangrijkste adel van West-Europa ging behoren.
Vraag van de opdrachtgever:
Maak een beeld van Johanna van Polanen als afsluiting van de jongste restauratie.
- 1. Zoek met ons een goede plaats in het huidige Begijnhof waar door Johanna de Wendelinuskapel(thans Waalse kerk) is gesticht.
- 2. Druk in het beeld een voorname, soevereine, adellijke dame uit
- 3. Geef haar grote betekenis weer als stichteres van belangrijk religieus erfgoed in de Nassaustad Breda.
Onderzoek:
- Mijn eerste aanknopingspunt was haar profiel/ beeltenis die te vinden is aan de linkerkant op het grafmonument van haar man Engelbrecht I van Polanen-van Nassau in de Grote Kerk in Breda.
- Daarna zoeken in archieven naar de historie van/over Johanna en naar de manier waarop een adellijke dame zich in de 15-eeuw vertoonde.
- Mijn idee was om haar iets in haar handen te geven en het bestuur stelde mij een hele oude akte ter beschikking.
Het beeld:
- Johanna van Polanen heb ik uitgebeeld als een statige vrouw met een vriendelijke maar onafhankelijke uitdrukking in haar gezicht.
- Ze maakt een stap naar ons toe, dienstbaar en bereid.
- Haar kleding en de vele juwelen getuigen van grote rijkdom.
- De kap die ze draagt bestaat uit een aantal delen; de ondermuts, de band boven de wenkbrauwen loopt door in de geplooide kap met daaroverheen de omgeslagen bovenkap.
- De bollen op de kap, boven de schouder, zijn bedoeld als versiering en waren indertijd rijk voorzien van edelstenen. De kin werd verborgen door de geplooide stof die aan de ondermuts werd bevestigd.
- Het eerste collier was van goud met een grote parel.
- Het tweede collier werd in de vorm van een platliggende kraag met een grote rijdom aan parels en edelstenen uitgevoerd.
- De wijde mantel met opstaande kraag was in de zomer van dunne en in de winter van dikke soepelvallende wol gemaakt.
- In haar handen draagt ze de bronzen versie van een van de oudste voorbeelden van een volledig in de Nederlandse taal opgestelde akte uit 1269.
- De akte is tevens bijzonder omdat hierin de nieuwbouw van een tufstenen kerk, de voorloper van de Grote Kerk waar ik de beeltenis van Johanna vond, wordt genoemd.
- nl.wikipedia... ; en.wikipedia... ;
- Profiel foto; Johanna van Polanen geknielt biddend (rechts), met links haar man Engelbrecht
- Johanna van Polanen, ook wel Jehenne genoemd, trouwde op 11-jarige leeftijd op 1 augustus 1403 met Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg in Breda, die door zijn huwelijk met Johanna heer van Breda werd (1403-1442); het paar woonde in het Kasteel van Breda. Ook beschikte zij over woningen in Brussel en Mechelen. Ze was stichter van het begijnhof in Breda.
- Johanna en Engelbrecht kregen zes kinderen:
- Jan IV, geboren op 1 augustus 1410
- Hendrik II, geboren op 7 januari 1414
- Margaretha, geboren voor 1415
- Willem, geboren in december 1416
- Maria, geboren 2 februari 1418
- Filips, geboren 13 oktober 1420.
- Tot Johanna's erfenis (oorspronkelijk verworven door Willem van Duivenvoorde) behoorden vele heerlijkheden en ridderhofsteden in Holland en Brabant, Henegouwen, Utrecht, Zeeland en de westhoek van de Krimpenerwaard met de dorpen Krimpen aan de Lek, Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel. Door haar huwelijk begon de opkomst van het Huis Nassau in de Nederlanden.
- Op 14-jarige leeftijd verbleef Johanna soms op het kasteel de Slotbossetoren bij Oosterhout, daar werd ze bemind door een minstreel die haar regelmatig toezong aan de voet van het kasteel[1]
- Na haar dood werd Johanna bijgezet in het graf van haar man, het Praalgraf van Engelbrecht I van Nassau in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk op de Grote Markt in Breda.
Alias Jehenne van Polanen.
Bij huwelijk in 1403 was Johanna 11 jaar oud, dus moet zij geboren zijn rond 1392.
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_van_Polanen
- http://www.hethuisvanoranje.nl/03%20Het%20Huis%20van%20Nassau/Jehen...
Iets over Johanna
Dochter van Jan III van Polanen, Heer van Breda, de Lek, Geertruidenberg, Klundert, en Odillia Gravin van Salm. De erfdochter Johanna van Polanen, Vrouwe van Breda en de Lek bracht met haar huwelijk een enorme rijkdom mee, tot haar erfenis behoorde vele Heerlijkheden en Ridderhofsteden in Holland en Brabant, Henegouwen, Utrecht en Zeeland.
In de Baronie Breda stond het (nieuwe) kasteel wat het echtpaar na hun huwelijk betrok en in Brussel en Mechelen beschikten ze over prachtige woningen. Door het huwelijk van Engelbrecht en Johanna werd de Nassau-Dillenburg tak de rijkste en belangrijkste adel van de Nederlanden en legden tevens daardoor veel gewicht in de schaal binnen de Europese Adel. Bron: http://www.hethuisvanoranje.nl/03%20Het%20Huis%20van%20Nassau/Jehen...
https://onsverleden.wordpress.com/2012/08/01/een-adellijk-huwelijk/
REPERTORIUM OP DE GRAFELIJKE LENEN IN NAALDWIJK, 1198-1648
- NAALDWIJK 2. Het ambacht van Naaldwijk.
- ..-.-1281: Floris van der Woerd vermeld, LRK 5 fol. 46v.
- 14-9-1340: Dirk van Brederode, ridder, bij koop na de dood van Willem van der Woerd voor zijn leven, LRK 30 fol. 28 nr. 199.
- 5-12-1356: Jehan van Pollanen, heer van Bredae en van de Leck ontvangt zijn verbeurde goederen terug (Nassau Domein I, 55).
- 8-7-1379: Heer Jan van Polanen, heer van Breda en van der Leck (L.H. 50, fol. 153).
- ..-.-1390: Engebrecht, jonge graaf van Nassau, heer van der Leck & van Breda met ledige hand (L.H. 422, fol. 20v).
- 1-8-1417: Vrouwe Johanna, gehuwd met Engelbrecht, graaf van Nassau, heer van der Leck en van Breda (Nassau Domein I, 56). 31-5-1456: Jan, graaf van Nassau, bij dode van zijn moeder (Nassau Domein I, 58).
- 26-1-1461: Confirmatie voor Johan, graaf tot Nassau, drossaet en camerling van Brabant, van de brief d.d. 31-3-1460, waarbij hij met het leen beleent Adam Dircxz. van Cleve, zijn stadhouder van de lenen (L.H. 117, cap. N.H., fol. 21).
- 4-3-1475: Engbrecht, graaf tot Nassau, heer tot Breda etc. bij dode van zijn vader Jan, graaf tot Nassau (L.H.118, cap. N.H., fol. 61v).
- 28-7-1504: Hendrick, graaf tot Nassauwe, van Vianden, heer tot Breda en Diest, bij dode van zijn oom Engelbrecht, graaf tot Nassauwe, van Vianden, heer tot Breda en Diest (L.H. 122, cap. N.H., fol. 50v en cap. Zuid Holland, fol. 44).
- Reference: Find A Grave Memorial - SmartCopy: Jul 28 2019, 22:14:43 UTC
Johanna inherited many Lordship, Heerlijkheden and manors in Holland, Brabant, Hainaut, Utrecht, Zeeland. She also inherited the western part of Krimpenerwaard, including the villages of Krimpen aan de Lek, Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel. Most of these possessions had been acquired by William of Duivenvoorde. Through her inheritance, the House of Nassau became one of the wealthiest and most influential noble families in the Burgundian Netherlands.
Johanna died in 1445. She was buried in the mausoleum constructed for her husband in the Church of Our Lady at the Market Square in Breda.
Baroness Johanna Nassau-Vianden-Dietz-Dillenburg's Timeline
1392 |
January 10, 1392
|
Probably Breda, Baronie van Breda, Hertogdom Brabant, Heilige Roomse Rijk (within present The Netherlands)
|
|
1410 |
January 8, 1410
|
Dillenburg Castle, Dillenburg, Grafschaft Nassau-Dillenburg (Present Lahn-Dill-Kreis), (Present Hessen), Heiliges Römisches Reich (Present Germany)
|
|
1414 |
January 7, 1414
|
Dillenburg, Giessen, Hesse, Germany
|
|
1415 |
1415
|
Breda,Noord-Brabant,Netherlands
|
|
1416 |
December 1416
|
Breda,Noord-Brabant,Netherlands
|
|
1418 |
February 2, 1418
|
Breda, Noord-Brabant, Nederlande
|
|
1420 |
October 13, 1420
|
Breda,Noord Brabant,Netherlands
|
|
1445 |
May 15, 1445
Age 53
|
Breda, Baronie van Breda, Hertogdom Brabant, Heilige Roomse Rijk (within present The Netherlands)
|
|
???? |
Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk, Breda, Geemente Breda, Provincia Noord-Brabant, Nederland (Netherlands)
|