Eri tilanteissa sukutietoja kolutessa törmää sukunimeen "Karjalainen" ja talonnimeen "Karjala". Etunimenä Povel sen eri kirjoitusmuodoissa. Viittaisi karjalaiseen alkuperään. Hiski pukkaa Pohjanmaalla hakusanalla "Caria" sukunimen kohdalla vuoteen 1750 mennessä 712 osumaa, että onhan niitä ollut. Onko meillä Genissä jotain valmiita juontoja Pohjanmaalta, jotka päätyvät Karjalaan? Varmaankin asiaa on tutkittu. Vesitie Laatokalta Oulunjärvelle ja eri jokivaihtoehtoja käyttäen eri puolille Perämeren rantaan on tunnettu kauan Pohjantienä. Ja onko ollut juontoja toisin päin? Orjakauppa sitten ihan erikseen.
Kiinnostaisi Laukat ja Pirnekset Pohjanmaalla ja yhteydet Karjalaan ja muualle.
http://laukkaset.org/sukututkimus/laukkasten-sukututkimus
https://asiakas.kotisivukone.com/files/karjalanpirneksetry.kotisivu...
@ Esko Juhani Plantig: Äitini isän suku Haataja on tullut Karjalasta Oulunjärvelle. Vanhin Oulujärvellä tunnettu Haataja on Antti Hatainen v.1552. Rappasodat 1570-1595 vaativat osansa Haatajistakin, lisäksi 1600 luvun lopulla Oulunjärven erämaata koettelivat ankarat nälkävuodet. Todennäköistä on, että suku on jatkunut vain Tuomas Haatajan kautta.
T: Jorma Kantelinen
Pohjanmaan sukunimet ovat muuttuneet usein tiuhaan tahtiin talonimien ja ihmisten kutsuma- lempi- nimienkin mukaan ennen sukunimilakia. Sukunimilaki on pian Suomen synnyn jälkeen tehty. Suomi on säätänyt lakia vasta itsenäisyytensä aikana. Sukunimet ovat sekavia usein. Mutta niinkin toisinaan on, että sama sukunimi on 1400 luvun lopun saakka tähän päivään polveutumisessa. On monta tapausta minunkin perhetauluissani että sukunimi on säilynyt 1400 luvun lopulta saakka samana. Sitten on niitä joissa on yhdessä perhetaulussa sukunimiä useita, on kolmeakin sukunimeä yhden ihmisen kohdalla joka viittaa sitten johonkin entiseen nykyisen sukunimen lisäksi.
Yli-Iin Karjalankylään on tullut useita asukkaita Karjalasta ennen 1500-lukua.
Osa esim. meidän suku on jatkunut tänne saakka. Osa tapettiin tai nääntyi Isovihan aikoihin. Paikka
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?share=customMar...
Karjalassa oli sukunimet käytössä jo varhain. Sukunimet seurasivat uusille asuinalueille.
Tässä veroluettelo Karjalankylästä vuodelta 1552. Siellä Kakko on hyvin edustettuna.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2628871
Private User Jorma Kantelinen kuvaat ytimekkäästi Haataja suvun mahdollisesta periytymisestä Kainuussa. Äitini äidin isän suku menee samaan Haataja "isopuuhun". On tietenkin mahdollisuus että muu Haataja suku on kuullut/kutsuttu aikojen parantuneen, ja muuttanut Kainuuseen eri aikoina? Samoilla vuosiluvuilla isäni Mustosen suku on tullut samoihin aikoihin. Todennäköisyys saapumissuunnalle on Karjala tai ainakin itäisen Suomen reitti. Summasummarum: missä nämä suvut ovat olleet esimerkiksi 1200-luvulla. Olisi hyvä kuulla pari lähes oikeaksi todistettua ja erilaista suku-historiaa enen Kainuuta ja Kainuussa aikajaksolta. Ehkä samankaltaisuus johonkin polkuun lisäisi mahdollisuuksia kaivella "oman kohteen/kohteiden" liikkeiden selvittämisessä.
Timo AJ Mustonen, kannattaa käydä Haatajien sukuseuran sivuilla netissä. Matti Haataja on toimittanut kirjan "Säräisniemi-kirkonkylä", siinä on vahva tietopaketti (768 sivua) Oulunjärven ympäristön asukkaista ja alueen historiasta.
Olen ottanut sukutukimusta varten isä- ja äitilinjan DNA-testit, sekä FF-serkkutestin. Minulla on osumana Timo Mustonen. Sinäkö? Myös Ari Kakko on minulla DNA-osumana, kuten, kuten muutama muukin Kakko.
Minulla on isälinjan Y-DNA osumana Haatajia, joista osan tiedän varmasti sukulaiseksi, eli isäni ja äitini olivat sukulaisia keskenään, toki yhteisiin esivanhempiin on pitkä aika......
Isälinjani haploryhmä on M-N232, josta tarkempi SNP on Z4770. Haploryhmä on muodostunut 10 000 vuotta sitten Siperiassa, jonne se on vaeltanut mm. Mongolian ja Kiinan kautta......noin 60% suomalaisista miehistä kuuluu tähän "Niilon-poikien" ryhmään.
Täytyy muistaa, että reilu 10 000 vuotta sitten Jääkausi päättyi Fennoskandian alueella ja alue oli sitä ennen 2-3km:n paksuisen jään peitossa. Jään sulattua ja paljastuneen maan tultua asumiskelpoiseksi, heimot lähtivät vaeltamaan. Olemme mammutinpyytäjien jälkeläisiä........
Lähtin minä Läkköiläh -ohjelmasarja pureutuu tähänkin aiheeseen sanoen, etteivät tuollaiset heimon mukaan tulleet sukunimet tulleet käyttöön heimon itsensä alueella, toisin sanoen, karjalaisilla ei ollut mitään mielenkiintoa nimitellä toisiaan karjalaisiksi, vaan sellainen henkilö on saanut nimen Karjalainen, joka on asunut Karjalan ulkopuolella ja häntä on pidetty karjalaisena.
Itse olen katoamisten tai muiden hässäköiden vaaran takia kopioinut esivanhempien raportin tekstimuodossa exeliin.
Se on aika näppärää. Exelistä näkee heti esivanhempien kadon suodattamalla tuplarivit. Ensin pitää suodattaa pois esi-isien järjestysluvut - kun arvonimi on ensimmäisenä tiedoissa, voi sitten laske ( Jos kenttä on täytetty ) Montako Sotilasta, Kirkkoherraa tms on esivanhemmissa.
Lisäksi silloin oma sukupuu on tallessa.
@ Antti Marjala, niinpäs näkyy olevan. Kyseessä on mummoni suku isänpuolelta. He ovat ortodokseja. Minulla on kyllä jonkin verran sukupolvi materiaalia heistä, mutta.......nuo ortodoksinimet....ja sitten ovat ottaneet "suomalaiset" nimet......se on semmoinen sekamelska......en tiedä, kuka tuota sukupuuta on tehnyt......