Yrjänä Mikinpoika Kärki (Tulijoki) - Oletuksia, oletuksia, joko yhteys varmentuu

Started by Private User on Tuesday, September 20, 2022
Showing all 8 posts

Oletetaan, että yhteys Härkösestä Tulijoen kautta Kärkeen todellakin toteutuisi, niin mitä sen varmentaminen vaatisi.
Kärjessä on olemassa ainakin 4-6 BigY500- tai BigY700-tulosta. Mahdollisesti lisää tulossa.
Kun katsoo Kärjen yhden testatun herran Block Treessä mutaatioiden sijaintia alavirran tai ylävirran suuntiin, niin sitä väkisin miettii mihin ihmeen väliin Tulijoki-yhteys Kärkeen mahtuisi.

Kun tarkastelee BigY-Matches-osiossa testattujen ei yhteisiä mutaatioita, niin alkaa näyttää siltä, että aika ei riitä testattuja toisistaan erottavien mutaatioiden määrän perusteella sijoittaa Tulijokea johonkin niiden väleihin.

Tulee väkisin eteen tilanne, että jos ja kun yhteys olisi varmasti olemassa, niin sen täytyy olla Jöran Michelsson Kärjen syntymästä noin 1660 ainakin satoja vuosia ylävirran suuntaan takaperin...ajassa takaperin.

BigY-700-testi löytää tai havaitsee testausalueelta mutaatiot noin 80:n vuoden tarkkuudella. Eli syntyvien mutaatioiden väli on noin 80 vuotta.

Jos kuvitellaan tilanne, että jollakin jo testatulla Kärjen herralla on johonkin toiseen testattuun eroa vaikkapa 11 BigY-700-mutaatiota, niin siitä saadaan laskentakaavalla seuraava tulos 11 mutaatiota x 80 vuotta = 880 vuotta nykypäivästä takaperin ylävirran suuntaan.
Siis vuodesta 2022 vähennetään 880 vuotta, niin saadaan vuosi noin 1142.
Tällä perusteella yhteys Kärjestä Tulijoen kautta Härköseen taitaa olla hyvin epätodellista.
Nyt vaaditaan BigY-700-testejä Härköseen, jotta asiaan saadaan varmennus.

Yhteyden toteaminen pelkän Y111-testitason avulla on silkkaa epämääräistä ei mihinkään perustuvaa arvailua.
Toki kaikilla N-M231:llä on yhteinen esi-isä jossakin 20000-30000 vuoden päässä ylävirran suunnassa puun juurilla. Sellaisen perusteella ei kannata paljoa paukutella henkseleitään. Menee todennäköisesti metsään.

Oikeastaan pelkkien Y12-Y111-STR-mutaatiotestien myyminen pitäisi lopettaa kokonaan niiden epätarkkuuden takia.
Ja siirtyä myymään vain ja ainoastaan pelkkiä pistemutaatiotestejä eli BigY-testejä, koska silloin nähdään miltä kohdin/mutaatiosta eri herrat erkanevat toisistaan ja saadaan muodostettua SNP-sukupuu mieslinjoista.

Lyhin verisukulaisuuspolku
Yrjänä Mikinpoika Kärki is your 8th great grandfather

Mulla näyttää FTDNA serkkutesti / autosomaali testi tämmöstä...voip olla et metsään menevi 🙂👍

Niin Geni on Geni ja siellä on virheitä aivan riittävästi.

BigY-700-testi haarottaa Kärkeen menevät ja Härköseen menevät aikas kaukaa ajassa takaperin mentäessä. Haarautumiskohdassa on BigY-700-mutaatio N-FT55363. Siinä näillä miehillä on yhteinen esi-isä kaukana menneisyydessä..

On olemassa testitulos, jossa BigY-700-testi antaa kahden testatun välille 17 BigY-mutaation eron.eli 17x80 vuotta. Se tekee 1360 vuotta nykypäiväivästä taaksepäin eli vuodesta 2022-1360 vuotta.
Siten yhteys ei voi olla Härkösen ja Tulijoen kautta Kärkeen.

Mutaatioiden määrän perusteella se on mahdotonta, koska BigY-700-testi havaitsee osumat noin 80 vuoden välein.
Miten meinaat saada mahtumaan tuon eron Härkösestä Tulijoen kautta Kärkeen?

Täydennystä edelliseen... 2.10.2022...

Henkilön geneettisessä testaamisessa on se yksi joidenkin mielestä hankala ja huono ongelma, että testatun ihmisen genetiikka ei valehtele.

Se tietenkään ei sovi kaikkien tahtoon ja sukupuihin, jos genetiikka oikaiseekin väärät tai tiettyyn suuntaan halutut tiedot.

Härköseen on näemmä olemassa ainakin yksi STR Y111-testitulos, mutta se on vielä epätarkka tulos, ettei sen varaan kannata laskea yhtään mitään. Tämä testitulos tulisi päivittää BigY700-testiin selvyyden saamiseksi mutaatio N-FT55363:n haaraantumisista ainakin kolmeen eri mieslinjaan.
N-FT55363-mutaatiossa ovat edelleen Härkönen ja Tuhosen mies, koska heiltä puuttuu omilta mieslinjoiltaan toinen tarvittava BigY-tulos, jolla mieslinja saadaan siirtymään tarkempaan tulokseen alavirran suuntaan. Kärjen monet herrat ovat jo haaraantuneet omille teilleen mutaatiosta alavirran suuntaan kohti nykypäivää.

Genetiikassa ongelmaksi muodostuu myös se, kun ihmiset mutatoituvat täysin sattuman varaisesti. Toiset mutatoituvat useammin kuin toiset.
Mutatoitumisessa ei ole mitään täsmällistä, vaan se tapahtuu miten sattuu.

Eroavuuksista testattujen välillä muodostuu hyvä kuva näiden etäisyydestä BigY-700-mutaatioon N-FT55363.
Jollakin eroa on 8 mutaatiota, jollakin 9 mutaatiota, jollakin 11 mutaatiota, jollakin 12 mutaatiota, jollakin 14 mutaatiota ja jollakin 17 mutaatiota.
Kun nuo kaikki mutaatiolukemat kerrotaan nykyisen testitason tarkuuden mukaisesti noin 80 vuodella, niin saadut vuosimäärät ovat välillä 640-1360 vuotta nykyhetkestä ajassa takaperin. Noin monta tulosta osoittaa osaltaan myös sen, että yhteys Härkösestä Tulijokeen ja sieltä Kärkeen käy mahdottomaksi. Vaikka BigY-testin mutaatioväli olisi vaikkapa 40-60 vuotta, niin silloinkaan yhteys ei toteudu Härkösestä Kärkeen Tulijoen kautta.
Toiset mutatoituvat useammin kuin toiset. Toisilla testatuilla mutaatioväli on pidempi kuin toisilla. Toisella BigY-700-testi löytää eroksi 8 mutaatiota samalle ajalle, kun taas toisella samassa ajassa on 17 mutaatiota lyhimmillään 80 vuoden välein. Välit voivat olla paljon pidempiäkin kuin vain tuo 80 vuotta.

Kärjen, Tuhosessa olevan miehen ja Härkösen yhteinen esi-isä mutaatiossa N-FT55363 on liian kaukana ajassa takaperin. Tai BigY-700-testaus ei testaa testattuja mieshenkilöitä testillä oikein, vaan testausprosessissa tapahtuu todellisia virheitä ja huolimattomuutta.

Juuret-lehden 2/2020 artikkelissa tuskailtiin asiakirjoissa olevia monia virheitä ja jutussa väärät tiedot 'oikaistiin' haluttujen nimien kohdilta toisiksi selittäen ne asiakirjoissa oleviksi nimivirheiksi, jotta suunta saadaan taipumaan tiettyyn mahdollisesti haluttuun suuntaan. Sitten tehtiin niiden pohjilta oletuksia oikeasta suunnasta.
Nyt genetiikka on osoittanut, että asiakirjoissa olevat tiedot ovatkin oikeita tietoja.

Mutta onhan toki mahdollista myös se, että Jöran Michelsson Kärjen isä onkin joku täysin muu henkilö kuin mitä asiakirjoissa on nykyään löydettävissä Kärjestä kohti nykyisyyttä. Joku mies on voinut ottaa vaikkapa Jöranin omiin nimiinsä omaksi pojakseen ja Jöranin oikeasta isästä ei ole mitään tietoa.

PS. Viesti poistettu itse klo 11.00 kirjoitusvirheen takia ja sama viesti korjattuna lähetetty uudelleen.

Niin ne mutaation N-FT55363:n jälkeiset mieslinjat?

Niiden toisistaan erottava kohta on jo aiemmin kerrotussa mutaatiossa N-FT55363.
YDNA:ssa oleva Discover More-osiossa on Time Tree-toiminto, joka ajoittaa erottavan mutaation noin vuoteen 1470.
Kun katselee testattujen henkilöiden toisistaan erottavien mutaatioiden määriä, niin tuo vuosi 1470 taitaa olla kuitenkin vielä aivan liian lähellä kykypäivää.

Esimerkiksi mutaatiossa N-FT55363 testattujen (2kpl), jotka ovat edeleen jääneet haaraantumiskohtaan odottamaan omien linjojensa kehittymistä alavirran suuntaan kohti nykypäivää, välissä on keskenään eroa nuo aikaisemmin mainitut 8kpl BigY-700-mutaatiota. BigY-700-testitason tarkkuuden perusteella saadaan kaavalla 8x80 vuotta eli 640 vuotta nykypäivästä ylävirran suunntaan...siis ajassa takaperin.

Tuo mutaatio haarottaa Kärjet, Härköset ja Tuhossa olevan miehen jälkeläiset toisistaan.

Yritän edelleen ymmärtää miten Härkösestä pääsisi Tulijoen kautta Kärkeen, koska heitä erottava mutaatio on syntynyt jo noin vuonna 1470? Se synnyttää ongelman, koska yhteinen esi-isä olisi jo vuodessa 1470. Milloinkas tämän Tulijoen esi-isät olivatkaan tämän Geni-tutkimuksen arvioiden mukaan syntyneet?

Isä Henric Henricsson Härkönen arvioidaan syntyneen noin 1602.

Poika Anders Henricsson Härkönen-Ala-Härkönen-Tulijoki arvioidaan syntyneen noin 1630.

Poika Michel Andersson Tulijoki arvioidaan syntyneen noin 1650.

Poika Jöran Michelsson Kärki arvioidaan syntyneen noin 1675.

Edellä mainittujen syntymäaikojen ja BigY-500:n ja BigY-700:n testattujen toisistaan erottavien ei yhteisten mutaatioiden perusteella on vaikeaa kuvitella, että Härkösestä Tulijoen kautta päästään Kärkeen. Yhteinen esi-isän on paljon kauempana ajassa takaperin.

Mutaation syntymäajaksi arvioidaan noin vuosi 1470.
Miten aiota saada sovitettua yhteen kolmen herran Kärjen, Härkösen ja Tuhosen miehet yhteen tuon yhdistävän ja heitä erilleen haarottavan N-FT55363-mutaation jälkeen. Ei taida löytyä todisteeksi mitään asiakirjoja ainakaan Suomesta vuodelta 1470.

Suurimmillaan kahden testun välillä on eroa 17kpl BigY-mutaatiota, joista 14kpl on toisella testatulla. Siis 14x80 vuotta tekee heidän välilleen eroa 1120 vuotta nykyajasta takaperin ylävirran suuntaan. Miten aiot selittää tuon aikaeroavuuden.

Löytyisikö henkilölle rippikirjatietoja?

Kun tarkastelee YDNA-osiota ja sen Discover Morea, niin siellä löytyy tietoa, että BigY-mutaatio N-FT55363 olisi syntynyt toisen tiedon mukaan noin 1450 (Haplogroup Story) ja toisen tiedon mukaan noin 1470 (Time Tree).

Haaraantuminen olisi tapahtunut jo 100 vuotta aikaisemmin kuin ensimmäinen isäntä ilmestyy Laukon kartanon maille Virtain Härköseen noin 1577 ja 1581.
Erkaantuminen on voinut BigY-mutaatioiden määrän perusteella tapahtua jo aikaisemminkin kuin noin 1450-1470.
Siihen mahdollisuuteen antaa osviittaa 17 BigY-mutaation ero testattujen välillä, kuten tuolla aikaisemmin on jo mainittu.

Tieto on sikäli mielenkiintoinen, että näiden mahdollisesti jopa jo kolmen tai useammankin eri mieslinjan haaraantuminen samasta isästä erilleen olisi tapahtunut jo Juvalla tai jo jossain muualla ennen Juvaa. Härköseenhän Laukon kartanon vanhalle rälssimaalle ilmestyy ensimmäiseksi isännäksi Anders Henriksson Härköinen noin 1581. Hänet mainitaan itsellisenä jo 1577. Alla mainitussa Talonhaltijat Matrikkelissa hänen arvioidaan tulleen mahdollisesti Juvalta.

Vanhan Ruoveden Historia I ja sen uudemmassa talonhaltijat matrikkelissa I:2 (Jokipii, Kankaanpää, Nissilä, Orkamo, 1990) kerrotaan Virtain Härkösen isänniksi seuraavat henkilöt.

Ensinnäkin alue on vanhaa Laukon kartanon rälssiä.
Seuraavat tiedot lainausta kirjasta.

Isännät:

1. Anders Henricsson Härköinen 1581-(1589), ollut itsellisenä jo 1577, todennäköisesti Juvalta.
2. Daniel Härköinen (1600)-1606.
3. Henrik Härköinen 1607-1621, puoliso Agneta Mattsdotter.
4. Johan Clemetsson 1622-1635, lesken Agneta Mattsdotterin toinen mies

Talo jaetaan 1635-1636 Ylä-Härköseen ja Ala-Härköseen.

Ylä-Härkönen

5. Mårten Henriksson 1636-1663, Henrik Härköisen poika.
6. Henrik Mårtensson 1664-1685, edellisen poika.
7. Hans Henriksson 1686-1708 ja 1717-1723, edellisen poika.
8. Henrik Hansson 1709, myös nimellä Oxe, sotamies, edellisen poika.
9. Jöran Hansson 1724-1753, edellisen veli.
10.Jöran Jöransson 1754-1804, edellisen poika.
11. Henrik Jöransson 1805--, edellisen poika.

Ala-Härkönen

5. Henrik Henriksson 1636-1671, Henrik Härköisen poika.
6. Jöran Henriksson 1672-1700, edellisen poika.
7. Matts Jöransson 1701-1702 ja 1711-1724, myös nimellä Wirdois, sotamies, edellisen poika.
8. Johan Mattsson 1709-1710.
9. YDNA-mieslinja ei jatku talossa, vaan yhdeksäs isäntä on sisaren mies

Lisää päivityksiä tuolta kirjahyllyä kaivamalla.

Edellisessä viestissä käsittelin Vanhan Ruoveden Historia 1:2 talonhaltijatmatrikkelia, joka on painettu 1990, ja jossa on kaikkiaan 349 sivua.

Seuraavassa on se ensimmäinen Vanhan Ruoveden Historia 1:2 talonhaltijatmatrikkeli (Jokipii, Nissilä, Orkamo), joka on painettu 1960. Tässä kirjassa on kaikkiaan sivuja 173.

Kirjojen julkaisun välillä on 30 vuotta. Sivumäärissä on uudemmassa kakkosversiossa kasvua ensimmäiseen verratuna kaksi kertaa enemmän.

Vuoden 1960 matrikkelissa Härkösen isännistä kirjoitetaan seuraavaa, jonka tietoja lainaan tähän.

Härkönen

1. Tapani Härkönen 1603-1605
2. Heikki Härkönen 1608-1621
3. Juho Härkönen 1624-1635, vaimo Agnes Matintytär

Talo jaetaan

4. Martti Heikinpoika Härkönen 1636-1663, edellisen poika.
5. Heikki Martinpoika 1664-1685, edellisen poika, lautamies
6. Hannu Heikinpoika, 1686-..., edellisen poika

Härkönen II

4. Heikki Heikinpoika Härkönen 1636-1671, edellisen poika
5. Yrjö Heikinpoika 1672-1700, edellisen poika
6. Matti Yrjönpoika 1701-1724, edellisen poika

30:ssä vuodessa tietoja on kyetty täydentämään jonkin verran, mutta molemmissa matrikkeleissa on Härkösen talon isäntien luettelon alkupäässä sama ongelma.

Kummassakaan kirjassa ei ole kyetty varmentamaan kuka on Heikki Härkösen tai Härköisen isä.
Pelkkä sukunimi ei riitä varmennukseksi, koska isänniltä puuttuvat nimistään patronyymi eli sen ja sen poika, kuten on Heikki Härköisen jälkeen mainittuna.
Matrikkelien tekijät eivät ole kyenneet yhdistämään ensimmäistä, toista ja kolmatta isäntää toisiinsa varmuudella. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi tyttären mies, siis taloon tullut vävypoika, joka on sitten ottanut talosta itselleen sukunimen.

Nuo muut Härköset tai Härköiset voivat olla geneettisesti jotain muuta haploryhmää kuin tämän Heikki Härköisen jälkeiset N-M231.
Nuo kaksi ensimmäistä voivat olla esimerkiksi R1a, R1b tai I-M253.

Toivottavasti jollakin on varmaa tietoa siitä, että ensimmäiset herrat ennen Heikki Härköstä/Härköistä ovat joko tämän esi-isiä, isiä, veljiä, serkkuja.

Seuraavaksi pitäs löytää/saada jostain BigY-700-testattua joku, joka menee noihin kahteen ensimmäiseen Härkösessä mainittuun mieheen Anders Henricsson Härköiseen ja Daniel Härköiseen jotain muuta kuin Heikki Härköisen kautta.
Silloin vasta voisi olla varmaa, että he kuuluvat varmasti Heikki Härkösen/Härköisen isälinjalle geneettisiksi esi-isiksi, serkuiksi tai veljiksi.

Showing all 8 posts

Create a free account or login to participate in this discussion