Mislim da bi bilo dobro pravila za unos podataka (s uputom za sva polja) staviti u jedan kratki tekst (dokument) koji bi se slao novim korisnicima u pozdravnom e-mailu (u mailu s pozivom na registraciju na Geni ili u mailu koji potvrđuje registraciju). Taj dokument bi trebao i stajati na uočljivom mjestu na Geni portalu, npr. na vrhu popisa na stranici 'Pomoć'. Za to se mogu iskoristiti već napisana Pravila za unos podataka sa stranice https://www.geni.com/projects/Croatian-portal-questions-and-answers... , samo bi ih trebalo proširiti da obuhvate i ostala polja. Shvatio sam koliko je ovo potrebno tek kad sam vidio što sve pogrešno upisuju ljudi koje sam pozvao u Geni.
Osim toga, sad tražim najjednostavniji način da svima njima pošaljem jednu personaliziranu pozdravnu poruku koja bi uključivala te upute.
Kristijan Perković nemoj misliti da ti prijedlog nije na mistu, no Geni.com je napravljen na svjetskoj razini, stoga postoje glavne stranice pojedinih geni portala tj od zemalja na svjetskoj razini , pa tako i naš Hrvatski portal, te imaju isto navedeno vezano za unos podataka.
Ono što bi trebao svaki novi korisnik iz Hrvatske bi se trebao priključiti glavnoj stranici Hrvatskog geni portala, evo spomenuo si gore "da si shvatio koliko je ovo potrebno tek kad sam vidio što sve pogrešno upisuju ljudi koje sam pozvao u Geni." -vidiš kad već pozivaš ljude onda ih triba i uputiti i na upute koje su tu radi korisnika, pa onda neće biti pogrešaka.
Ukoliko tko od korisnika ima kakvo pitanje uvijek se u svakom trenutku može obratiti kuratorima i ostalim korisnicima ili putem polja za javnu diskusiju unutar glavne stranice Hrv. portala ili ovdje pod pitanja i odgovori ili pod određeni postojeći geni projekt ili putem poruke ovisi sve na što se konkretno odnosi pitanje. No ono što je bitno je da se ti isti novi korisnik priključi u Hrvatski portal kako je i navedeno i objašnjeno u 'Hrvatski portal - pitanja i odgovori'
Vezano za ovu personaliziranu poruku imaš opciju da kreiraš svoju obiteljsku grupu i unutar te grupe ti se nalaze tj staviš osobe i onda putem poruke svi u kojoj su toj grupi kad im označiš profile će svima stići ista poruka koju im pošalješ.....
Nažalost nisi programer pa ni ja pa da možemo minjenati softverske postavke Geni.com - pa da ti ide poruka isto ka kad si se prvi put priključio na geni pa si dobio pozdravnu poruku od Geni.com
Nadam se da razumiješ o čemu o govorim.
Inače ovaj link i upute koje su navedene u 'Hrvatski portal - pitanja i odgovori' se nalazi na vrhu također na glavnoj stranici Hrvatskog portala.
Kristijan Perković evo upravo sam doznao da si po profesiji/ zanimanju matematicar, nastavnik i programer pa se ispravljam kod prethodno gore napisanog, da sam bio ranije upoznat iz tvog profila gdje to nije navedeno u tvome profilu kao zanimanje, ne bi ni spomenia prethodno napisano vezano za programera.
Naravno da mi je jasno da postoje glavne stranice pojedinih geni portala tj. od zemalja na svjetskoj razini, pa tako i naš Hrvatski portal, to je sve jasno. Moj prijedlog se odnosi na 2 stvari:
a) Da novi članovi u pozdravnom mailu prime kratki tekst s osnovnim pravilima za unos podataka. Ako je moguće prepoznati da je njihov jezik hrvatski onda upute trebaju biti na hrvatskom, ako ne, mogu biti i na engleskom (za sve nove korisnike, bez obzira na zemlju).
b) Da se taj kratki tekst s pravilima postavi na istaknutije mjesto od onoga na kojem je sad (on je samo odlomak većeg dokumenta koji je samo jedan u nizu dokumenata na stranici Hrvatskog portala, makar je dosta visoko na toj stranici). Taj tekst s pravilima bi trebalo i malo proširiti, npr. dodavanjem opisa polja 'Naslov' (Title).
2. Znam već za 'Obiteljsku grupu' ('Članovi obitelji'), zanima me mogu li im na neki jednostavan način poslati poruku dužu od 260 znakova.
3. Softverske postavke Geni.com mogu mijenjati samo ljudi koji tamo rade, bez obzira bismo li mi znali kako nešto od toga promijeniti ili ne. Dakle, možemo im samo dati svoj prijedlog kao korisnici.
1) Da li znate da ovakvih portala nema bas za svaku zemlju, a i oni koji postoje rijetko koji je uopce odrzava (ima casnih iznimaka)
a) Tko ce im to slati taj email? Tko ce pripremiti tekst?
b) apsolutno se slazem - to je bilo na vrhu, ne znam tko i kada je to maknuo, ali najgore od svega je to sta nije bio azuriran, ja jednostavno ne stignem. Slazem se - dodajte prosirite - bit cu zahvalna beskrajno
2) Nisam znala da postoji ogrnicenje za duzine poruke - gdje to vidite?
3) Feture request su ovdje - pogledajte koliko je glasova trebalo prije nego sto je nesto implementirano
https://help.geni.com/hc/en-us/community/topics/201174687-Getting-H...
Prijevodi i kako aktivirati online translations je ovdje https://help.geni.com/hc/en-us/articles/229705787-How-do-I-enable-t...
U sklopu svakog projekta može se kreirati dokument pisani i to do neograničeno broj znakova, i taj dokument se samo linka na sadržajni opis unutar projekta
Kristijan ovo pod 2. zanima me mogu li im na neki jednostavan način poslati poruku dužu od 260 znakova.
Gdje ti pokazuje ograničenje do 260 znakova dali preko Obiteljske grupe ili preko običnog slanja poruke?
1 a) Ja ću pripremiti tekst koji želim poslati članovima moje obitelji, mogu ga malo modificirati da bude univerzalan za sve, ako postoji način kako ostvariti moj prijedlog s početka ove teme.
1 b) OK.
2) OK, pogledao sam sad u Help-u, kad poruku šaljem preko Compose message, onda nema ograničenja broja znakova koje je prisutno ako poruku šaljem iz polja na vrhu naslovne stranice. Samo, i dalje je nezgodno to što ne mogu odjednom odabrati sve e-mail adrese koje sam unio, nego samo članove svoje obitelji i one koje sam pojedinačno 'učlanio' u svoju obitelj.
3) OK, to nije razlog da ne odustanemo od daljnjih poboljšanja ove platforme.
4) Znam, tako sam i radio. Preveo sam nekoliko stvari koje su bile najuočljivije. Za neke stvari mi inline translation ne omogućuje prijevod (npr. tekst u polju prije nego se klikne na njega, kao 'Title', 'Last name', itd.), možda bi se i to moglo prijaviti preko 'Submit a ticket' (što je dostupno samo Geni Pro korisnicima).
Pozdrav Kristijan Perković, kako je, evo pregledavanjem arhive diskusija vidim da smo ovdje stali za zadnjom tvojom porukom prije dvije godine o tvom prijedlogu, da li si možda što radio u međuvremenu po ovom gore pitanju i jesi li možda nešto pripremio, ako jesi da li bi nas mogao informirati i proslijediti isto, pa da bude univerzalan za sve, kao što si sam gore to spomenuo. Hvala unaprijed.