Ruotusotilaan henkilöllisyyden varmistaminen

Started by Private User on Friday, January 4, 2019
Problem with this page?

Participants:

  • Private User
    Geni member
  • Private User
    Geni Pro
  • Private User
    Geni member

Profiles Mentioned:

Showing all 12 posts

Miten voisin tarkistaa, onko henkilö nimeltään Jacob Mickelson Mäkia s. 20.4.1774 (syntymäpaikka tuntematon) sama henkilö kuin ruotusotilas Jacob Sköld (Skjöld) s. 20.4.1774 (syntymäpaikka tuntematon)?

Aikoinaan sain tällaista vastausta eräältä sukututkijalta:

"SSHY:n tietokannassa ei valitettavasti vielä toistaiseksi näy mikrofilmirullaa ES 2291, jossa on juuri tarvitsemiesi vuosien värväysluettelot. Jacob Michelsson Skiöld on nimittäin värvätty 2-Majurin komppanian ruotuun nro 30 vuonna 1803. Värväysluettelossa ei ikävä kyllä ole mainittu mitään synnyinseutua tai asuinpaikkaa. Vain ikä 29 v. ja pituus. Vuonna 1806 ruotuun sovitetaan jo uutta miestä, sillä Jacobin oletetaan karanneen ja hänet on poistettu rullista huhtikuussa 1805.

Mutta onko jotain paikkaa tai tahoa, miten voisin asian tarkistaa? Jos kyseessä yksi ja sama, saattaisin päästä eteneemään tuon esi-isän taustojen penkomisessa.

Kyseessä siis profiili Jacob Sköld

Muokkasin tekstiä osuutta vähän niin että kaikki Digihakemiston lähteet ovat palvelun nykyisin tarjoaman "(lähdeviite)" -painikkeen antamia (osaa on lyhennetty siltä osin kun sisällöstä on otsikkoon poimittu henkilöiden nimiä tai muuten turhaa tietoa).

Yksi lähde oli tuplana, poistin jälkimmäisen. Muutokset näkyvät muutoshistoriassa.

Mielestäni olisi tärkeää erottaa toisistaan (esim. eri riveille) oletukset ja päätelmät, mitä on tehty lähteiden pohjalta ja toisaalta se tarkka teksti mikä lähteestä on poimittu, itse käytän jälkimmäiseen kursiivia.

Ainoa uusi lähde jonka löysin on Hiski:n tieto pariskunnan häistä Kaustisilla 1803 mutta eikö se aika hyvin toimi "nuijan kopautuksena" koska J.M.Mäkia on siellä juuri tuolloin?

Eli minulle todisteet riittävät, profiilin voi kirjata perustelut sille, miksi eri nimiä pidetään saman henkilön niminä (eikä eri henkilöinä) koska 1) ..., 2) ... jne.

t. amatööri Pekka Neva

Yritin vielä Ruotsin SVAR:sta katsoa, onko siellä enemmän tietoja mutta löysin vain tämän: https://sok.riksarkivet.se/generalmonsterrullor?RegementeIndex=%C3%...

Ruotua 30 tai Jacob Sköld:iä ei mainita näillä sivuilla eli nämä ovat "epälähteitä" mutta silti mielenkiintoisia:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=1918...
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=1918...

Profiiliin on tulossa vielä ainakin yksi lisäys mutta katsotaan ensin, saadaanko siihen vähän selvyyttä ensin lisää ....

-pekka

Iso KIITOS Pekka tarkasta järjestelystä Jacob Sköldin profiilissa!
Nythän se on paljon luettavammassa ja selkeämmässä muodossa.

Olen alkanut kallistumaan tuohon oletukseen, että kyseessä on yksi ja sama henkilö.

Koska Jacob Mickelson Mäkiä on merkitty rengiksi vuosina 1801-1802, täytyisi löytää sotilasrulla, missä kyseinen mies on otettu ruotusotilaaksi. Eli tämän on tapahduttava mahdollisesti vuonna 1802, sillä vuonna 1803 saman syntymäpäivän -ja vuoden omaava Sotilas Jacob Skjöld-niminen mies avioituu Maria-nimisen naisen kanssa 28.4.1803 Kaustisella. Perhe löytyy saman vuonna vielä Alavetelin rippikirjoista.

Ennen vuotta 1803 Alavetelin kirkon kirjoissa ei ole mainintaa Sköld-nimisestä sotilastorpasta tai sotilaasta.

Jacob näkyy muuten ensimmäisen kerran Vetelin rippikirjoissa vuonna 1800, jolloin hän on käynyt ripillä. Tein tänään pyynnön Vetelin seurakuntaan selvittää mitä tietoja miehestä löytyy ennen ensimmäistä rippikirja merkintää.

Olis varmaankin löydettävä sotilasrulla, jossa Jacob Mickelson Mäkiä otetaan sotilaaksi vuonna 1802 tai alkuvuodesta 1803. Tämä vahvistaisi sen, että kyseessä on sama tyyppi kuin Jacob Skjöld.

On myös löydettävä vuoden 1802 jälkeen tietoa Jacob Mickelson Mäkiästä, missä mies kuolee tai minne katoaa vuoden 1803 rippikirjamerkinnän jälkeen. Vuonna 1803 kuolleista häntä ei ainakaan löydy, ei myöskään 1804. Jos mies katoaa tuolla nimellä vuoden 1802 jälkeen eikä löydy esimerkiksi Kaustisen muuttokirjoista, rippikirjoista tai kuolleista, voi olettaa, että Alaveteliin mennyt on sama mies.

Profiilia on nyt päivitetty yhdellä uudella lähteellä, käännöstyössä auttoi Markku Haapanen.

Vaikuttaa siltä että Jacob Skjöld on karannut venäläisten puolelle. Ilmeisesti tämä on tapahtunut hyvin pian värväyksen jälkeen koska häntä ei mainita edellisessä viestissäni olleessa vuoden 1804 listalla missä viereisten ruotujen miehet on mainittu.

Vetelin RK:ssa 1795-1801 (s. 108, ks. profiilin lähteet) pisti silmään sana "Rysse" Födelse-sarakkeessa. Tuon pohjalta ajattelin että hän voisi olla (ruotsalaisten mielestä venäläinen mutta oikeasti) karjalainen (sukunimi Mäkia !?) joka on ensin loikannut ruotsalaisten puolelle ja sitten palannut takaisin mutta taitaa olla liikaa mielikuvitusta ...

Profiiliin tulee ehkä vielä jotain tarkennuksia. Suosittelen sotilaslähteiden erottamista kirkollisista lähteistä ja kummankin lähdenipun järjestämistä aikajärjestykseen. Samoin kuin päätelmien erottamista lähdetekstistä esim. kursiivilla. Helpottaa hahmottamista.

-pekka

Kiitos!
Juuri tässä tutkailin vielä Vanhan Suomen aluerajoja. Sitä helposti mieltää "rysse"-sanan niihin alueisiin, mitkä rajat ovat tänä päivänä.

Se on mielenkiintoista, että miehen nimiin on merkitty loppuvuodesta vuonna 1807 syntyneeksi poikalapsi. Toisaalta, voihan yksin jäänyt vaimo raskaaksi tulla ilman aviomiestäkin. Se ei tuollaisissa tilanteissa mitään tavatonta välttämättä olisi.

Miten pitkään vaimon olisi pitänyt odottaa papin lupaa avioitua uudelleen, jos mies on lähtenyt karkuteille? Leskeksi on hänet merkitty Alavetelin rippikirjaan 1809-1815, s.68

Ruotsalaiset kutsuivat suomalaisiakin ortodokseja ryssiksi, sama tapa periytyi (ainakin huonotapaisille) suomalaisillekin evakoiden asuttamiseen asti 1940-luvunl lopulla?

Enpä osaa vastata tuohon kysymykseesi, ehkä joku toinen osaa? -pn

Vielä tuosta ryssä-aiheesta. Mitä mielestäsi lukee tässä Kaustisen rippikirjassa, oikeanpuoleisella sivulla vuoden 1811 toiseksi viimeisellä rivillä Enkan Maija Joh:dr Sköldin nimen perässä, missä pitäisi paikkakunta olla?
Ris....?Rislade?...?

Tässä linkki:

https://digihakemisto.appspot.com/edit?kuid=8271548&kuvanumero=...

Löysin googlettamalla mielenkiintoisen jutun: http://radulfr.net/textus/russia.php

Rus-sana on tosiaan kiertänyt täyden ympyrän, liekö suomalaisten syy?

Tuo Rieslassi :lta näyttävä paikka on minulle vieras mutta sitä on samalla muuttokirjojen (ja läheisillä) sivulla useita kertoja, joten se ei voi olla kaukana Kaustisilta.

Jonkun seutua tuntevan pitäisi tuo tunnistaa!

-pn

Olen itse kotoisin Kaustiselta, mutten ikinä ole törmännyt tuohon Rieslassi-nimeen.
Täytyypä laittaa viestiketjua sinne suunnalle tutuille..

Kyseessä taitaa olla joku papin nimi tms. Jos katsoo kokonaista aukeamaa, sivun yläosassa vasemmalla on sisäänmuuttaneet ja oikealla poismuuttaneet, tai toisinpäin...

Pappisluettelo - Alaveteli
Kappalaiset
Henrik Adrian Rislachius (1783-1817)

Showing all 12 posts

Create a free account or login to participate in this discussion