HOLOKAUST

Started by Daron Haitov on Friday, November 19, 2021
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

11/19/2021 at 1:00 PM

Mälestusalbumis on kaks nimekirja:
Esimeses on Eestis Holokaustis mõrvatud Eesti juutide 1001 nime,
Teises on võõrsil hukkunud 271 Eesti päritolu juudi nime.
Albumi esimene osa põhineb suures osas M. Rõbaki toimetatud nimekirjal, mis avaldati EJA veebilehel muuseum.jewish.ee . Oma uurimustöö käigus olen leidnud palju uut infot ja teinud väga palju olulisi muudatusi-parandusi , näiteks pole seal enam isikuid ilma eesnime ja sünniaastata…
Mõnede perekonnanimede taga on tähekombinatsioonid : „YV“ /47 perekonnanimel/ see tähendab, et hukkunu perekonnanimi on võetud Yad Vashem`is /The Central Database of Soah Victims ` Names / avaldatud nimekirjadest, kuhu sugulased, tuttavad või hukkunute sõbrad on nad jäädvustanud.
Tähekombinatsioon“ MR“ /9 perekonnanimel/ tähendab, et nimed on saadud M. Rõbak`i koostatud andmebaasist ja pole varem avaldatud seetõttu, et nende surm /hukkamine /pole olnud dokumentaalselt tõestatud. Nendest - 4 inimese puhul on säilinud dokumentidest võimalik näha et nad hukkusid/hukati/ peale arreteerimist.
Holokausti ajal mõrvati inimesi väga mitmel viisil, olid mitte ainult otsesed hukkamised - gaasitamine ja mahalaskmine , vaid inimesed hukkusid ka kurnatuse ja nälgimise tõttu /sunnitöö/ laagrites, kus puudus arstiabi ja levisid epideemilised haigused. Nii mõnedki võtsid endalt elu, et pääseda arreteerimisest või et lõpetada oma lootusetud kannatused... Seetõttu on nad täiesti õigustatult võetud siia albumisse.
Siit ka Mälestusalbumi nimi " Mitte keegi ei tohi olla unustatud"
Tähekombinatsioon „ DH“ on 9 perekonnanimel , leidsin need Riigiarhiivi „Kadunuks ja surnuks tunnistamise ja pärimistoimikutest“ /ERA.5078;1944-1962 /. Dokumenteeritud on tunnistajate ütlused mis tõendavad nende inimeste hukkamise Holokaustis.
Mälestusalbumis puuduvad veel paljud fotod. Olen tänulik iga uue foto eest , palun saata need minu e-mailile da.rubiin@mail.ee

koostas Daron Haitov oktoober 2021
P.S
Erinevalt Tallinnas, Eesti Juudi Muuseumis eksponeeritud "Mälestusgalerii" nimekirjast – siin pole :
15 Eestis hukatud juudisoost NSVL sõjavangi ja Läti kodaniku nime
10 hävituspataljonides sõjas langenud Eesti juudi nime
3 topeltkirjet –on Mälestusgalerii hukatute nimekirjas kaks korda - kahe erineva nimevariandiga
8 inimest Mälestusgalerii nimekirjas – 1 inimene suri enne Holokausti ; 3 inimest surid peale sõda ; 2 olid eestlased ;1 venelane ja 1 inimene hukkus Venemaal

Olen albumisse lisanud 61 naisele nende neiupõlvenimed, parandasin paljud valed sünniaastad ja korrigeerisin perekonnanimed - eelnevates nimekirjades on olnud sama inimese perekonnanimel mitu kirjapilti (Grünstein,Salkind ). 4 nime puhul oli abielunaise perekonnanimi segi aetud tema neiupõlvenimega.

Create a free account or login to participate in this discussion