רפאל מיוחס מנתניה זכה בחידון התנ"ך

Started by ירון בנטל on Wednesday, December 8, 2010
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

• Private
    Geni member

http://www.nrg.co.il/Scripts/artPrint/artPrintNew.php?channel=1&amp...

רפאל מיוחס מנתניה זכה בחידון התנ"ך
הטוראי הדתי הפגין אתמול ידע מדהים בספר הספרים, פגש את ראש הממשלה ואת ד"ר אבשלום קור וזכה ב-30 אלף שקלים
אפרת זמר-ברונפמן | 8/12/2010 9:47 תגיות: חידון התנ"ך, רפאל מיוחס, אבשלום קור,בנימין נתניהו בנימין נתניהו עם הזוכה רפאל מיוחס צילום: פלאש 90ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא חובב נוסטלגיה ידוע. אתמול נראה כמתרפק על עברו במיוחד. "נער הייתי כשהתקיים חידון התנ"ך הראשון בירושלים", נזכר נתניהו, "הרדיו העביר את החידון בשידור חי, ורחובות ירושלים פשוט התרוקנו. כולם ישבו בבית צמודים למקלטי הרדיו. עיתוני הערב יצאו במהדורה שנייה עם דיווחים נרגשים. כל המדינה חיבקה את הזוכה, עמוס חכם. עיתונים התחרו על הזכות לראיין אותו. לפעמים אני מתגעגע לימים האלה".

רחובות ירושלים לא התרוקנו אתמול, וספק אם בישראל 2010 חידון התנ"ך למבוגרים יכול לעורר את רמות העניין שהתעוררו אצל הנער נתניהו בשנות החמישים. אבל בבנייני האומה בירושלים היו אתמול כל המרכיבים להחזרתו לחיים של החידון, שהפך למיתולוגי באמצעות המערכון הבלתי נשכח של חבורת "לול", הזכור יותר מהחידון עצמו.

הנשיא לשעבר יצחק נבון, יו"ר חבר השופטים אז והיום, גילה אתמול שהוא הציע את הרעיון להחזיר את חידון התנ"ך למבוגרים עוד לראש הממשלה הקודם אולמרט. "אמרתי לו שיש חובה לחדש את החידון. הוא הסכים, אבל לא הספיק", סיפר נבון.

ציון דרך
המנחה הנצחי, הד"ר אבשלום קור, גילה למיקרופון שתשובתו של נתניהו הייתה: "זאת התחייבות של אולמרט שאני כן מתכוון לקיים". נתניהו העביר את המושכות לשר החינוך גדעון סער, שהחזרת חידון התנ"ך למבוגרים התאימה למדיניותו שגורסת חזרה למורשת היהודית מאות מועמדים הגיעו להיבחן, חלקם בני יותר מ-80.

לגמר אתמול הגיעו 14 מתמודדים, המבוגר שביניהם בן 55. המתמודדים , כמו גם הקהל, אינם הטרוגנים. האירוע היה נראה יותר כמו פסטיגל של הציונות

הדתית. אולי אם המסורת באמת תתחדש, וכל תוכניות משרד החינוך לחיזוק לימודי התנ"ך יתממשו, חידון התנ"ך יחזור להיות מאורע שמרוקן את הרחובות, כפי שתיאר ראש הממשלה.

"חידוש חידון התנ"ך למבוגרים היום הזה, לאחר 30 שנה של היעדרות, הוא ציון דרך", אמר סער, "עלינו להודות שחטאנו כלפי התנ"ך. בהכללה ניתן לומר כי בוגרי מערכת החינוך בעבר היו קרובים אל
התנ"ך הרבה יותר. המטרות שלנו הן לעודד את ההתעניינות, הלימוד והעיון בתנ"ך".

מגה מוח

נתניהו נואם בפתח חידון התנ''ך למבוגרים בירושלים. צילום: פלאש 90החידון עצמו לא היה שונה מהמתכונת המוכרת מחידוני התנ"ך לנוער ביום העצמאות. ההבדל העיקרי היה בגילם של המתמודדים וברמת השאלות, שהיו לדברי צופים ותיקים בקהל, קשות יותר.

בשלב השני בו נותרו 8 מתמודדים כבר היו סימני מודרניזציה בחידון: ראש בראש על מחשב. לא רק הבקיאות קובעת, גם הזריזות על הלחצן. כאשר נותרו רק שני מתמודדים רפאל מיוחס, טוראי בצה"ל, בן 24 מנתניה ויונה רוזנברג משעלבים, הם נתבקשו לענות על עשר שאלות כל אחד. הקרב לא היה רק על הידע אלא גם על מהירות המחשבה. מיוחס הצליח לענות על עשר השאלות, רוזנברג קלע "רק" לתשע וקיבל את המקום השני.

נדמה ש-30 אלף השקלים שבהם זכה מרגשים את חתן חידון התנ"ך למבוגרים קצת פחות מהמעמד. "רק בצה"ל טוראי יכול להיות אלוף", הטעים קור עם ההכרזה על הזכייה. שאלת ראש הממשלה, שהכריעה את החידון, אורכה 20 סעיפים, אבל נראה שנתניהו היה מוכן להישאר בחממה התנ"כית של בנייני האומה עוד שעות ארוכות. סביר להניח שהוא מעדיף את הקהל האוהד והפסוקים התנ"כיים על פני דוח המבקר, ההדלפות מויקיליקס וההקפאה שמחכים שם בחוץ.

התנ"ך זה אהבה

אבשלום קור בהיפה והחנון צילום מסך
אף שרפאל מיוחס הוא הזוכה בתואר חתן חידון התנ"ך למבוגרים, האדם הנרגש היה המנחה המיתולוגי של חידוני התנ"ך, ד"ר אבשלום קור. בסיום הטקס התמלאה הבמה בקהל שביקש להצטלם עם קור במצלמות הסלולרי, או להטריד אותו בשאלות עברית בוערות - שזכו לתשובה רצינית למרות המהומה שמסביב. "אני חייב לשאול אותך",

אמר אדם שעלה על הבמה מהקהל. "מה מקור השם פדהצור"? (תשובת קור: "ישועה"), ואדם אחר שאל: "תגיד, מישהו עשה פעם את חקר הקמץ?" (תשובת קור: "כדאי לך ללכת ללמוד בלשנות באוניברסיטה").

כשהתפנה קור מהצילומים ומלחיצות הידיים האינסופיות הוא ניסה לענות על השאלה כיצד הפך לדמות שמזוהה יותר מכל עם מפעל חידון התנ"ך. "הסיפור זה אהבה", הוא אומר בחיוך רחב, "ספרי "הי"ד החזקה" של הרמב"ם נקראים כך על שם י"ד הספרים הכלולים, והספר שמדבר על הלכות ספר תורה נקרא "ספר אהבה".

אצלי התנ"ך זה אהבה, ולא למדתי יום אחד במוסד דתי. את הילדים שלנו כבר העברנו לבתי ספר דתיים כדי שיידעו יותר. אני פה מאהבה. אני רואה זכות עצומה ביכולת לעסוק בזה. האנשים האלה, המתמודדים, אני מחובר אליהם מהפעם הראשונה שאני רואה אותם".

Create a free account or login to participate in this discussion