Leiel Sveinungson Haukland - Ikke Sveinungson

Started by Eivind M. Sætre on Monday, July 11, 2022
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing all 6 posts

Leiels far het for Bjørn. Det er ikke dokumenterbart, men det er den eneste muligheten. Haukland er nemlig ikke nevnt i 1563, noe som er helt usannsynlig for den største skatteyteren i skipreidet. Men vi har en Bjørn til Lund(h), og det er like usannsynlig. Lund var prestegården. Sammen med skattemengde, navneoppkalling og plassering i listene, må han være fra Haukland (som for øvrig er gjengitt i leidangen fire år senere). Kanskje var Hauklands-klanens posisjon så sterk, at han bare gikk for Bjørn i/til Lund?

I Kongehylligen 1591 finner du "Lyol paa Oucklandt" som en av flere lagrettsmenn, Lunde 12. april. Det står initaler i bumerket, men ikke så lett å se på avtegningen i boka "Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610" så det bør undersøkes nærmere om det finnes en bedre avtegning. "Leijell Hucklandt" er også nevnt som lagrettsmann i hyllingen 1610.

Grunnen til at noen mener faren het Sveinung er nok at brukeren før Leiel, het Sveinung og at han hadde en sønn som nok var oppkalt etter han. Men den som oppgis som eldst i bygdeboka het jo Bjørn da, så her tyder det vel på at en var far og den andre svigerfar? https://www.nb.no/items/931a4ffb452f6a2306de08a17b4d6987?page=293

Ser at du har satt deg godt inn i gårdshistorikken: https://eivinds.net/11-haukland/ så bra at dette sees mer på :)

Ellers mye gode argumenter for det du har satt opp: https://eivinds.net/18-folket-pa-haukland/ Hvem som er eldst av sønnene er vel ofte enklere, men ikke like lett for de yngre. Det er som du nevner farfar som burde oppkalles først, men slik er det ikke alltid. Unntakene er som regel når mors slekt hadde høyere status eller at gården de bodde på var fra morssiden. Eventuelt oppkalling av første mann, samt at noen steder var det ikke greit å oppkalle før en person døde.

Det bumerket er ukjent for meg, men bør absolutt sees grundigere på. Takk for innspill. Leiel var en ofte brukt lagrettemann like til 1620-årene, slik at det ikke er usannsynlig at det finnes en bedre avtegning av bumerket hans. Vi har andre fra denne tiden fra Lund.

Det er for langt sprang fra Leiel nevnt 1590-1626 tilbake til Sveinung i 1519. Derfor er det ikke sannsynlig med verken relasjon som far eller svigerfar.

Jeg er veldig takknemlig for innspill, også videre, De sidene du referer til, er utkast til artikler som på sikt vil publiseres i samarbeid med historielaget i Lund.

Selvsagt enig i at spranget fra Leiel til Sveinung er litt langt, hadde da ikke sett så mye på oppsettet ennå, og regnet med at grunnen til at Leiel var koblet som sønn av Sveinung på geni sikkert var fordi han var nevnt før han i brukerlista i bygdeboka. Ja, det bør absolutt undersøkes om det kan finnes flere brev med vedhengte segl bevart eller avtegninger. Initialer i bumerker kan ofte gi gode spor, sjekket også Sigleif Engens avtegninger av samme bumerke, men der var ikke initialene noe mer synlige.

Showing all 6 posts

Create a free account or login to participate in this discussion