Kuna see postitus oli tehtud vaid pererühma aruteludesse:
http://www.geni.com/discussions/25891?msg=685553
siis teen siia taas-postituse:
Edastan Fred Pussi palve ka genialistidele, kes suguseltsi listi ei loe
"Tere!
Saagas olevate personaalraamatute nimeregistrite andmebaas, millest võiks peagi kujuneda üldine nimeregistrite andmebaas (st ka teised kirikuraamatud, hingeloendid, vallaliikmete nimekirjad jmt), on koostatud eeldusel, et sisestatud andmed jäävad kehtima. Kahjuks on aga see eeldus osutunud praktikas ebatäpseks. Leheküljenumbrid jäävad küll paika, kuid kaadrinumbrid mitte (see on ka põhjus, miks leheküljenumbriteta nimeregistreid olen palunud mitte kunagi teha).
Kui mõnele säilikule lisatakse filmimata jäänud lehekülgedega kaader vahele, nihkuvad sama säiliku edasised kaadrid vastavalt paigast. See on kontrollitav, kui nimeregistri andmebaasi haldajale (hetkel ainult mina) edastatakse arhiivist teade, et sinna on nüüd see kaader lisatud. Siis saab vajalikele kaadrinumbritele näiteks 1 juurde liita ja asi on jälle paigas.
On aga säilikuid, mille lehekülgi on suuremas koguses üle skannitud (näiteks pärast restaureerimist), mis lükkavad kaadrinumbrid juba rohkem segi. Lisaks on mõned säilikud tervenisti uuesti originaalist skannitud (värvilisena ja seega parema kvaliteediga, st säilib rohkem teavet, mis must-valgel on kadunud). Lisaks on mõned säilikud ka uuesti skannitud filmide pealt või igatahes on pildifailid uuesti tekitatud (põhjust ma ei tea, kunagi läksid failide ümbernimetamisel säilikute pildid lootusetult sassi ja siis skanniti paljud säilikud uuesti). Nende puhul on filmil olevaid topeltkaadreid erinevalt skannitud (kui nt varem säilitati skannimisel ühed, siis uuesti skannimisel säilitati teised topeltkaadrid, st skannija vaatas silma järgi, kas topeltkaader on vajalik ning otsustas iga kord erinevalt - vähemalt see on minu ettekujutus, kuidas skannimine toimus). See muudab senised kaadrinumbrid vastava säiliku puhul nimeregistrite andmebaasis praktiliselt kõik kehtetuks - ei saa liita kõigile 1 või 2 juurde, vaid kohati on vaja liita 1, siis lahutada 1, siis on paigas, siis liita 2 jne.
Kahjuks käib mulle üksinda nimeregistrite andmebaasi haldamine selliste probleemide ilmnemise järel üle jõu. Mul on kontrollimata veel mitukümmend juba valmistehtud nimeregistrit, lisaks tuleb iga nädal mitukümmend veateadet. Kui nüüd peaks veel pidevalt jälgima, millised säilikud on uuesti skannitud ning iga säiliku lisatud kaadrinumbrid kõik käsitsi üle kontrollima, siis võtaks see mitu tööpäeva nädalas.
Seepärast palun vabatahtlikke andmebaasi kaashaldajateks. Eelkõige on vaja inimesi, kes kontrolliksid säilikuid, kus nimeregistri kaadrinumbrid on paigast läinud. Tõenäoliselt on nende puhul kõige lihtsam kogu säilik uuesti "kaadristada". Enamusel säilikutest on vaid kasutajate lisatud üksikud kaadrinumbrid, täielikult "kaadristatud" säilikuid on vast 5%. Uuesti "kaadristamist" saab teha poolautomaatselt - küsida tuleb andmebaasi EAA-poolselt tublilt haldajalt Olga Kislitsinalt algfail, järjestada see leheküljenumbrite järgi ning lisada kaadrinumbrid ja saata haldajale tagasi.
Kes on sellise töö nõus enda peale võtma? Arvatavasti võiks neid inimesi olla paar-kolm tükki ning vaja oleks Exceli tundmist. Loodetavasti ei tule selliseid säilikuid üle paari-kolme ühes nädalas, seega igale kaashaldajale jääks ehk üks raamat nädalas (võtab mõne tunni). Ise ma jätkaksin uute nimeregistrite tegemise koordineerimist ja veateadetega tegelemist. Palun anda ennast mulle üles
Fred Puss
fred@isik.ee