Inconsistenties...

Started by Private User on Friday, November 29, 2019
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

Showing all 25 posts
© foto 1979 : Robert Roos van RAADSHOOVEN te Voorburg

Ben al enige tijd bezig met de lijst inconsistenties van de profielen die ik beheer, maar begrijp niet wanneer ze definitief van de lijst verdwijnen. Bijvoorbeeld al die profielen met een naam met 'de' erin, zoals de Jong, de Vries, etc. worden als inconsistent aangemerkt. Ik markeer zo'n profiel dan als correct voor alle gebruikers, maar blijft die 'inconsistentie-notatie' dan toch staan?
Voor bijvoorbeeld typefouten in data werkt het goed, als je die verbetert verdwijnt de notatie. Maar bij de andere gevallen heb ik zo mijn twijfels.

Heb hetzelfde ontdekt, na 2 dagen nadat ik dubbelle profielen en voorvoegsels heb bewerkt staan de Inconsistenties er nog steeds, wel met vermelding dat ik ze heb gecorrigeerd.

en profielen van kinderen met dezelfde voornaam,
profielen van personen zonder achternaam maar alleen patroniem,
als er een nieuwe achternaam is aangenomen,
bij kleine wijzigingen in de achternaam.
(ik zie vaak dat de aangegevene niet gespeld wordt door de aangever, kan
waarschijnlijk niet lezen, zodat geboorte, bruiloft en doodsnaam anders is gespeld
bv marchje, margje, margijn, etc zoals ik vandaag weer opnieuw ontdekte.
Ook oude mannen met een jonge echtgenote worden inconsistent.

ik ben net als Jeannette langzaam gestart met het opruimen van de inconsistenties.
als ze niet van mij zijn, zet ik ze op niet te zien voor mij. De anderen markeer ik als
correct voor alle gebruikers, als ik er geen fout in vind.
Ik moet er nog een 1000 nazoeken, dus ik kan nog even.

Ja ik had er ook een aantal en die verdwenen na dat ik ze aanmerkten als ignore

Bi zoeken gebruit ik in ieder geval geen lidwoorden meer of het voord "van', De zoekfunctie raakt dan zo in de war dat het niet meer functioneert. Zoiets zou ook logisch zijn in dit geval. Er ontstaan teveel en dus irrelevante links.

Is it possible to have translated to English?

Private User,

Try Google translate (https://translate.google.com) or Deepl (https://www.deepl.com/). This is a Dutch discussion.

Er is nog een discussie gaande (tussen curators en Geni) of dit eindeloos bewaard moet worden. Zo niet, hoe lang dan.
Ook over de taalafhankelijke controles zijn we nog bezig, maar dat is lastig omdat er op de default tab verschillende talen gebruikt worden. Mogelijk wordt eerst gekeken of het goed te krijgen is voor de specifieke taal tabbladen (dus voor andere talen dan Engels)

Het lijkt daarom handig om de taalafhankelijke inconsistenties pas als laatste te doen.

Ook is er nog discussie over controles zoals kinderen met dezelfde voornaam en kinderen met andere achternaam dan ouders.

lege achternamen zijn ook nog een discussiepunt (er is een periode dat er alleen patroniemen gebruikt werden en er dus geen achternaam hoort te zijn). In samenhang daarmee is er ook nog discussie over hoe je kan aangeven dat er geen achternaam (bekend) is (de bronnen noemen geen achternaam) en hoe je aangeeft dat je als gebruiker niet bekend bent met de achternaam (die er dus mogelijk wel zou kunnen zijn)

Dat zijn lang lopende discussies (jaren), dus ik verwacht niet dat daar op heel korte termijn uitsluitsel over komt.

Die langlopende discussie gaat dus over achternaam niet bekend, ik hoop dat de andere zaken wel binnen redelijke termijn opgepakt zullen worden.

© foto 1979 : Robert Roos van RAADSHOOVEN te Voorburg

Ook de volgorde-aanduidingen I, II, III, IV en V etc. worden als inconsistent aangeduid. Toch niet nodig?

© foto 1979 : Robert Roos van RAADSHOOVEN te Voorburg

Ik heb ook de indruk dat '7-maands-kindjes' worden aangemerkt als inconsistent.

Ik zou naar de exacte bewoording moeten kijken, maar het lijkt op een vertaal fout.

Meestal staat er in het Engels een slag om de arm.
Ik vertaal "Has a place that looks like it could be a date" als "Heeft een locatie waarin mogelijk een datum in voorkomt"

Maar er is een plein 1945 in IJmuiden.

En The "Rungrado 1st of May Stadium Pyongyang" en je zult maar een familielid hebben die gestorven is op die plek.

Sorry, dat moet zijn getrouwd zijn op die plek. Sommige mensen hebben een grote familie en dat stadium heeft plek voor 114,000 mensen.

© foto 1979 : Robert Roos van RAADSHOOVEN te Voorburg

Ik heb de indruk dat mannen na hun 65ste geen kinderen meet kunnen / horen te krijgen, want die worden allemaal aangemerkt als inconsistent. Misschien moeten ze die leeftijdsgrens optrekken naar 70, dan scheelt een hoop gedoe...

ik kom regelmatig tegen dat er een fout zit in de timeline.
je verandert bv de overlijdendsdatum die voor de geboortedatum was, naar de goede datum.
echter
de timeline geeft wel de goede datum maat "vergeet" de oude datum te verwijderen en blijft
incons geven.
misschien een bug??

Voor sommige inconsistenties werkt het automatisch opnieuw controleren niet voor alle wijzigingen die het probleem kunnen oplossen.
Als je de inconsistentie controle opnieuw laat uitvoeren zou hij wel moeten verdwijnen.
Met name de controles t.o.v. de tijdlijn verversen vaak de inconsistentie niet automatisch.

Het zou wel handig zijn om even bij te houden welke inconsistenties dit probleem hebben en of dat bij specifieke oplosacties speelt. Dan kunnen we daar nog een keer specifiek naar laten kijken.

Ik kom trouwens bij het oplossen van inconsistenties verschrikkelijk veel niet opgeloste data conflicten tegen (waarvan veel triviaal om op te lossen).

Vriendelijk verzoek: installeer SmartCopy en configureer het om data conflicten te laten zien. Zie https://www.geni.com/projects/SmartCopy/18783.
Los vervolgens zo veel mogelijk van die data conflicten ook op.
Zie ook https://media.geni.com/p13/c4/be/98/24/534448475063f74a/overeenkoms... https://media.geni.com/p13/8e/1c/84/ef/534448476607ea0b/samenvoegen... en https://media.geni.com/p13/d7/24/05/f9/5344484e11b59528/samenvoegce...

Voor de conflicten en inconsistenties die niet zo makkelijk zijn op te lossen is het handig om zoveel mogelijk linkjes naar bronnen en/of bron vermeldingen aan het profiel toe te voegen. Zie bijvoorbeeld https://www.geni.com/projects/Nederlandse-Bronnen-Dutch-Sources/8618 en zie ook https://media.geni.com/p13/2a/8c/08/dd/53444847edb3826a/geni_bronne...

Met de invoering van de inconsistentie controle komt er veel oude kleine problemen naar boven. Maar ik zou zeggen pak eerst de zeer foute en niet vaak voorkomende problemen op zoals jaartallen met twee cijfers ipv 4 cijfers. Dus 70 ipv 1970. Het system kan dit niet automatisch rechtzetten want 70 kan beteken 1870. 1970 of zelfs echt 70, maar dat komt zelden voor, om het moet zijn dat je profielen hebt in je beheer die echt in de oudheid of verder terug zijn geboren en gestorven.

Iedereen weet wel wat zijn beginnersfouten zijn en nu weet je meer, dus je zult die beginnersfouten niet maken, maar je dient deze wel te herstellen.

Mijn probleem . Ik heb 2x Antonius Hubertus Roestenburg, de eerste geboren 1905 overleden 1908, daarna geboren wederom Antonius Hubertus Roestenburg 1908. Een broer van hem dus.
De inconsistentie melding geeft nu een foutmelding als heb ik tweemaal een kind met dezelfde naam.
In zoverre is dat juist maar verschillende data, dus wat met dit soort inconsistenties te doen.

Piet,

Die controle is een waarschuwing. Als het echt goed is dan aangeven dat het goed is voor alle gebruikers. In Nederland komt het vaak voor dat als een kind jong is gestorven een later kind weer dezelfde namen krijgt.
Het is wel handig om in dit soort gevallen ook bronvermeldingen op te nemen.

Het volgende, ik heb een profiel genaamd Don Ernesto van der Weerd.
Heeft adoptie ouders..
De inconsistentie melding geeft aan dat de naam Don een titel is en geen naam.
Dus ook hier weer een probleem.

Klopt, kan je ook weer negeren voor iedereen. Don is ook een titel en er ontstaat een probleem omdat de meeste gebruikers het default tabblad voor andere talen dan Engels gebruiken. De taalafhankelijke controles gaan dan allemaal de mist in.

De oplossing daarvoor is nog niet zo simpel. Alle profielen omzetten naar het tabblad van de juiste taal is nogal wat werk, dus dat zullen de meeste gebruikers niet willen doen. De taalafhankelijke controles voor dat tabblad uitsluiten is weer niet zo netjes t.o.v. de Engelstalige gebruikers.

Er zijn wel oplossingen denkbaar, maar het is minder simpel dan het misschien lijkt.

Voorlopig zou mijn aanbeveling zijn om nog maar niet naar de taalafhankelijke inconsistenties te kijken (je kan met het pijltje aan het eind van de kopregel zo'n controle dichtvouwen)

Kijk trouwens voor de controles niet alleen naar de groep mijn verwanten maar ook naar de groep Beheerd door mij.
De groep verre verwanten zal waarschijnlijk ook profielen van voor 1600 bevatten en dat is daarmee een lastige groep om goede bronnen voor te vinden. Dus daar is het extra belangrijk die ook toe te voegen. Waarschijnlijk zal de groep Beheerd door mij wat dat betreft in ieder geval deels gemakkelijker zijn.

Voor de datum controles kan het ook lastig zijn als er via https://www.openarch.nl/ en https://www.wiewaswie.nl/ geen gegevens te vinden zijn. Goede hulpmiddelen zijn dan https://www.genealix.nl/ en https://www.genealogiewerkbalk.nl/ of https://www.geni.com/project-8618/#Zoeken-in-Familysearch
Verder zijn er via https://www.geni.com/projects/Nederlandse-Bronnen-Dutch-Sources/8618 goede bronnen te vinden (graag eventueel ontbrekende archieven toevoegen).

Bij namen zoals Don is een extra controle op zijn plaats, maar mocht het zijn dat bij zo ongewone naam het wel klopt, dan het gewoon op 'ignore for everyone" zetten.

Showing all 25 posts

Create a free account or login to participate in this discussion