Taisyklės nuolat tobulinamos ir keičiamos. Pagrindinės taisyklės ir atsakymai į jūsų klausimus yra čia: https://wiki.geni.com/index.php/Naming_Conventions
Šis siųlymas užvardinti nežinomų vardų profilius "N ir metai" įtakotas programos veikimo principu. GENI yra application, kurioje užkoduoti veiksmai. Vienas GENI privalumų, lyginant su kitomis genealogijos sistemomis, jog čia sistema automatiškai atranda panašius profilius ir siųlo juos apjungti į vieną Tuos signalus mato visi, kas žiūrinėja medį; daug kuratorių nežino lietuvių kalbos, ir jie pamatę vienodus profilius juos sujungs į vieną - ir tai bus teisingai įvykdyta jų pareiga.
Žymėjimo "N1750 Jonaitis" ir "N1755 Jonaitis" vietoj "nežinomas Jonaitis" ir "nežinomas Jonaitis" privalumai:
1) jeigu yra keli broliai, bet nežinomi jų vardai, tai maždaug žinant gyvenamą tėvų laikotarpį, galima kas 2-3 metai keičiant gimimo metus pažymėti visą žinomą sūnų ir dukterų skaičių; ir tokiu atveju sistema nesiųlys jų sujungti į vieną. Pvz. išliks medyje matoma, kad buvo 7 sūnai ir 5 dukros. Be to, toks "N ir metai" užvadinimas - iš jo aišku, jog jis yra laikinas, jog reikia ieškoti vardo, jog tikras vardas nežinomas.
2) jeigu nežinomas sutuoktinės / sutuoktinio vardas, tai įrašas "N ir metai" padės pagal pavardę ieškoti sutampančių profilių pagal pavardę ir gyvenamą laikotarpį. "N1850 Jonaitienė Petrauskaitė" nebus lyginama su "N1730 Jonaitiene Petrauskaite"; o radus profilį "N1860 Jonaitienė Petrauskaite" - kai metų skirtumas nedidelis, galima paskirti dėmesio tų dviejų panašaus laikotarpio profilių palyginimui: vaikų vardai, vyrų vardai, gyvenama vieta, gimimo vieta, mirties vieta... Ir jeigu rasta pakankamai panašumų, pasitarus su kitais tų profilių menedžeriais, galima priimti sprendimą sujungti į vieną tuos profilius - netgi nežinant vardo.
3) naudojant GENI Search - pavardžių sąraše su vardais "N ir skaičius" galima pamagyti visus tos pavardės ieškomų vardų profilius, galima viename sąraše juos palyginti. Prirašytas skaičius tuos vardus rūšiuoja, tad bus lyginami tik artimi skaičiai, o ne 30 ir daugiau metų besiskiriantys skaičiai. Čia grynai dėl programos skaičius naudingas. Jeigu būtų vien N, arba ?, arba ??? - tai nėra naudos palyginimui.
4) yra GENI toks principas: jeigu informacija yra nežinoma, tai nereikia to įvedinėti į profilius. Nereikia rašyti "nežinoma pavardė" - geriau palikti tuščia. Nereikia kurti "nežinoma" profilių, geriau palikti žinomą profilį be sutuoktinio ar be tėvų. Tas medžio apkabinėjimas informacijos neturinčiais profiliais - tai yra sistemos šiukšlinimas. Kuratoriai privalo tokius profilius šalinti. Tačiau lietuviškuose profiliuose yra viena išimtis, į kurią reik atsižvelgti, žinant kaip veikia programavimas. Mergautinės ir susituokusių moterų pavardės skiriasi nuo jų vyrų, tėvų ir sūnų pavardžių. Tad prie moterų, kai nežinoma, kas tėvas, verta prikabinti papildomą profilį, bet įrašyti pavardę vyriškoje formoje - tai padės paieškoje panašių profilių kituose medžiuose. Pvz.: Prie "Marija Petrauskienė Ivanauskaitė, g. 1800", nežinant iš šaltinių jos tėvo ar vyro, visgi verta prikabinti "N1800 Petrauskas" ir "N1770 Ivanauskas" profilius - nes šiuo atveju programa skaitys šias pavardes kaip naujas pavardes ir būtent jos ir padės surasti tam asmeniui galimus sutapimus kituose medžiuose.
4) GENI sistema ignoruoja sutapimus, kur yra NN - taip užprogramuota. Aš dažniausiai naudoju NN pažymėti nežinomai mergautinei pavardei. Tai labai naudinga. Aš daug randu medžiuose klaidų, kur mergautinė ir sutuoktinė pavardė kopijuojame moterų profiliuose - tada sistema ieško pagal tas pavardes, ir, atvejuose, kur nenurodyti gimimo metai, bus rodomi sutapimai viename medyje tarp sesers, žmonos, motinos - kur neturėtų būti sutapimų ir apjungimų į vieną profilį.
5) Jeigu jums nepatinka mano pasiųlyta sistema, naudokite savo, bet prisilaikykite bendrų taisyklių https://wiki.geni.com/index.php/Naming_Conventions
Jeigu nenorite rašyti "N ir metai", tada rašykite "NN", kaip siųlo pagrindinės taisykės. Tačiau tada neturėsite tų mano išvardintų privalumų, ieškant sutapimų, kur aš čia aprašiau.
Dalinkitės savo patirtimi ir sėkminga praktika. Parašykite, kas jums padeda paieškoje, kas padeda išvengti klaidingo sutampančių vardų profilių apjungimo, kas padeda atrasti, sujungti teisingai. Mano pasidalintos taisyklės atitinka bendrus reikalavimus ir yra mano praktiškai išbandytos, kaip naudingos, daug pranašumų suteikiančios GENI medžių kūrime.
Aš tariuosi su kitais kuratoriais, su aktyviais GENI nariais. Be to, esu dirbusi daug metų teisės ir standartizacijos srityje pagal savo profesiją (inžineriją), išmanau programavimo pagrindus... Šitie paprasti metodai buvo mano pasiųlyti kaip patogumas, pagalba. Jie neturėtų gaišinti laiko ir gniuždyti jūsų motyvaciją. Jie skirti supaprastinti darbą, palengvingi paiešką ir padėti išvengti klaidų.