Hei Joensuu tietäjät. Esi-isälläni Paavo Mahasella oli 18.4.1879 Karjalattaressa ilmoitus, jossa hän peräänkuulutti henkilöä, joka oli tuonut hänelle lammasnahkoja muokattavaksi. Ilmoituksessa hän kertoi asuvansa Joensuussa Penttilän talossa. Onkohan tuohon aikaan ruutukaava-alueen taloja kutsuttu nimillä? Ja jos on, missähän tuo Penttilän talo lienee ollut? Paavo asui ainakin 1878 korttelissa 66 (Papinkatu-Koulukatu-Kalastajankatu-Kirkkokatu) ja mahdollisesti sen jälkeenkin. Hän on lienee tehnyt nahkurin töitä.
Hei, Kuopion läänin henkikirjoista, Joensuu v. 1877 löytyy Påhl Mahanen, vaimo Brita Toivanen ja lapset Karolina sekä Maria. http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=71550743 . Mutta onkohan talojen/korttelien numerointi muuttunut v. 1877 jälkeen?
Esim. v. 1878 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=71967638 .
Vanha kartta, kortteli 66 https://expo.oscapps.jyu.fi/s/vanhakartta/item/54602
Hei! Laitoin väärän linkin hetki sitten, eli henkikirjat v. 1867, siellä Påhl Mahanen vaimoineen: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=72044685
Hei Eija, kiitos tuosta, tuttua asiaa tuolta osin. Kortteleiden numerointi näyttäisi olevan ihan sama, kuin muissakin vanhoissa kartoissa, joita olen nähnyt..
Olen kiinnostunut mahdollisista talojen nimistä 1879 Joensuun ruutukaava-alueella. Asia kiinnostaa lähinnä siksi, että joen toisella puolella, tuolloin Kontiolahden Pielisenjoensuuta, oli Penttilänhovi, johon liittynee Joensuun puolella olevan Paavo Mahasen poika Paavo Mahonen, meidän sukuhaaran kantaisä. Hänkin oli saanut satulasepän koulutusta, mutta käsittääkseni työskenteli pääasiassa Penttilän sahalla, siis Kontiolahden puolella. Karjalattaren ilmoituksessa mainittiin nimenomaan Joensuun Penttilän talo, joka olisi siis voinut sijaita korttelissa 66. Vanhemman Paavo eli MahAsen vaiheet on muutoin aika hyvin selvillä. Nuorempi Paavo eli MahOnen on vielä tutkimuksen alla.
Se Karjalatar, jossa ilmoitus oli:
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/448258?page=4
Ilmoitus alareunassa toinen oikealta.
Sinänsä erikoista, jos olisi ruutukaava -alueella Penttiä kun sijaitsi jo tuolloin joen toisella puolella.https://fi.wikipedia.org/wiki/Penttil%C3%A4.
Mutta laitanpa lisätietoa myöhemmin, jos jotain saan selville.
Asia taisi ratketa. En ole vielä varmistanut, mutta 1879 Joensuun henkikirjoissa mainitaan Paavon ja Britan siirtyneet Kontiolahteen Penttilän sahalle.
https://digihakemisto.appspot.com/edit?kuid=74537626&kuvanumero...
Tuolloin on aluejaossa vielä vaikuttanut Pielisensuu. Wikipedia tieto on aika tynkä https://fi.wikipedia.org/wiki/Pielisensuu. Kyseessä on ollut kuitenkin aikoinaan merkittävä alue, jonka koko on välillä muuttunut. Jos tuo alue on silloin ollut Kontiolahtea, on se nykyään osa Joensuuta. Muistaakseni Pielisensuuta on joskus myös käsitelty omana itsenäisenä alueenaan. Kirkolla on ollut voimakas vaikutus näihin aluejakoihin.
Pielisensuu oli tosiaan oma rikas kunta, joka liitettiin köyhään Joensuuhun 1954. Toinen ukkini oli viimeisessä kunnanhallituksessa tekemässä päätöstä liittämisestä. Samalla Joensuun asukasluku kasvoi rajusti.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pielisensuu
MInun isomummoni on mennyt leskeksi jäätyään Mikko Juhonpoika Sorsan, synt. 5.9.1864 Liperi, kanssa. Naimisiin mennessä Mikko Sorsa on ollut lampuoti. Sukutiedon mukaan hänet olisi haudattu Kettuvaaran hautausmaahan 1.6.1951. Toisen tiedon mukaan hän olisi kuollut Liperissä. Löytyisikö täältä tietoa Mikko Sorsasta? Serkkuni sanoi tavanneensa Mikko Sorsan sukulaisia Kettuvaaran hautausmaalla.
Terveisin Merja