Antoni Buczkowski - Szkolnictwo w Wudzynie w XIX wieku.

Started by Private User on Saturday, September 25, 2021
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Showing all 4 posts
Private User
9/25/2021 at 3:26 PM

Czy Antoni Buczkowski o którym mowa w poniższym tekście to ten Antoni Buczkowski?
"Szkolnictwo w Wudzynie w XIX wieku.
Pierwsze wzmianki o powstaniu szkoły w Wudzynie pochodzą z 8 stycznia 1817 roku, kiedy to chłopi z Wudzyna wystosowali do władz pismo w sprawie założenia szkoły. Natomiast już 4 czerwca 1818 roku odbyło się zebranie założycielskie nowej szkoły, na które przybył opiekun Królewskiej Ekonomii z Koronowa. Podczas zebrania 16 chłopów zadeklarowało opodatkować się na rzecz szkoły. Był to podatek w płodach rolnych. Do szkoły dołożyły się także inne miejscowości: Wudzynek i Kłaczkowo. Od dnia 30 marca 1819 roku zatrudniono pierwszego nauczyciela, był nim Fryderyk Konopka. Wieś miała na niego świadczyć podatek pieniężny i naturalia na kwotę 60 talarów. Ówczesne warunki pracy były bardzo trudne. Nie istniał przecież samodzielny budynek szkolny. Uczniów oraz nauczyciela przyjął do zabudowań proboszcz Treuchel (był on wtedy proboszczem parafii dobrskiej, do której należał w tamtym okresie Wudzyn). Jednakże już w dniu 13 października 1819 roku rozpoczęto budowę szkoły. Zachował się kosztorys opiewający na kwotę 888 talarów i 11 srebrnych groszy. Bezpośrednimi inicjatorami budowy szkoły byli podpisani trzej włościanie: Schlichter, Franciszek Szumiński i Antoni Buczkowski."

9/25/2021 at 11:50 PM

Tak, skąd Pan zaczerpnął tę informację. Do tej pory info miałem z przekazu ustnego mojej Babci. Pozdrawiam.

Private User
9/26/2021 at 4:22 AM

Znalazłam taki wpis na stronie na fb "Okruchy i ciekawostki historii - Gmina Dobrcz", a także w książce wydanej w 2007 roku z okazji 700-lecia istnienia wsi Wudzyn i Wudzynek. Dziękuję za potwierdzenie informacji :-)
Pozdrawiam

Private User
9/26/2021 at 4:25 AM
Showing all 4 posts

Create a free account or login to participate in this discussion