Joutsa 1803-1812 jääkäri? Matts Henrikson Romendy

Started by Private User on Sunday, October 22, 2017
Problem with this page?

Participants:

  • Private User
    Geni member
  • Private
    Geni member
  • Private User
    Geni Pro

Profiles Mentioned:

Showing all 7 posts
Private User
10/22/2017 at 11:49 PM

Mats Henriksson Romendu kohdalla Joutsan rippikirjassa lukee ensimmäisen kerran sukunimi, aikaisemmissa kirjoissa hän on esiintynyt vain etunimellä ja patronyymillä. RIppikirjassa hänen nimen yläpuolelle on kirjattu sukunimi ja päivämäärä 20.august ja utg tämä päivämärä esiintyy useamman miehen nimen kohdalla kyeisessä kirjassa. Voisivatkohan olla nostomiehiä? En kuitenkaan ole löytänyt häntä mistää sotilasrullista. Saman ajan lastenkirjaan on hänen ammatiksi merkitty jääkäri.

Private
10/23/2017 at 12:49 AM

Kerrotko mikä Joutsan rippikirjan vuosisarja ja mikä sivu on kyseessä? Samoin se lastenkirja? Merkintä "jääkäri" ja saatu nimi viittaa selvästi palvelukseen jossain jääkäripataljoonassa ja -komppaniassa, Myös auttaisi jos kertoisit minkä suuremman talon yhteydessä hänet mainitaan :)

Private User
10/23/2017 at 1:34 AM

Jääkäri? nimike löytyy Joutsan lastenkirja 1801-1814 s.6 Huttula Haikula ja Joutsa rippikirjasta 1803-1812 s.29 Joutsa inhysningar löytyy ensimmäisen kerran sukunimi kirjoitettuna nimen yläpuolelle ja päivämäärä.

Private
10/23/2017 at 1:05 PM

K.o. rippikirjassa näkyy kyllä selvästi inhyses Matts Henrics. ja sukunimi "Ramendu?" 1779/2? ja vaimonsa Maria Georgs. 1772. Ja lapsista on merkintä siitä että ovat huomioidut (lastenkirjassa). Ja vanhemmat ovat olleet sota-aikana poissa, se ilmenee myös.

Lastenkirjassa taas lukee Jäg. Mats Henrics. Ramendus barn - ja sitten lapset luetellaan
Caisa, Maria Stina, Eva, Lena, Gust. Adolf. Caisa on kerinnyt ripille 1812.

Aikaismmissa kirjoissa näkyy useita sotilaita ja ainakin kerran jääkäri. Sotilaat ovat maakuntarykmenttien säännöllistä jalkaväkeä, talojen ruodutuksen mukaan. Jääkärit kuuluvat (Hämeen?) läänin jääkäripataljoonaan. Rullissa ruodun sijaan lukee "rustholli". Ylläpitoperuste on siis erilainen, ymmärtääkseni.

Etsitäänpä. Tässä saattaa joutua vertaamaan johonkin toiseen paikkakunnan jääkäriin, jonka komppania tunnetaan.

Private User
10/24/2017 at 3:00 AM

Eli lastenkirja saa todellakin luki jääkäri! Oma esi-isäni Matts Henrikssonin poika Matts Mattsson syntyikin vasta 1816. Sisarukset olinkin saanut selville, mutta sitä en tuosta hoksannut että molemmat vanhemmat olisivat olleet pois. Olisi todella hienoa jos vielä tullista löytyisi jotain! Kiitoksia jo näistäkin tiedoista!

Private User
10/24/2017 at 10:01 AM

Joutsasta (siis Hartolasta) on hyvin voitu mennä Savon jääkäreihin (aluksi "joukko" ja myöhemmin "rykmentti" joka siis eri asia kuin Savon ruotuväki, jolla silläkin rykmentti)

Vallankin Mäntyharjun komppaniassa on paljon miehiä Sysmästä ja Hartolasta, muissakin satunnaisemmin. Itse asiassa miehiä on kauempaakin, jokunen ruotsalainen, Hauholta, Kuhmoisista, Asikkalasta, Heinolasta jne.

Olen juuri lähipäivinä taas kerran kelannut jääkärijoukon rullaista vuodet 1797-1806 läpi. Etäämpää tulleet olen ohittanut, yritin keskittyä Itä-Hämeeseen. Tuo nimi Ramender vaan on sellainen etten ole kyllä sitä nähnyt.

Private
10/24/2017 at 1:25 PM

Kävin aamulla läpi Savon jääkärijoukon Mäntyharjun komppaninan, v,. 1804 paikkeilla, enkä nähnyt tuota nimeä. Sen huomasin että jääkäreitä oli haalittu komppaniaan laajalta alueelta. Mietin nyt mitkä olisivat muita mahdollisia osastoja tuohon aikaan.
Sekin on käynyt mielessä, että kyse olisi ollut varamiehestä vielä pääkatselmuksen aikaan, mutta 1801 lastenkirjan aloitusvuotena ei tähän oikein sovi.
Johonkin toiseen Joutsan jääkäriin vertaaminen saattaisi auttaa.

Showing all 7 posts

Create a free account or login to participate in this discussion