Aini Hillevi Koskelainen os. Airasmaa (Aschan) on työskennellyt VR:lla Porissa, Viipurissa ja Lahdessa vuosina 1941-1947 saamansa työtodistuksen mukaan. Todistuksen taakse on kirjoitettu Yh (PM Ot) 1/11-43-31/12-44. Mitä tuo merkintä voisi tarkoittaa, Päämaja? Otava?. Hänellä on vieraskirja, jossa piirros Hotell Kyyhkynen pvm 21.11.1943. Sijainti Otavassa. Onko siellä ollut VR:lla toimipiste, viestikeskus tms.
En tiedä, onko näistä mitään hyötyä, mutta ainakin Päämajan toiminta liittyy olennaisesti Mikkelin kupeessa sijaitsevaan Otavaan.
Pia Puntasen kirjassa Mannerheimin saappaanjäljillä (s. 49), kerrotaan Päämajan Rautatieosastosta. Osaston tehtävä oli huolehtia siitä, että rataverkko pysyi kunnossa ja huolto- ja miehistökuljetukset toimivat. Osasto sijaitsi Otavan kansanopiston asuntolarakennuksessa lakkauttamiseensa saakka (1.12.1944).
https://www.finna.fi/Record/lumme.541817
-------------------
https://opas.muisti.org/opas/kohteet/otavan-kansanopisto/
Otavan kansanopisto oli koko talvi- ja jatkosodan päämajan eri osastojen käytössä ja puhuttiin ”Otavan varuskunnasta”.
Jatkosodan aikana Otavan opistolta järjesteltiin maan rautatiekuljetuksia: puolustusvoimien keskitys- ja huoltokuljetukset, siviilikuljetukset, teollisuuden ja kaupan tavarakuljetukset ja saksalaisten huoltokuljetukset Lappiin muodostivat monisyisen palapelin, jota pommitukset ja kalusto-ongelmat osaltaan vaikeuttivat.
----------------------------------
Otavassa oli vanhastaan toimivat rautatieyhteydet ja satama sahateollisuuden takia.
Eipä kestä. Pitäisi itsekin käydä Muistissa seuraavalla Mikkelin-reissulla. Äitini oli käynyt ja oli kovasti vaikuttunut. Muisti ja Päämaja-museo ovat vanhassa ala-asteen koulussani, Viestikeskus Lokki viereisessä korttelissa. Mannerheimin työhuone oli siellä tietysti, kun kävin koulua 70-luvulla, ja joka vuosi meidät raahattiin luokittain tuijottelemaan täytettyjä lintuja, karttoja ja kirjahyllyjä.
t. P.