Renko Ahoinen

Started by Katriina P: on yesterday
Showing all 8 posts

Hei,

Olen pitkään yrittänyt kartoittaa mieheni sukujuuria. Hänellä on sukua Rengon Ahoisten kylässä. Viimeinen kiistaton sukulaisuus lienee:

Pehr Grelsson Ahoinen (Tawast)
Sinun kumppani suora esivanhempi (16 sukupolvea)
Noin 1490 Ahoinen, Renko, Häme, Finland
1579(‎~89‏ ikäisenä) Ahoinen, Renko, Häme, Finland

Hänellä on kuitenkin kiistattomasti DNA-testien mukaan sukujuuret Viikingeissä ja Kiovan Russien hallitsijasuvussa. Esimerkkeinä::

Izjaslav Ingvarevych Prince of Dorogobuzh Rurik Dynasty
VK541 (1223 AD)
mtDNA Haplogroup: H1-d4a
Y-DNA Haplogroup: R1a1a1b1a1a1c1h (YP592)
Genetic Distance: 18.418
Sample Match! 92% closer than other users

King Ladislaus I Hungary
SZTL (1095 AD)
mtDNA Haplogroup: T2
Y-DNA Haplogroup: R1a1a1b2a2a1 (Z2123)
Deep Dive Match! 79% closer than others who share this deep dive sample
Genetic Distance: 16.877
Sample Match! 89% closer than other users

Nyt päästäänkin varsinaiseen ongelmaan. Onko edellä mainittu Pehr Grelsson sittenkin Tawastien aatelissuvun jälkeläinen? Tämä on kiistetty Genissä, mutta mitään muuta mahdollista yhteyttä mieheni sukujuurten ja Rurikkien tai viikinkien välille en ole ankarasta etsinnästä huolimatta löytänyt. Tawastien aatelissuvun kautta sen sijaan yhteys olisi selvä ja todistettavissa ja johtaa juuri oikeisiin esi-isiin.

Onko muita, joilla on samainen tilanne? Olisiko josain löydettävissä vielä tuntemattomia kirjallisia todisteita geneettisten todisteiden lisäksi Ahoisten isäntien yhteydestä Tawasteihin?

t. Katriina

Tosta näkee että kuuluu ainakin Juusténeihin
https://www.geni.com/path/Ari+is+related+to+Niilo-Wacklin?from=6000...

Ja tosta että ollaan Hastler in aatelissuvun jatkeita

https://www.geni.com/path/Ari+is+related+to+Lempi-Aliina-Poikonen?f...

Huomannu tosta itse että melkeinpä kaikki aateli suvut on ristiin naitu ja että todennäkösesti yhteys on olemassa. Toteennäyttäminen on toinen juttu..

Jep tätä Geniä voi käyttää myös iterointiin..

Pehr Grelsson nimeltään tuntemattoman talon isäntä vuodesta 1539 ei ole Tawast, Talo pysyy suvulla vuoteen 1660 jolloin talo Pehr Grelssonin pojanpojan Nils Jöranssonin aikana jää autioksi. Vuoden 1662 henkikirjassa talossa mainitaan vielä Nilsin poika Matts Nilsson perheineen mutta 1664 talo jää kokonaan autioksi ja liitetään Eric Escilssonin omistamaan naapuritaloon (Talpila).

Lähteiden mukaan Pehr Grelssonin jälkeläisiä ei ole tiedossa tuon vuoden 1662 jälkeen joten miten joku voi väittää olevansa ao sukua. Tawast nimi mainitaan Ahoisissa yhden ainoan kerran vuoden 1630 ruodutusluettelossa jolloin Ahoisiin on kylän talollisten jälkeen merkitty itsellisiin Jöran Jöransson Tawast. Mitään yhteyttä liki sadan vuoden takaiseen isäntään Pehr Grelssoniin ei ole osoitettavissa eikä myöskään tämän taloon.

Talo ja sen historia ovat sinänsä kiinnostavia, mutta muitakin lapsia (ei talon isäntiä) Pehrille on merkitty. Heillä on ollut lapsia ja näin ollen suku ei ole kuollut sukupuuttoon. Tähän mennessä ei muita edes viitteellisiä reittejä, joilla geneettisiin sukulaisiin voisi päästä, ole löytynyt.

Pehr Grelssonille EI ole merkitty lapsia koska kyseessä on 1500-luku jolloin ainoat lähteet ovat maakirja ja satunniaset sakkoluettelot. Maakirjaan on merkitty vain talojen isännät tässä tapaukessa pieneen 1/4 manttaalin 2 äyrin taloon Pehr Grelsson vuoteen 1579 asti. Sakkoluetteloissa Pehr Grelsson mainitaan yhden kerran vuonna 1552 kun Jacob Larsson on lyönyt Pehriä.

On olemassa vanha jo 1960-luvulla tehty sukupuu "Ahoinen-Hakkola-Tawast" joka on pääosin puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Onkohan se väitteesi takana.

Talollinen Rengon Ahoisten kylässä talossa jonka nimi ei ole tiedossa vuodet 1539-1579.

Hänellä on poika Jöran Persson joka jatkaa talon isäntänä vuodesta 1580.

Pekan alkuperä tai muut sukulaisuussuhteet eivät ole tiedossa.

Profiiliin liittyy myös muita henkilöitä mutta ne ovat peräisin erään "sukututkijan" 1960-luvulla keihttämästä Ahoinen-Hakkola-Tawast mielikuvitus sukupuusta joka on täysin perätön lähteisiin perustamaton sepustus.

Lähteitä ei voi ollakaan kun 1500-luvulta löytyy vain maakirjat, satunnaisia sakkoluetteloita ja kymmenysluetteloita.

Pekka Rekonpoika mainitaan vain maakirjassa talollisena 1539-1579 ei missään muussa lähteessä.

Showing all 8 posts

Create a free account or login to participate in this discussion