Jämsän paikkakuntaprojektiesittely

Started by Mia Järvinen on Saturday, January 4, 2020
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing all 7 posts

JÄMSÄN PAIKKAKUNTAPROJEKTIN ESITTELY ALKAA

Jämpsän äijä tulii ja mänii. Kehtoakko jeäjä kuulolle ku alamme pauhoamaan?

Jämsän paikkakuntaprojektin esittelyssä käydään läpi paikkakunnan historiaa ja erityispiirteitä. Esittely rakentuu Geni-projektien ympärille: Jämsä, Jämsänkoski, Koskenpää ja niiden kylät unohtamatta erikoisprojekteja.

Jämsän historiasta löytyy mielenkiintoisia henkilöitä, pääsemme kurkistamaan heitäkin!
Tervetuloa matkalle Hämeen ja Savon risteykseen!

JÄMSÄN PAIKKAKUNTAPROJEKTIN ESITTELY

Ulottuuko sukupuusi Jämsään, nykyisen Keski-Suomen ainoa keskiaikaiseen pitäjään?
Jämsän paikkakuntaprojekti kokoaa yhteen Jämsän, Jämsänkosken ja Koskenpään kylät ja asukkaat, sekä tietenkin yhteistyökumppanit, Jämsän alueesta kiinnostuneet sukututkijat.
Projektissa oli 4.1. 2020 16160 profiilia ja 227 yhteistyökumppania.

JÄMSÄN HISTORIAA
”Leuhka seo syntyperästää, Peästäkseen mieleisee aiheesee, se kyysyykin ensimmäiseks vieraammannäköseltä: "Mistot kotosi?" Se uskuu tekeväsä vaikutukse, kum peäsii kehasee mistä ihte o. Sillä mänii suu messingille, jos se huomoa vieraan tuleva kateelliseks, ninku usiisti käyki.”

Jämsän Puttolasta tehtyjen hautalöytöjen perusteella voidaan olettaa että Jämsään saapuivat ensimmäiset asukkaat viikinkikaudella, 900-luvulla. Rautakaudella Jämsä oli Hämeen pohjoisin vakiintunut asutuskeskittymä.

Keskiajalla Häme liitettiin katoliseen Suomeen. Jämsäläiset joutuivat mukaan itäisen bysantinuskon ja katolisen uskon välisiin kahakoihin ja sotiin. Pakolinnat kuten Linnasenvuori ja Pukinvuori olivat tarinoiden mukaan suojapaikkoja kyläläisille.
Ensimmäisiä asiakirjamerkintojä Jämsän asukkaista löytyy Kaakkoishämeen tuomiokirjoista vv. 1464-1492, merkinnät käsittelevät lähinna rajariitoja. Jämsä oli ensin osa Hauhon kihlakuntaa ja vuodesta 1582 Sääksmäen kihlakuntaa.

Vuonna 1539 tehtiin ensimmäinen Hämeen läänin maakirja johon merkittiin silloiset veronmaksajat kylittäin. Taloja oli 91 ja kyliä 36. Asutusta oli eniten vesistöjen äärellä ja nykyisen Jämsänkosken alueelle rakennettiin useita myllyjä ympäri vuoden virtaavien koskien varrelle. Asukasmäärä kaksinkertaistui vuoteen 1630 mennessä.

”Äijät om piruj jämptijä ja kovasti olevinaan taloloistaan elikkä kylistää ja tietysti akostaa. Komiimmat muijat on tullu niille Pohjammoalta, jossa ne kyllästyy ylettömää heinätallijem pakkusee. Niiteijokkoa otettu pelekäks kammarinkoristeeks. Neon kovija työihmisijä.”

Uusi aika toi mukanaan sotia jotka vaikuttivat Jämsän asuijaimistoon. Nuijasodan aikana maatiloista autioitui melkein kolmasosa ja 30-vuotisen sodan värväykset saivat asukkaat pakenemaan kauas salomaille. Isovihan aikana venäläiset aiheuttivat tuhoa myös Jämsän seudulla. Asututoiminta alkoi virkistyä uudelleen vasta vuonna 1730-luvulla. Teollistuminen alkoi 1792 kun Jämsänkoskelle rakennettiin ensimmäinen vesisaha.

”Keenireppuu ov voinnu livahtoa lisäks jotaki niijen tuhannenviijensaan kasaka eväistä, jotka mellastvatten seuvulla vuoskauvet Isovviha aikaa. Toistamisee niitol vielä rutkemmi sllonku ruohtalaiste komento peätty. Neki tul sentähe, että Keuruumpuolem mehtäsissit häirihtvät vallottajijen saoliijjakuu ja moskoviitit pyysvätten aromailta avuksee hevosmiehijä. Koht´siltään tul tuhatmeärim palalaikankalisuttajija pitää järjestystä. Kun ne ottivatte ihtelleen ja koniloillee väkpakolla evästä Jämpsän talonpojilta, nin ne tais välii vilikasta piikaste hamee alle. Tarkastvatte osko siellä miteä hyveä piilossa?”

Jämsä oli keskiajalla Hämeen pohjoisin hallintopitäjä. Alueeltaan se oli paljon nykyistä laajempi, sillä siihen kuuluivat Jämsän lisäksi Jämsänkoski, Koskenpää, pääosa Korpilahtea ja Muurametta sekä osa Säynätsaloa ja Petäjävettä. Tästä alueesta käytettiin nimitystä Suur-Jämsä. Suur-Jämsän asutuksen keskipiste oli nykyinen Jämsän kirkon seutu. 1860-luvulla emäpitäjän alueet itsenäistyivät ja Suur-Jämsä pienen Jämsän, Jämsänkosken ja Koskenpään käsittäväksi alueeksi.

”Tekis miel kehuva, muttev vihti, että jämpsäläisisso jalostunnu kaikki suomalaiset hyveet. Neom puristunnu hankalije noapuriloijem piiritöksessä, ninku timantit. Neijo kumminkoa ollu iha sisäsiittosijakoa. Ruohtija solokkoavija herroja o tupannu Seppolaav virkahommii tai muute voa, eikä ne om malttannu aina olla ukkoporukassa.”

Jämsän kunta perustettiin 28.12.1866 Auvilan rusthollissa. Vanhan Jämsän aikakautta kesti vuoteen 1926 kun emäpitäjästä erosivat Jämsänkoski ja Koskenpää. Vuonna 2001 Jämsään liitettiin Kuorevesi ja 2007 suurin osa Längelmäestä. Jämsä ja Jämsänkoski liitettiin toisiinsa vuonna 2009.

Jämsän seurakunta mainitaan ensi kerran vuonna 1442 ja oma kirkkoherra seurakunnalla oli jo 1497. Jämsä oli tätä ennen todennäköisesti Sysmän kappeli.

Murrepakinat: Jouko Hakonen, Museo 24-sivusto

JÄMSÄN PAIKKAKUNTAPROJEKTIN ESITTELY

JÄMSÄNKOSKI JA KOSKENPÄÄ
Genissä Jämsä-kokonaisuuden puitteissa toimivat myös tarkentavat paikkakuntaprojektit Jämsänkosken ja Koskenpään asukkaille. Niihin voi liittää Jämsänkosken kunnan/kaupungin ja Koskenpään kunnan asukkaiden profiilleja ko. kuntien tai seurakuntien itsenäisyyden ajalta.
Jämsänkoski erosi Jämsästä ja aloitti toimintansa itsenäisenä kuntana 1.1.1926. Myös Jämsänkosken seurakunta aloitti toimintansa samaan aikaan. Jämsänkoskesta tuli kaupunki vuonna 1986. Vuoden 2009 alusta alkaen Jämsänkoski liittyi jälleen osaksi Jämsää.
Koskenpää perustettiin vuonna 1902 toimintansa aloittaneeksi Jämsän rukoushuonekunnaksi. Itsenäisenä seurakuntana se aloitti toimintansa vuoden 1913 alusta alkaen. Itsenäisenä kuntana Koskenpää aloitti toimintansa 1.1.1926. Vuonna 1969 Koskenpää liitettiin Jämsänkosken kuntaan. Jämsänkosken liittyessä edelleen takaisin Jämsään vuonna 2009 Koskenpäästäkin tuli jälleen osa Jämsää.
Lue lyhyet historiikit Jämsänkosken ja Koskenpään perustamisen ja itsenäisyyden vaiheista niiden projektisivuilta!
Jämsänkosken paikkakuntaprojekti Genissä: https://www.geni.com/projects/J%25C3%25A4ms%25C3%25A4nkosken-asukka...
Koskenpään paikkakuntaprojekti Genissä: https://www.geni.com/projects/Koskenp%25C3%25A4%25C3%25A4n-asukkaat...

JÄMSÄN PAIKKAKUNTAPROJEKTI, TARKENTAVAT PROJEKTIT

Paikkakuntaprojektiin voi tehdä tarkentavia projekteja, esimerkkinä Jämsän seurakunta. Jämsän seurakunta muutettiin jo vuonna 1442 itsenäiseksi seurakunnaksi.

Linkki projektiin
https://www.geni.com/projects/J%25C3%25A4ms%25C3%25A4n-seurakunta-p...

JÄMSÄN PAIKKAKUNTAPROJEKTIESITTELY:

SIPI TUOMAANPOJAN (RUOTSULA; JÄMSÄ) JÄLKELÄISET -PROJEKTI

https://www.geni.com/projects/Sipi-Tuomaanpojan-Ruotsula-J%25C3%25A...

Sukuprojekteissa ei välttämättä ole mitään mielenkiintoista. Kaikkihan saavat muodostettua omat esivanhempiensa luettelot alta aikayksikön. Mutta Genin sukuprojekteissa piilee hieno mahdollisuus.

Tässä esimerkissä oleva suvun "pää" Sipi Tuomaanpoika (1677 - 1759) oli Ruotsulan lampuoti.

Sipi Tuomaanpoika Ruotsula / Peuha?

Sipi sellaisenaan ei ole kovin kiinnostava henkilö henkilönä, mutta kaksi asiaa tekee tästä projektista mielenkiintoisen. Antti Järvenpään ja Veikko Aspin Sipin suvusta tekemä kirja on yksi Jämsän laajimpia sukututkimuksia ja näin ollen Sipin suku kattaa laajasti vanhoja jämsäläisiä (siis Jämsä, Jämsänkoski, Koskenpää, Petäjävesi ja Korpilammen alueelta).

Antti Järvenpään mukaan "suurempi mielenkiinto liittyy Sipin haploon, joka on sama kuin Korpilahden Peuhan, Längelmäen Laurilan ja Jämsän Heikkilän lampuodin mieslinja. Tämä Sipin isälinja I1a1b1a4a1a1h1c tai I-Y19843 Suur-Jämsä on aivan oma rypäs, joka näyttäisi tulleen Korpilahden Peuhaan Muuramen Lullin vävyisännän mukana, joka muutti Lullista Peuhaan vaimoineen. Haploryhmää ei löydy mistään muualta kuin Jämsän alueelta.

Sipin suku on jo nyt laaja, mutta jos päästään pari sukupolvea taaksepäin tulee siitä uskomattoman laaja. Nämä tiedot ovat jo pääsäntöisesti Genissä ja sieltä katsottavissa.

Uusi aspekti voisi olla se että seurattaisiin isälinjan haploryhmää ja yhteinen sukututkimus koskisi kaikkia tämän isälinjan jälkeläisiä. Tämä olisi laajuden vuoksi luultavasti mahdollista vain Genin tapaisessa ympäristössä sukutukijoiden yhteistyönä. Erittäin mielenkiintoista olisi, jos nykyisenä digiaikana päästäisiin käymään läpi kaikki käräjä asiakirjat, jos vaikkapa sieltä löytyisi jotakin sukutukimuksellista uutta tietoa joka vahvistaisi linjan Lullista Peuhan kautta Ruotsulaan."

Lisätietoa: Jämsän Ruotsulan lampuodin Sipi Tuomaanpojan suku. Antti Järvenpää, Veikko Asp, 2p. 2005, Saarijärvi.

Tervetuloa mukaan projektiin!
T: Outi Sané, Sipi Tuomaanpojan sukuseuran matrikkelin tämänhetkinen päivittäjä

JÄMSÄN PAIKKAKUNTAPROJEKTIESITTELY: PAIKKAKUNTAPROJEKTIEN LIITTYMISKYSELY & KYLÄPROJEKTIEN LIITTYMISKYSELY

Facebook-ryhmissä julkaistujen liittymiskyselyiden sijaan muistutamme täällä Genin puolella, että voit liittyä paikkakuntaprojekteihin ja kyläprojekteihin oma-aloitteisesti valitsemalla Geniin kirjautuneena ollessasi kyseisen projektin projektisivulta: Toiminnot > Liity projektiin.

Linkit Jämsän alueen paikkakuntaprojekteihin:
Jämsä: https://www.geni.com/projects/J%25C3%25A4ms%25C3%25A4n-sukupuu/43483
Jämsänkoski: https://www.geni.com/projects/J%25C3%25A4ms%25C3%25A4nkosken-asukka...
Koskenpää: https://www.geni.com/projects/Koskenp%25C3%25A4%25C3%25A4n-asukkaat...

Kyläprojektien projektisivuille löydät linkit Jämsän paikkakuntaprojektin projektisivulta: https://www.geni.com/projects/J%25C3%25A4ms%25C3%25A4n-sukupuu/43483

Jämsän kyläprojektit Genissä: Alhojärvi, Aseme, Auvila, Edesniemi, Haavisto, Hahkala, Hassi, Hauvala, Havunvetämä, Heikkilä, Honkala, Jaatila, Juokslahti, Jämsänkoski, Kaipola, Kalmavirta, Kauhkiala, Kavattila, Kelhä, Kerkkola, Kiukkoila, Kähö, Moiskala, Niemola, Patajoki, Patala, Pietilä, Ruotsula, Saari, Sahloinen, Seppola, Siniävirta, Säyrylä, Tervala, Toivila, Valkealuomi, Viekansalmi, Viiala, Vierelä, Vitikkala ja Yijälä.

JÄMPSÄN ÄIJÄ KIITTÄÄ - PALAUTEKYSELY

Nyt kun ensimmäiset paikkakuntaprojektiesittelyt Pihlajavesi ja Jämsä on pidetty, on aika kysyä mitä toivot seuraavilta paikkakuntaprojektiesittelyiltä? Mistä aiheista haluaisit kuulla enemmän? Mihin haluaisit itse osallistua? Laita kommentti.

Paikkakuntaprojektien aktiiveille muistutukseksi, että varauskirja esittelyille löytyy täältä: https://www.geni.com/projects/Paikkakuntaprojektiesittelyt/56611

Showing all 7 posts

Create a free account or login to participate in this discussion