Urodzilem sie w miasteczku Kostopol, powiatu Rowne, ziemi Wolynskiej, z ojac Stanislawa-Boleslawa, matki Felicji z Myszynskich, zonaty bylem z Jozefa-Michalina z Rozmyslowiczow urodzona w ziemi Suwalskiej. Dziadkowie i rodzice moi urodzeni takoz na Wolyniu byli polakami katolikami co stwierdzaja zalaczone dowody. W domu jak moich dziadkow, rodzicow i moim zawsze brzmiala mowa polska i dzieci byly wychowywane w wierze katolickiej i duchu polskim. Wieksza czesc swojej sluzby na kolejach zelaznych bylego cesarstwa rosyjskiego przezylem na Wolyniu w Sarnach i Zodlbunowie i po zajeciu przez wojska polskie w roku 1919 Zdolbunowa zostalem na sluzbie Kolei Polskich i az do czasu obecnego.
Rodzice moi w latach 1870-tych wyjechali z Wolynia na Podole i kiedy zaszla potrzeba przylaczenia mnie do stanu szlacheckiego rodu Tarnogorskich a mieszkajac daleko od miasta gubernialnego Wolynia co wywolywalo duze koszta, a majac w miescie gubernianym Podola - Kamiencu kuzyna prawnika ktoren cala te sprawe przeprowadzil bez honorarium Ojciec moj przepisal sie do szlachty Podolskiej co stwierdza swiadectwo No 287 przy tem zalaczone.
Gdy moje rodzinne strony przeszly na lono macierzy nie przypuszczalem ze nie jestem obywatelem polskim a poniewaz przepisy glosza inaczej, przeto upraszam Pana Staroste wyjednanie potwierdzenia dla mnie obywatelstwa polskiego i wydanie mi dowodu tozsamosci osoby.
(Podpis) Marjan-Dawid Tarnogorski
Kutno, dnia 22 lisopada 1923 roku
Przy tem zalaczam dowody:
1. Swiadectwo geraldii dziadka mego Kazimierza-Piotra Tarnogorskiego Nr 3822
2. Odpis swiadectwa geraldii szlachty Wolynskiej ojca mego No 4663
3. Swiadectwo geraldii po przeniesieniu sie do szlachty Podolskiej ojca mego No 287
4. Swiadectwo urodzenia ojca mego No 8
5. Swiadectwo slubne rodzicow moich No 4
6. Swiadectow urodzenia moje No 1668
7. Odpis swiadectwa geraldii moje No 90
8.Odpis swiadectwa urodzenia nieboszczki zony mojej (zmarla 19/X/1923 w Kutnie) No 70
9. Swiadectwo slubu moje No 95
10. Moj passport rosyjski Nr 95 i dwie fotografie moje