Zoeken naar 'foute' Nederlanders...

Started by Private User on Sunday, June 16, 2019
Problem with this page?

Participants:

  • Private User
    Geni Pro
  • Private User
    Geni Pro
  • Geni member

Profiles Mentioned:

Showing all 17 posts
Private User
6/16/2019 at 8:30 AM

In de burgemeestersprojecten staan diverse namen van NSB-burgemeesters, waarvan voornamen en levensdata ontbreken. Misschien weten anderen meer. Daarom deze discussielijn om hulp te vragen bij het zoeken naar 'foute' voorouders.

Private User
6/16/2019 at 8:42 AM

In Zeeland zoek ik naar:

A.A. Brouwers - 1942-1944 burgemeester van YERSEKE. In aanmerking komen een paar profielen, maar ik weet de goede voornamen niet. Hier een artikel over zijn installatie, waaruit wel blijkt hoe hij dacht : https://krantenbankzeeland.nl/issue/zst/1942-11-26/edition/null/pag...

Wie van de twee ...?
* Arnoldus Adrianus? dan is het misschien Arnoldus Adrianus Brouwers — 1886-1951
* Adrianus Alphonsus? dan is het wellicht Adrianus Alphonsus Brouwers — c.1910-1945

Maar misschien is er een derde kandidaat die ik nog niet kon vinden... Het is tenslotte geen onderwerp om mee te gokken.

Private User
6/16/2019 at 8:45 AM

In Zeeland gezocht:

H. DIELEMAN - in 1943 burgemeester van ZAAMSLAG. Ik heb geen enkel aanknopingspunt kunnen vinden.

Private User
6/16/2019 at 5:16 PM

Ik zie dat 'fout' maar een naampje is, maar toch staat burgemeester Simon Stolp te boek als een NSB burgemeester, maar hij was niet fout een beetje dom of neutral, maar niet fout.

Hij was burgemeester van Haarlemmermeer voor een korte tijd tijdens oorlogstijd, maar niet fout. Hij is buiten vervolging gesteld zoals dat officieel heet.

De meeste gemeentes hebben de neiging om de NSB biurgemeesters niet op te nemen in de lijsten of niet met naam en toenaam te vermelden.

Ik snap het wel, ze waren of fout of maar voor zeer korte tijd burgemeester. En dan ook burgemeester in oorlogstijd, dus werkend voor de bezetter en soms ook zonder werkelijke macht.

Private User
6/16/2019 at 8:41 PM

Ja, jammer genoeg zijn veel lijsten in WikiPedia daardoor ook niet 'compleet'. Ik streef ernaar ze allemaal wel te vermelden in de burgemeesters-projecten, maar geef ze daar niet de annotatie NSB mee, net zoals ik ook andere politieke kleuren niet vermeld. Dat lijkt me voor directe verwanten ook niet prettig, we streven tenslotte naar een complete wereldstamboom en niet naar een schandpaal. Bovendien loop je daarbij het risico zoals je hierboven aangeeft, want sommigen zijn alsnog gerehabilteerd e/o bleken achteraf geen lid te zijn geweest van die 'foute' organisatie. Trouwens, ook zonder lidmaatschap hebben sommigen zich verschrikkelijk gedragen, dus dat is geen garantie voor een schoon geweten. En of gemeenten dat nu willen of niet, de geschiedenis stuf je niet zomaar uit en juist in stambomen zullen ze toch altijd 'zichtbaar' blijven. Ze maken gewoon onderdeel uit van wat ik noem ~the~infinite~book~of~mankind~and~other~species~ en kunnen dus niet zonder een Geni-profiel. Overigens wil ik hiermee geen kritiek leveren op deze projectpagina, want het is ook belangrijk deze historische aspecten niet te verdoezelen. En ik denk dat Dimitri Gazan hier heel zorgvuldig met de informatie omgaat, dus zal hij je opmerking zeker ter harte nemen.

Private User
6/16/2019 at 9:10 PM

'Foute burgemeesters', het zijn er veel meer dan ik dacht ... deze lijst telt er meer dan 400!

https://sites.google.com/site/rechtsherstel/burgemeesters

Private User
6/16/2019 at 9:40 PM

In Zeeland gezocht:

Andries Pieter Lambert BIA - 194x-1945 : burgemeester van Ooltgensplaat - Oude Tonge, Nieuwe Tonge en Stad aan 't Haringvliet - Boskoop

Ik heb twee neven gevonden met dezelfde naam en een jaar na elkaar geboren en weet dus niet zeker welke de 'foute' was:

* Andries Petrus Lambert Bia -- 1902-x
* Andries Petrus Lambert Bia -- 1903-1977

Private User
6/17/2019 at 8:07 PM

Ik ga kijken wat ik over de beide heren kan vinden.

Private User
6/17/2019 at 9:15 PM

Ik heb veel andere gegevens gevonden, maar geen extra gegevens. Ik stel voor om voor nu het onderzoek te laten rusten. Maar weet wel dat na de oorlog alle burgemeesters in oorlogstijd onderzocht zijn.

Private User
6/18/2019 at 1:12 AM

Private User

Wat bedoel je met 'laten rusten'? Een echte detective geeft toch niet zomaar op? Samen met Private User heb ik inmiddels al veel meer over de 'kandidaten' Brouwers gevonden en in de profielpagina gezet. De gezinssamenstelling en relaties heb ik completer gemaakt en van preciese data en plaatsen voorzien en ook de opeenvolgende verblijfplaatsen van beide heren worden duidelijker. Een komt uit een groot gezin van 14 kinderen en lijkt zijn geboorteplaats Hilvarenbeek niet te hebben verlaten en de andere blijkt drie keer getrouwd en al een schare kleinkinderen. Van de 'Hilvarenbeekse' zou ik de doodsoorzaak wel willen weten, want hij stierf ongehuwd relatief jong vlak na de bevrijding van Zuid-Nederland. Een afrekening misschien? De andere had al begin vorige eeuw een KMA-opleidng genoten en voor het KNIL in Oost-Indië gevochten. Juist dit zoekwerk is de charme van het proberen om 'domme lijstjes' op project-pagina's 'compleet' te krijgen en die van de burgemeesters van Zeeland is toch al aardig ingevuld en daar ben ik toch wel trots op. Ook de burgemeesters van Noord-Brabant heb ik dankzij veel chatten met archief-medewerkers van het BHIC flink kunnen aanvullen.
https://www.geni.com/projects/Burgemeesters-in-ZEELAND-nl/8576

We zoeken stug door! Maar weet dat ik niet van lieve curatoren verwacht dat zij hun tijd aan details besteden, dat is nu net het leuke aan gewoon gebruiker zijn: je kiest zelf waar je je expertise op loslaat...

6/18/2019 at 1:14 AM

Ik denk dat je de terminologie 'foute' Nederlanders moet laten schieten. Aantoonbaar is het lidmaatschap van de NSB destijds. Hoe iemand zich in die rol heeft gedragen en hoe justititie daar mee is omgegaan in het licht van de naoorlogse tendens, dat men het al vrij snel zat was om mensen te blijven berechten voor hun daden.. die visie zal met de jaren blijven veranderen.

Laat de bronnen hun oordeel maar vellen door de jaren heen en verwijs er naar als dat nodig mocht zijn. Het 'Nationaal-Socialistische Beweging' project doet bijvoornbeeld geen enkele uitspraken over goede of foute Nederlanders en verwijst slechts naar bronnen op basis waarvan iemand bij dit project hoort. Verder moet je niet willen gaan in mijn optiek.

Private User
6/18/2019 at 1:15 AM

Overigens, mijn zoekacties heeft NIET als doel de schandpaal, maar om er zeker van te zijn dat ik de juiste A.A. Brouwers in de projectpagina monteer. Tenslotte is dat openbare informatie op het internet en wordt ook door WikiPedia-schrijvers geraadpleegd, dus het moet wel kloppen! Dat ben ik ook aan de nabestaanden verplicht, je zal toch niet willen dat je opa opeens op de verkeerde plek wordt berecht...

Private User
6/18/2019 at 3:45 AM

(rectificatie i.v.m. aanvulling gegevens)
In Zeeland gezocht:

G.H. KLOMP - van 1943-194x burgemeester van TERNEUZEN. Ook hier geen voornamen bekend. Daarom een aantal opties van personen in deze periode, met excuses als ze zo onterecht op deze plaats komen te staan. Zodra ik de goede heb gevonden beloof ik dit item snel te wissen.

Wie van de DRIE ...?
* Gerardus Hendrikus? dan is het misschien Gerardus Hendrikus Klomp — 1892-x
* Gerhardus Hendrik? dan is het misschien Gerhardus Hendrik Klomp — 1894-x
* Gerrit Hendrikus Klomp Gerrit Hendrikus Klomp — 1887-x

Gijsbertus bleek al te zijn overleden voor de oorlog begon… De sterfdata en verblijfplaatsen van de overige drie blijven nog een raadsel. Als u ze zeker weet, kunt u dat direct in de profielpagina zetten, dat is wel zo efficiënt.

Private User
6/18/2019 at 8:16 AM

Ik heb het 'dilemma' van burgemeesters 'fout' noemen als volgt opgelost:

In de burgemeesterslijsten zet ik een zwart vlaggetje bij die namen die ook voorkomen in de lijst 'Ontrouw & Zuivering' met bovenaan een verwijzing wat met dat tekentje bedoeld wordt.

https://sites.google.com/site/rechtsherstel/burgemeesters

Dus GEEN NSB-vermelding, tenslotte weten we dat niet altijd helemaal zeker. Wat andere gebruikers of nabestaanden eventueel in profielpagina's zetten, is niet controleerbaar. In elk geval zet IK geen NSB-etiketje in de Over-mij-tab.

Private User
6/24/2019 at 9:33 AM

Mijn dillemma als een Curator is dat ik er moet zijn voor alle Nederlandstalige managers en alle profielen even veel aandacht dient te geven, dus goed en fout laat ik los.

Een burgemeester is een burgemeester en hoop ooit dat ook de 'foute' of burgemeesters in oorlogstijd weer in de lijsten komen.

Het zelfde probleem heb je met de pausen en de tussen pausen en de tegen pausen. Sommige zijn uit de geschiedenis boeken geschreven.

Ik vind bij de burgemeester de politieke kleur minder belangrijk. En niet vermelden van de politiek kleur valt niet op.

Mochten jullie zien dat zonder bewijs NSB etiketjes geplakt worden op profielen, laat het weten dan kan ik deze weer weg halen.

Nu nog hebben sommige mensen er last van of hun voorouders goed of slecht waren in de 80 jarige oorlog.

En sommige achternamen zijn nog steeds zeer fout.

Je zult maar Bouterse van achteren heten.

Private User
6/24/2019 at 10:19 AM

Bij wie van drie heb ik wel aanvullende informatie bij kunnen zetten en eventueel ook verblijfplaats voor de oorlog, maar tijdens de oorlog niet. Overigens alle drie zijn zover ik kan zien na de oorlog gestorven. Bij 2 van de drie heb ik de grafsteen kunnen vinden.
Nogmaals 5 minuten werk.

Private User
6/24/2019 at 10:22 AM

Ik bedoelde met laten rusten, soms moet je het een nachtje laten rusten. En ik begon vierkante oogjes te krijgen. En ik ben meer een kenner van MyHeritage en hun zoekmachine. Mijn expertise zit niet het tweede wereld oorlog gebeuren. Ik weet meer van Haarlemmermeer en andere dingen.

Showing all 17 posts

Create a free account or login to participate in this discussion