Érdekes, hogy értesítést kaptam a témáról.
Sok éve, hogy másodunakatestvérem elkezdte felrakni a GENI-re családunk adatait. Több rokon kapcsolódott be, így én is, és állíthatom, kisebb hibákat kivéve nem is volt gondunk. Utána elkezdtek mások is hozzáfűzni adatokat, így időnként hibás információk is belekerültek a nyilvánosságra szánt genealógiai adataink közé. Eleinte próbáltam korrigáltatni, nem mindig sikerrel. Nyilvánvaló, hogy magam is szívesen látnám, hogy családfánk szépül, bővül, de egy rossz adat félreviszi a kíváncsiskodót. Így az utóbbi években ritkán fordulok információért ezen a fórumon. Ha igen, és meglátom egy személy mellett egy bizonyos kezelő nevét, meg sem nézem, mert - bár rengeteg adatot visz fel a GENI-re, hibaszázaléka meghaladja az 1 %-ot, ami kétségbe vonja a tevékenység hasznosságát.
Két ok lehet, hogy a GENI felhívta a figyelmemet erre a témára:
1. Rokonságban vagyok a felvetővel. Olyan távoli, nem vér szerinti rokonságban, hogy a saját off-line adminisztrációmban nem is szerepel. Mivel a rokoni szálak egyes pontjainál kezelőként szerepel az említett, számomra nem megbízható forrás, nem jártam utána a rokonság valódiságának.
2. Magam is vettem át tulajdonosi jogokat - családunk egyik tagja elhunyt, és nem akartam az illető által felvitt anyagot gazdátlanul hagyni.
A kurátorok lelkiismeretesek. Időnként jelzek bejegyzési tévedéseket, és minden esetben helyesen korrigáltak, akkor is, ha a mormon adatok közt volt a téves karakterértelmezés, esetleg bizonyíthatóan téves az anyakönyvi bejegyzés. Sajnos nagyméretű adatbázisban mindig vannak hibák. Annak viszont nehezen látom a lehetséges mechanizmusát, hogy hogyan kell, hogyan lehet a jószándékú de rosszul dolgozó aktivistákat letörni. Ez egy demokratikus rendszer minden hibájával együtt. De a mai világban (elevileg) itt is felütheti a fejét a tudatos adathamisítás.
Én maradok annál a döntésemnél, hogy otthon építgetem a családfámat, melyben sokezer ember szerepel, és a genetikus rokonaim száma is több mint ezerre tehető. Az adataimat időnként összevetem a GENI adataival, főként ha értesít, hogy "rokonomra" lelt, de már rég nem kapok olyan információt, ami nálam nincs meg, vagy nálam nem pontosabb. Ennek ellenére saját adatbázisomat nem teszem ki a nyílvánosságra, mert én is követhetek el hibát, amivel nem terhelek másokat.
A téma felvetése jogos, de nem tudok igazi gyógymódot, legfeljebb azt, hogy a kurátorok tiltsák le azokat, akik szorgalmasan belepiszkítanak mások adataiba, nemhogy engedélyezzék kezelői jogok átvételét.
Tisztelettel, Naszódi Mátyás