Edellinen keskustelun avaaja totesi, että hänen esivanhempiaan oli liitetty tähän projektiin. Kuka tänne liittää esivanhempia ja millä perusteilla? Voiko tänne siis liittää kuka tahansa jonkun metsäsaamelaiseksi luulevansa edesmenneen vai miten tämän projektin profiilit ovat muotoutuneet? Kuka on ylipäänsä metsäsaamelainen? Voidaanko me nykyajan ihmiset päätellä jonkin satoja vuosia sitten tietyllä alueella eläneen olleen esim. metsäsaamelainen?
Hei.
Jokainen voi lisätä ja poistaa, kuolleiden ihmisten profiileista projekteja. Profiileihin lisätään vakiona Suomi Karjala projekti, joka on pääprojekti. Henkilön asuin- ja synnyin- ja kuolinpaikkojen projektit lisätään myös. Ja asuinalueiden projektit. Sekä muut erityisryhmien projekteja, joita löytyy Suomi Karjala projektin sivuilta. Profiileihin tutustutaan ja sen mukaan lisätään projektit. Summittain ei lisätä jotain projektia. Jos huomaa profiilissa väärän projektin sen voi jokainen poistaa. Virheitä sattuu!
Kaikkiin profiileihin suositellaan lisättävän henkilölle kuuluvat projektit.
Kiitos vastauksesta. Mutta ei oikein avautunut... Siis henkilöllä on profiili, jonka joku on tehnyt, niinkö? Sitten näistä profiileista voidaan tehdä projekteja, millaisia tahansa? Minkä kaikkien projektien alle "metsäsaamelaiset" kuuluvat? Silloin kun he elivät ei ollut Suomea eikä Karjalaa? Eikös pitäisi olla myös niin, että jos huomaa projektissa väärän profiilin, niin sen voi poistaa? Anteeksi kun kyselen! Nimittäin minun elossa olevia sukulaisia oli laitettu tänne Geniin ilman heidän lupaa ja vieläpä niin, että sukulaisuussuhteet olivat väärin. Kun kuka tahansa voi tänne niitä laittaa, niin tällainen sählääminen on mahdollista.
Tässä sukututkimuksessa olevat henkilöt ovat jokainen oma profiili. Profiili on siis sama asia kuin henkilö tässä sukututkimuksessa.
Projekti ei ole siis ryhmä vaan tavallaan "tarkennus". Yksi henkilö voi kuulua moneen projektiin eli "tarkennukseen".
Metsälappalaisuus on tietenkin vaikea asia määritellä mutta esimerkiksi Kuusamon kohdalla tiedetään varsin hyvin, milloin suomalaiset saapuivat alueelle. Ensimmäinen suomalainen tuli alueelle 1668. Seuraava tuli 1681-1682. Eli kaikki ne henkilöt sitä ennen Kuusamon alueella olivat lappalaisia. Mutta tokikin esimerkiksi voidaan käyttää muitakin tietoja kuten että oliko lappalaislautamies tms. Kemin Lapin alueella tietoja on noin 1560-luvulta alkaen.
Melko varmasti tuolloin kaikki eläneet ovat metsälappalaisia. Ja kun näistä henkilöistä voidaan luoda suhteellisen varma patronyymien kautta sukujuonto vaikkapa sillä perusteella, mistä kylästä ovat, tulevat heidän sukunsa tietysti sieltä esiin nykyajalle saakka.
On yleistä virheellistä tietoa, että kaikki saamelaiset joko kuolivat pois tai muuttivat nykyisille saamelaisalueille. Kemin Lapin alueella suomalaisten runsastuminen hyvin usein johti saamelaisten assimiloimiseen eli seka-avioliittoihin. Lapin kieli kiellettiin kirkon puolelta mutta kielten sammumista edesauttoi myös suomalaisten saapuminen suurempana väestönä.
On totta että moni saamelainen kuoli esimerkiksi nälänhätään 1697 ja siirtyi muualle, joko Venäjälle tai pohjoisemmaksi. Mutta tämä ei ole todellakaan koko totuus. Osa saamelaissuvuista suomalaistui.
Ja kun mennään tarpeeksi kauas ajassa taaksepäin, ei ole "omia" sukulaisia vaan yhteisiä.
Kuolleiden sukulaisten kirjaaminen ei ole laitonta eikä kiellettyä. En tiedä, kuka on kirjannut eläviä sukulaisiasi. Mutta jos eläviä sukulaisia kirjataan, pitää nekin laittaa yksityisiksi/piiloon. Henkilötietorekisterilain mukaan tietoja ei ilman asianomaisen henkilön lupaa saa näyttää 100 vuoteen.
Meillä on ollut 1200-luvun lopulla Suomessa vain n. 50 000 ihmistä. 1700-luvulla väestöä oli kaikkien sotien ja nälkävuosien jälkeen n. 300 000. Nykyään meitä on 5 000 000. Tästä seuraa automaattisesti se, että ihmisillä on samoja esivanhempia. Sukututkimuksessa tämä tunnetaan ilmiönä esipolvikato.
Geni on sukututkimusohjelmista parhaimpia. Sukulaissuhteet korjaantuvat parhaiten yhteistyöllä. Mitä enemmän on lähteitä, sitä varmemmin väärät yhteydet poistuvat. Enemmän niitä virheitä on yksityisissä sukututkimuksissa.
Timo Piirainen.
Minä yritän vastata näihin sinun kysymyksiin, tässä erityisesti. Toivottavasti tästä on sinulle apua. Kysyvä ei tieltä eksy, eikö sitä niin sanota. Aina saa kysyä.
Siis henkilöllä on profiili, jonka joku on tehnyt, niinkö? Kyllä, he ovat eläviä tai kuolleita henkilöitä. Eivät profiilit ole keksittyjä. Profiilissa on tieto, siitä kuka sen on lisännyt, ja ketkä mahdollisesti ovat ylläpitäjiä. Ja sitten on myös ihmisiä, jotka seuraavat profiilia.
Sitten näistä profiileista voidaan tehdä projekteja, millaisia tahansa? Ei profiileista tehdä, mitä tahansa projekteja. Vaan ne lisätään profiiliin harkitusti. Kuten aiemmin mainitsin, profiiliin tutustutaan. Tämä tarkoittaa sitä, että lähdetietoja lisätään, luetaan, päätellään jne. Profiili voi sisältää paljon erilaisia lähdetietoja. Niitä löytyy sieltä profiilin sivulta eri paikoista! Yleensä on niin, että ylläpitäjät ja profiilin lisääjä lisäävät näitä projekteja.
Minkä kaikkien projektien alle "metsäsaamelaiset" kuuluvat? Metsälappalaisten projekti kuten muissakin projekteissa on projektiin liittämiseen kuuluvat tiedot, ketä projektiin liitetään. Ja paljon muutakin tietoa kyseisestä projektista.
Tämä edellyttää myös sitä, että on itse tutustunut kyseiseen projektiin, jonka on toiselle liittämässä. Tarkoitus on, että oikea projekti tulee oikeaan profiiliin. Metsälappalaisten projektissa on erityismaininta lisäämisestä.
Kopion Metsälappalaisten tekstistä: Profiilien liittäminen projektiin. Ole tarkkana ja lisää vain sellaiset henkilöt, joiden molemmat vanhemmat ovat metsälappalaisia. Viimeisimmät metsälappalaiset suvut sulautuivat muihin noin 1800-luvun puoliväliin mennessä. Uusimmat noin 100 vuotta aiemmin.
Silloin kun he elivät ei ollut Suomea eikä Karjalaa? Kaikki suomalaiset profiilit lisätään Suomi Karjala projektiin, tämä on pääprojekti.
Eikös pitäisi olla myös niin, että jos huomaa projektissa väärän profiilin, niin sen voi poistaa? Kyllä, sitä se tarkoittaa. Olemme erehtyviä, ja jokainen tekee virheitä, vaikka kuinka tarkkana yrittää olla. Mitä useampi silmäpari profiileja katsoo, sitä parempi. Ja laatu pysyy hyvänä.
Kiitos vastauksista.
Sitten näihin haploihin. Genistä ja Kuolajärvi FB-sivuilta on jotenkin pääteltävissä, että Kuolajärven "metsäsaamelaisista suvuista" N-haploon kuuluvat ainakin Koria, Miulus/Mujo ja Saija sekä I-haploon Kallunki ja R-haploon Kuhmitsa. Sen sijaan Harin, Peunan eikä Tennon haploja ei ole laitettu Geniin. Mitä tuo tarkoittaa, että ovat eri haploja? Ovatko siis tulleet eri suunnista ja eri aikoina vai miten? Esim. Dunkelin puusta ja N-haplopuusta saa sellaisen käsityksen, että osa on noista metsäsaamelaisten jälkeläisten haploista on ns. Lapponia ryhmässä, osa Savonians oksalla ja osa Carelians oksalla. Ovatko idästä tulleet N-haplon metsäsaamelaiset tulleet siis sekä Hämeen, Karjalan vai Savon kautta? Ovatko R-haploiset ollenkaan metsäsaamelaisia?
Timo Piirainen
Ole hyvä. Sinun lisäkysymykset, tähän muutamia ajatuksia siitä. Mutta verkosta saat lisää tietoa haploista Googlaamalla. Kannattaa tehdä niin, koska sinulle tulee varmasti lisää kysymyksiä näistä minun vastauksista.
Mitä tuo tarkoittaa, että ovat eri haploja? Mieslinjaiset haplot Suomesta isälinjassa yleisimmät ovat Y-N, -I ja -R. Saamelaisille ei ole erikseen haploryhmiä, eikä etnistä DNA:ta, he ovat suomalaisia. Isälinja tarkoittaa, että haplot menevät suorassa linjassa isältä pojalle ja päinvastoin (sukupovittain taaksepäin). Niitä testejä voi tehdä.
Samoin äitilinja Mt, joka näkyy myös miehillä, mutta se näkyy suorassa äitilinjassa.
Ovatko siis tulleet eri suunnista ja eri aikoina vai miten? Juuri sitä se tarkoittaa. Laitan sinulle linkin tähän voit tutustua haploihin www.kurrinsuku.net kotisuvulta.
Ovatko idästä tulleet N-haplon metsäsaamelaiset tulleet siis sekä Hämeen, Karjalan vai Savon kautta? Tähän sinä löydät vastauksen Kurrinsuku kotisivulta.
Ovatko R-haploiset ollenkaan metsäsaamelaisia? Tämä riippuu täysin siitä mistä he ovat vaeltaneet, ei siitä, että ovat metsäsaamelaisia. Metsäsaamelaisille ei ole omaa haploryhmää. Nyt on kyse pitkästä aikajanasta, ei muutamasta sadasta vuodesta.
Metsäsaamelaisista on verkossa ajankohtaistakin tietoa, sekä profiileissa siellä on dokumenttia aiheesta.
Juuri näin. Toisaalta, noista muista "metsäsaamelaissuvuista" näkyy Genissä, ns, kantahaplo I-M253 (kahdelta tarkempi I-FT106211) tai N-M231 (paitsi Miuluksen N-BY84621). Noilla kantahaploillahan ei päästä oikeastaan mihinkään päättelyyn. Onko sulla tietoa Kuhmitsan haplosta? Jos se on R, niin mikä tarkkaan ottaen? Jotkut ovat arvelleet, että Kuhmitsa ei ole lainkaan "metsäsaamelaissuku". Jos sieltä olisi tarkempi haplotieto, niin voisi tuo epäselvyys Kuhmitsojen alkuperästä selvitä. Mistäpä löytyisi Hari, Peuna tai Tenno sukujen Y-DNA tuloksia?
Sinä et tainnut lukea sitä pdf:ää Sallan saamelaisista juurista, josta aiemmin mainitsin. Siellä on merkittynä Kuolajärven vanhat saamelaisten sukujuurien asuinalueet. Ja siellä on myös Kuhmitsan alue merkittynä kartalla. He ovat myös metsäsaamelaisia.
Saamelaiset on määritelty heidän elinkeinonsa mukaan. Sallan saamelaiset ovat metsäsaamelaisia, heidän elinkeinonsa on ollut, peuran- ja majavanpyynti, sekä kalastus. Eikä sitä tarvitse paheksua tai väheksyä, saatikka epäillä!
Isälinjan Y-R =Rauli. https://fi.wikipedia.org/wiki/Haploryhmä_R_(Y-DNA) Jääkauden aikana he ovat olleet Ukrainan seudulla.
Isälinja Y-DNA testejä voi tehdä, kenen isälinjaa edustaa. Sinä Timo esim. edustat Piiraisen suvun isälinjaa isäsi kautta. Kun testin teet tulos tulee sieltä. Jos isälinja on katkeamaton sukupuussasi. Eikä siellä ole "syrjähyppyjä" välissä, isälinja on silloin erehtymätön. Jos siellä on ”syrjähyppyjä” välissä, näkyy se haplotestituloksesta (käsittääkseni). Jossain kohdassa isälinjassa on poikkeama, eli isä ei ole biologinen kaikilta osin sukupuussa, (kirkonkirjoissa ne voivat olla oikeita merkintöjä).
Tästä syystä suositellaan, että vähintään kaksi kyseistä isälinjan edustajaa (sinun lisäksi Piiraisen isälinjasta) tekisivät saman testin, jotta tuloksesta olisi vertailukohdetta. Geni hakee siihen vertailukohteen henkilöt sukupuusta, jos siellä on yksikään testitulos merkattuna profiileissa.
Sekaannun tähän, vaikka asiahan ei minulle kuulu. Paitsi että laittaisin mieheni isälinjan ensimmäisen metsäsaamelaiseksi, äitinsä oli 'lapp', ja oli hukassa rippikirjoista länsirajalla pitkiä aikoja. Oletus on että reissun päällä Övertorneån kieppeillä. Ainoastaan lasten syntymät kävi merkkaamassa kirjoihin. Lasten isähahmoista ei ole mitään tietoa. Poika kulki Rovaniemen ja Sieppijärven väliä, Norjassakin asti. Kuollutkin jollain näistä matkoista, Turtolassa löytynyt metsästä. Onko väärin liittää hänet ja äitinsä metsälappalaiseksi?
Anna Wahlberg minusta ei ole väärin liittää Tornionjokilaakson saamelaisia sukuja molemminpuolin rajaa metsäsaamelaisryhmään. Siellä on monia saamelaistaustaisia kantasukuja joita mm. Erik Kuoksu on listannut ja joista melko monet siirtyivät esimerkiksi Norjaan mm. Karasjoelle. Näitä olisi järkevä listata osaksi tätä ryhmää, koska luokitellaan Ruotsissa mm. Kuoksun toimesta metsäsaamelaisiksi
Through two documented Kallung lines of Alakitka (former Kitka Siida of Kuusamo-Posio) followed back to the early 1700s. Clearly descendants of the of the formerly Sami Pitkä familily, which ought to be rather well documented.
Well, of course others too, but as with most Finnish ancestors and other ancestors, many people are not specifically known, even of there presence sometimes can be deducted or read through other indicators than ones own documented family tree.
When people start to get much out of haplogroups, I tend to get sceptic. True, haplogroups may tell a lot about straight male or female lines, and for a larger group give some far from allcovering or representative overview of the groups backgrounds. However, this only represents a tiny bit of a person's or group's ancestry, and not necessarily a very representative bit.
Of course, the haplogroup could sometimes coincide with assumed main ancestry along its narrow line back in time, as my maternal grandmother's group (a subhaplo group) of a haplogroup mostly found among Savonian descendants, to a lesser degree among Karelians, to a very small degree among other Finns, and hardly anywhere else. My father being from Jutland also has a Y-haplogroup whose closest subbranches relate much to the western Viking age realm, and the closest one to England and the next closest ones to west of the Oslo Fiord and to Opland further north. That is, a narrow haplopath not to far from some of the main assumed ancestral paths of a farmer by Little Bealt in the late 1500s. Though, it could be that some close relative of his had a much more odd haploline representing a more uncommon path back in time, and that some paths back in time (probably or certainly most ancetral lines) are not visible at all through the haplogroups.