Heikki Törmänen 1690 e. Eskilinpoika Heiskanen ?

Started by Anne Pätsi on Friday, March 11, 2022
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing 1-30 of 122 posts

Kuusamon 1700- luvun uudistilat.
1688 L16 Risto Koppelo (Ristilampi = Heiskala),
Törmäsenvaara

Eskil Heiskanen 10, Heikki Törmänen 20,
27, 37, 38H57, 39, (Samuli Törmänen Kuka on Samuli Törmänen ?
57Ku32), 61V33, 62, 67, 75

1723
?
L6 (Lp. Junga Piettarinpoika
Junga) Eskil Heiskanen

Kärpänkylä: Penikansuu (1709 Heikki Törmänen), Heikki Heiskanen, Onko Heikki Törmänen e. Heiskanen, 1709 vasta nimi Törmänen ?'
Eskil Heiskanen 23L (ks. L5) 30, 37, 39,
https://sites.google.com/site/pitkasuku/kuusamo/uudistilat Tilukset löytyvät esim. tuosta linkistä.

Heikki Heikinpoika Törmänen

Hyviä kysymyksiä. Heikin isä Sipi mainitaan syntyneetksi Kuusamossa vuonna 1664. Onkohan tieto aivan varma ?

Vuonna 1664 ei tietääkseni Kuusamossa vielä ollut suomalaisia. Ensimmäinen suomalainen sinne oli tiettävästi päätynyt vasta 1668. Ja seuraavat olivat tulleet sinne vasta 1680-luvulla.

Sinänsä ollaan siinä rajoilla että -nen päätteiset sukunimet ovat kylläkin varmaan säilyneet talosta taloon melko hyvin mutta ei se aivan tavatonta ollut ainakaan myöhemmin, että se vaihtui.

Mutta mitä tulee tuohon vuoden 1709 kohdan tietoon, niin luulisi että noin myöhäisenä ajankohtana on sukunimi ollut se, mikä onkin. Etunimi Heikki ei ollut mitenkään tavaton. Heikin sanotaan olleen Sipin poika, joten mikä yhteys Eskolla sitten olisi tähän perheeseen ?

Onko paikka saanut nimensä Törmäsistä vai Törmäset paikasta ? Muna vai kana kysymys. Onko Törmäset olleet tosiaan jo 1660-luvun alussa Kuusamossa oikeasti ?

Enpä osaa kyllä nyt vastata tähän kysymykseen.

Mitä itse sukunimeen Törmänen tulee, niin Kemistä löytyy Hiskin kautta 1634 syntynyt Anna Törmänen kuollut 1698. Eli tuollainen sukunimi voi olla vanhakin.

Nähtävästi oletkin tuon Annan ylläpitäjä.
Anna Hannuntytär Törmänen
Kuolintieto hänelle löytyy siis Kemistä.

Kemin maaseurakunta - Kemi landsförsamling - haudatut
Ikä
Kuollut Haudattu Kylä Talo Henkilö Kuolinsyy vv kk vko pv
17.1.1698 30.1.1698 enk. Anna Törmänen 65

Mysteeriä on ilmeisesti tutkittu Sukuforumilla (2016-2018) aiemminkin.
https://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=35083

Keskustelun vastaus sukuforumilta :
----------------
Sigfrid Sigfridinpoika Bonelius Rovaniemeltä, kirkkoherran poika, nimitettiin 1699 Kuusamon kappalaiseksi ja siirtyi sinne ilmeisesti vuonna 1700. Heikki Törmänen oli syntynyt n. v. 1690. Ei oikein vaikuta todennäköiseltä, että Boneliuksella olisi ollut 10-vuotias renki!

Mielenkiintoista on, että Rovaniemen Törmäsen talossa 1690-luvulla isäntänä ollut Heikki Heikinpoika Törmänen (alunperin ilmeisesti Halvari, sittemmin Pulkamona tunnettu, koska oli siellä renkinä) häipyi vuonna 1700 Lapinmaahan (SAY). Hän oli syntynyt n. 1665 eli samoihin aikoihin Sigfrid Sigfridinpoika Boneliuksen kanssa. Nyt voidaan arvailla, lähtikö tämä Heikki Törmänen Boneliuksen mukaan ja oliko hänellä ehkä mukanaan Heikki-niminen poika?

Joka tapauksessa lienee selvää, ettei Heikki Törmänen ollut syntynyt Kuusamon Törmäsenvaarassa, kuten monessa lähteessä kerrotaan. Paikka on vasta myöhemmin saanut nimensä Törmästen mukaan. Heikki Törmäsen ensimmäinen veroluettelossa mainittu kotipaikka oli Heiskala (1719 alkaen). Sigfrid Bonelius muuten kuoli Kuusamossa 1715 tai 1716.
Vanha 21.01.18, 19:40
Markku Pelttari
-------------------

Voisi siis olla, että Heikki Törmänen s. 1690 olisikin 1665 syntyneen Heikki Heikinpoika Halvari (myöhemmin Pulkamo, Törmänen) jälkeläinen.

Tämä jättäisi sitten Sigfrid Sigfridinpoika Törmäsen vaille velipoikaa ja olisiko niin että tämä Sigfrid Sigfridinpoika olisikin alunperin Bonelius ?

Olisivatko ottaneet Rovaniemeltä lähtiessään molemmat mukanaan sukunimen Törmänen ? Kun kerran Heikki Heikinpoika Törmänen oli lähtenyt Lapinmaahan 1700, jota Kuusamo vielä tuolloin oli.

@Anne Pätsi

Kun Heikin esihistoriasta ei ole mitään factoja ilmaantunut, niin pidän noita ihan huhupuheina. Heikin isähän olisi tuon tarinan perusteella Heikki eikä Sigfrid.
Outoa olisi myös se että Heikki heti Kuusamoon saavuttuaan olisi osallisena kahdella tiluksella Eskil Heiskasen kanssa. Heiskasia on ollut Kuusamossa 1600 luvulta lähtien.

1688 L16 Risto Koppelo (Ristilampi = Heiskala),
Törmäsenvaara Eskil Heiskanen 10, Heikki Törmänen 20,
27, 37, 38H57, 39, (Samuli Törmänen) Kuka on Samuli ?

(Lp. Junga Piettarinpoika
Junga) Eskil Heiskanen
Kärpänkylä: Penikansuu (1709 Heikki Törmänen), Heikki Heiskanen,
Eskil Heiskanen. (Heikki Heiskasen arvelen olevan 1709 jälkeen Törmänen.)

Henkikirjoissa tilan nimi on Heikkitörmänen, nimet yhteen kirjoitettuna joka on ilmeisesti saanut nimensä 1709 jolloin Heikki on ollut n. 19 vuotias.

1720- luvun Lapin lukutaitoiset kirjassa on vain yksi Törmänen, eli Heikki.

Anna Törmänen Kemissä on Rovaniemen Törmäsiä.

@Anne Pätsi Eskel Pehrsson Heiskanen Tuolle Eskolle sopisi hyvin Heikki lapseksi ?

Suomalaisia on Kuusamossa ollut siis ensin 1668 ja sen jälkeen muita vasta 1680-luvulta lähtien. Tämä on suhteellisen varma tieto.

Eli sellaista Heikkiä ei ole, joka olisi syntynyt 1664 Kuusamossa. Mutta pidän kyllä mahdollisena, että tuo 1700 Rovaniemeltä Lapinmaahan häipynyt Heikki Heikinpoika Törmänen olisi Heikki Törmäsen isä. On nyt todellakin huomattava, että Kuusamo oli ns. Lapinmaata vielä vuonna 1700 sen kuuluessa Kemin Lappiin.

Jos Heikki Törmänen olisi Eskil Heiskasen poika, niin sitten ollaan ongelmissa nimen Törmänen kanssa. Mistä Törmänen nimi ilmestyisi Kuusamoon ?

"Paikka on vasta myöhemmin saanut nimensä Törmästen mukaan. Heikki Törmäsen ensimmäinen veroluettelossa mainittu kotipaikka oli Heiskala (1719 alkaen)"

Tuon Markku Pelttarin tekstin mukaan Heikki Törmänen asutti Heiskalaa 1719 alkaen ja tuolloin paikan nimi muuttui Törmäsenvaaraksi. Tuosta luettelosta saa varmaankin toisenlaisen kuvan.

Sitten on vielä tämä toinen ongelma. Miten selittyy Sigfrid Sigfridinpoika Törmänen eli Heikki Törmäsen veli ?

Jotenkin en näe Heiskanen yhteyttä tässä. Se on vähän väen vängällä päälleliimattua.
Koska Törmänen nimi ilmestyy tyhjästä.

Ei ole mitenkään epätavallista että tilojen omistajuus vaihtuu aivan toisille suvuille. Näin voi käydä vaikkapa, a) jos isäntä on lapseton, b) kirjoissa kun naisia ei juuri ole kirjoitettu, tulee taloon vävy eli tässä tapauksessa Heikki voisikin olla Eskon vävypoika.

Sanoisin, että tuo b vaihtoehto on aika realistinen jopa.

Elin Pekantytär Törmänen

Mikäli Roin Törmäsen talossa on ollut "isäntänä" 1665 syntynyt Halvari, Pulkamo Törmänen, niin olisi ikäero talon emäntään Eliniin s. 1639 ollut n. 26 vuotta ! Elinin edellinen mies Matti kuoli 1689 jolloin Elin on ollut 50 vuotias. Tuota Halvari, Pulkamo Heikkiä ei näy missään rippikirjoissa. En ole nähnyt missään alkuperäistä tekstiä että joku olisi lähtenyt "Lapin maahan"

Ja vaikka Pitkäsen Eskon luettelo onkin ansiokas, voi sekin sisältää virheitä. Se on siis toisen käden tietoa sekin. Aina näitä pitäisi verrata alkuperäisdokumentteihin.

Tuskin se Elin on ollutkaan emäntä. Tuossahan sanottiin, että Heikki Heikinpoika Halvari/Pulkamo oli tullut isännäksi vasta 1690-luvulla Rovaniemellä eli ottanut nimekseen Törmänen. En osaa sanoa tuosta enempää mutta ei se mitenkään vaadi, että Elin olisi pitänyt olla vaimo hänelle. Tuo kommentti häipynyt Lapinmaahan oli SAY:stä, jos luit tekstin.

Missä asiakirjoissa näkyy että Heikillä olisi ollut Sigfrid niminen veli tai isä ? Oliko uudistilallisilla verovapaata alkuvuosina ? Tila "Heikkitörmänen" mainitaan myös henkikirjoissa perustetuksi 1709. Molemmilla tiloilla on ollut myös Eskil Heiskanen, ehkä on tapahtunut sukupolven vaihdos ja Heikki nimennyt tilan "Heikkitörmänen" törmällä olevan talon mukaan ?

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1343174

Tuossa SAY:ssa Rovaniemen Törmäsestä sanotaan vuoden 1700 kohdalla Henrik Törmänen Afviken till Lappland. Sen jälkeen Pehr Törmä isännöi.

Nämä on tietysti SAY:kin toisen käden tietoa, mutta kaipa tuo nyt johonkin alkuperäiseen perustuu.

Et varmaankaan ymmärtänyt, mitä kirjoitin.

Minusta Sigfrid Sigfridinpoika Törmänen ei ole Heikki Törmäsen veli.
Mutta hän on voinut asua Törmäsessä Heikin tilalla ja saanut täten nimekseen Törmänen.
Siten voisi olla tuon Sigfrid Sigfridinpoika Boneliuksen poika esimerkiksi.

Sigfrid Sigfridinpoika Bonelius kun kuoli 1715-1716. Jospa häneltä olisikin jäänyt orpo-poika, jonka HeikKi Törmänen on ottanut hoiviinsa.

Koskapa silloin tuo tarinan voisi jotenkin ymmärtää. Eli että olisi Heikki Heikinpoika Halvari ja Sigfrid Sigfridinpoika Bonelius yhtäaikaa vuonna 1700 lähteneet Rovaniemeltä Kuusamoon.

Ymmärrän kyllä että se on pelkkää spekulaatiota. Mutta koska Sigfrid Sigfridinpoika Törmänen on ollut, niin hänenkin esivanhempansa Kuusamossa pitäisi pystyä selittämään.

Tässä on kuitenkin niin paljon yhteneväisyyksiä sekä nimien että paikkojen puolesta. Enemmän kuin Heiskasen tapauksessa.

Siis Heikki Heikinpoika Halvari eli Törmänen s. 1665 Rovaniemi tuli poikansa Heikki Törmäsen s. 1690 Rovaniemi kanssa Kuusamoon 1700.

Sigfrid Sigfridinpoika Bonelius tuli oman poikansa Sigfrid Sigfridinpoika (myöhemmin Törmäsen) s. 1698 kanssa Kuusamoon niin ikään 1700.

Kun Sigfrid Sigfridinpoika Bonelius kuoli 1715-1716 olisi Sigfrid Sigfridinpoika Törmänen -poika ollut 18-19 -vuotias. Kuoli kuitenkin jo 1720. Jos olikin Bonelius syntyjään, olisiko ollut jotenkin heikko ja siksi päätynyt Törmäseen huollettavaksi isänsä kuoleman jälkeen ?

Paljon spekulaatiota kyllä, ymmärrän. Mutta silti Heiskasen Esko Törmäsen Heikin isänä tuntuu jotenkin heikommalta spekulaatiolta.

Sepäs se, kun noista Heikin alkuajoista ei ole muuta näkyvillä kuin kaukaa haettuja arvailuja kun lähempääkin saattaisi löytyä loogisempi vastaus. Onhan muuallakin Törmä, Törmänen nimisiä vaikka eivät liity alunperin sukunimeen mitenkään, mm. Pudasjärvellä on Törmäsen uudistila johon muutti ihan erinimiset ihmiset ja ottivat nimekseen Törmänen nimeämänsä talon mukaan.

Boneliuksen profiilissa näkyy Handelsman Sigfrid Sigfridinpoika.

Sigfrid Sigfridsson Bonelius

Heikillä ja Boneliuksella eri dna.

"Markku Pelttari
Oletus Vs: Törmäsen suku Kuusamo
Innostuin selaamaan noita kuusamolaista Heikki Törmästä (1690 - 1764) koskevia tietoja sekä kirkollisista lähteistä että käytettävissä olleista veroluetteloista. Henrik Törmänen on verotietojen mukaan ilmaantunut uudisasukkaaksi Kuusamoon v. 1719. Missään en kuitenkaan huomannut mainittavan hänen patronyymiään, siis Sigfridsson. Samaa on joku muukin sukua tutkinut ihmetellyt. Lieneekö joissain käräjätiedoissa sitten mainittu?

Oletetun isän Sigfridin mainitaan monesti olleen kotoisin Rovaniemeltä ja syntyneen siellä 1664. Mutta ei Rovaniemen Törmäsistä tuolta ajalta yhtään Sigfridiä löydy, ei ainakaan verotiedoista!

Olisipa hyvä, jos joku osaisi mainita alkuperäislähteen näille tiedoille. "

Heikin Sigfrid -patronyymi on ainakin epäilyttävä. Sitä ei tunnu löytyvän mistään. Mutta jos vaikka se ei ole Sigfrid, niin miksi se olisi Eskil eli Esko ?

Etunimissä on suvuttain yleensä paljon periytyvyyttä mutta en näe Esko nimeä Heikin jälkeläisillä ainuttakaan. Sen sijaan Sigfrid sieltä löytyy. Olisiko Heikin pojan nimen perusteella oletettu Heikille patronyymiä ?

Sigfrid Heikinpoika Törmänen
Sigfrid Henriksson Törmänen

Mutta mikä vielä mielenkiintoisempaa on, että löytyy sieltä myös Elin niminen tytär sekä Heikille että Sigfrid pojalle...

Elina Heikintytär Törmänen

Elina Sipintytär Törmänen

Siten jos vaikkapa nimien periytyvyyttä ajatellaan, tuo puoltaisi kyllä vahvasti kytköstä Rovaniemelle päin.

Ihmetys on suuri, miksei Esko -nimenä ole kelvannut jälkeläsille annettavaksi.
Siellä on jälkeläisissä jopa Pekkaa, joka myös Rovaniemeltä löytyy.

Tuo dna menee automaattisesti sukulaisille. Sigfrid Sigfridinpoika Törmäsellä ei ollut jälkeläisiä. Emme tiedä, mikä hänen todellinen YDNansa on. Se on siis vain tämän ohjelman mukainen automaattinen oletus hänelle.

Siis jos Sigfrid Sigfridinpoika Törmänen oli oikeasti Sigfrid Sigfridinpoika Bonelius II, niin emme voi tietää sitä ainakaan DNA:n perusteella, ellei sitten kaiveta kaveria jostain maasta ylös sen selvittämiseksi.

Mutta tuskin on jäljellä mitään tutkittavaa enää satojen vuosien jälkeen jos edes haudan paikka olisi selvillä.

Ja on huomattava, että tuossa on Heikki Törmäsen, joka lähti Rovaniemeltä Lappiin vuonna 1700 ja Heikki Törmäsen, joka ilmaantui uudisasukkaaksi Kuusamon Heiskalaan muuttaakseen paikan nimen Törmäsenvaaraksi vuonna 1719 peräti 19 vuoden ajanjakso, josta ei tiedetä mitään.

Kun tarkemmin ajattelee, niin tuo aikahan oli Ison Vihan aikaa. Koskapa lähti Rovaniemeltä 1700, niin ei todennäköisesti paennut sotaväkeä mutta noista ajoista on hyvin niukalti mitään kirjoitettu.

Eli on vain hyväksyttävä juuri tuo tietojen puutteellisuus.. On siis saattanut oikeasti ollakin jo silloin Kuusamon seudulla 1700-luvun alusta mutta ei vain ole päätynyt kirjoihin ja kansiin.

No niin, löytyyhän sitä jotain tietoa maalikoillekkin !

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1343174

:) Taisin tuon jo ylempänä laittaakin. Mutta löytäminen on aina ilo.

Tuon linkin Törmäsessä, kun Heikki lähtee lappiin tekstissä on nimi Erik ?

Erik on vuodella 1699, ei 1700. Jos ollaan aivan tarkkoja.

Onko siinä 1699 på Erik Maunus hemm: Ihan en saa käsialasta kunnolla selvää..
Ja vuonna 1701 Törmä siirtyy Pehr Törmälle. 1701 brukas Af Pehr Törmä

Joten kyllä se Heikki minusta on, joka lähti.. koska tuo pääkohdittain koskee tila Henrik Törmästä ja seuraavana vuonna 1701 Henrik ei siinä enää ole.

SAY:ssä pitää olla tarkkana juurikin vuosilukujen kohdalla.

SAY on myös tietysti toisen käden tietoa. Jostakin tuokin tieto on SAY:hyn kaivettu, joten siellä alkuperäisessä tiedossa se on oikein.

Pitäisi varmaankin lainata tämä Ilkka Väätin kirjanen -> https://www.finna.fi/Record/lapinkirjasto.1181769 jotta saapi lopullisen selvyyden. Siinä varmaankin lähteitä mukana

Showing 1-30 of 122 posts

Create a free account or login to participate in this discussion