אבשלום כהן - סיפור חיו של המלחין והפזמונאי אבשלום כהן The story of the composer and songwriter Avshalom Cohen

Started by Niv Katz on Wednesday, May 31, 2017
Problem with this page?

Participants:

5/31/2017 at 7:10 AM

סיפור חיו של המלחין והפזמונאי אבשלום כהן

הזמר הפיזמונאי והמלחין אבשלום כהן , כתב מילותיהם וכן את לחנם של שירים מתולוגיים כמו "עגלה עם סוסה", "הסבתא בנגב" (אני והסבתא) , "השוק השחור", ועוד . שיריו הפכו מזה כבר לקלסיקה בזמר הישראלי ודורות של ילדים והורים גדלו על שירים אלה, אולם עם השנים שמו של כהן נשכח כמעט לגמרי ורק מעטים יודעים כי הוא זה שכתב שירים מיתולוגיים אלה, -סיפור חיו של אבשלום כהן.

מאת:אלי אלון

אבשלום כהן (88) מתגורר כיום בארצות הברית. אגודת אקו"ם החליטה להביע הוקרה לכהן על פעלו בזמר העברי וערכה לכבודו בסוף החודש שחלף (27.5.16) אירוע הצדעה ומחווה ב"בית היוצר" בנמל תל אביב. באירוע אותו הנחה חיים קינן סיפרו על האיש ופעלו בזמר הישראלי ושרו ממבחר שיריו. בין המשתתפים באירוע : מנכ"ל אקו"ם יוריק בן דוד, גילה חסיד (ניהול מוזיקלי וליווי בפסנתר) הזמרת רוני גינוסר ,הזמר בן יוסף, נגן חליל הצד מאיר ברבי, הגיטריסט יהודה קיסר ונוספים. ביקשתי לראיין את אבשלום כהן ולשמוע סיפור חייו והוא נענה ברצון.

סיפור חיו
. .

אבשלום כהן נולד בתל אביב בשנת 1928. הוריו יוחאי ויונה כהן יוצאי תימן.התגוררו תקופת מה במצריים שם נולדו להם שני ילדים שמתו ממחלות בשנת 1915 בתקופת שלטון הטורקים הם עלו לארץ . תחילה התגוררו מספר שנים בשכונת נוה צדק ליד יפו. ובמלחמת העולם הראשונה, מחשש להפצצות מטוסים על תל אביב, עברו להתגורר בטבריה. ליוחאי ויונה כהן נולדו בארץ חמישה ילדים שתי בנות ושלושה בנים. אבשלום הוא בן הזקונים. לפניו נולדו : מזל, מלכה, סמואל, וישראל .סמואל נקרא על שם הנציב הבריטי הרבט סמואל שאביו של אבשלום העריץ. .לאחר מלחמת העולם הראשונה עברה המשפחה להתגורר ברחוב פינסקר 41 בתל אביב לא הרחק מכיכר דיזנגוף. כמה בתים ברחוב פינסקר ניתנו לתימנים תמורת משכנתא ל-30 שנה. היו אלה בתים קטנים מאד עם גגי רעפים וחצרות : "המצב הכלכלי בבית היה קשה, היינו עניים , גרנו בחדר אחד" ,סיפר לי אבשלום בראיון שערכתי עימו . אבשלום למד בבית הספר העממי תל- נורדאו ששכן לא הרחק ממקום מגוריו .כבר מגיל צעיר מאד התגלה קולו היפה וכשרונו המוזיקלי והוא נבחר לשיר בכל מיני טקסים בבית הספר. אבשלום: "רציתי ללמוד ולנגן בפסנתר משפחתי הייתה כאמור ענייה מאד וכמובן לא היה לנו פסנתר בבית. היה לי חבר שגר ברחוב פינסקר 19 בת"א ובביתו היה פסנתר גדול ,אחותו למדה פסנתר . הוא איפשר לי בשמחה לנגן ואני ניגנתי מידי פעם בפסנתר זה. שם החבר היה נחום קלקא לימים קבלן ידוע אשר על שמו "בנין קלקא" בתל אביב. באותה תקופה למדתי נגינה בפסנתר בחינם במשך שנה אצל אחותו של המלחין נחום נרדי ורכשתי אט אט ניסיון מסוים בנגינה ובקריאת תווים". בשנת 1941 זמן קצר לפני הבר מצווה של אבשלום נפטר אביו ,יוחאי.

אבשלום כהן עם בובי פנחסי [צילום: באדיבות אבשלום כהן]


"עגלה עם סוסה" ו"הסבתא בנגב"

שירו הידוע ביותר של אבשלום כהן הוא "עגלה עם סוסה". על תולדות השיר מספר אבשלום : "כתבתי אותו עוד בשנת 1944 בהיותי בן 16באותה תקופה היתי חבר בתנועת "הנוער העובד". יצאתי עם חברי מטעם התנועה לקיבוץ דפנה לסייע בעבודה חקלאית בקיבוץ. בין השאר עבדתי כעוזר עגלון ויום אחד נכנסתי למועדון הקיבוץ בו היה פסנתר וחיברתי את השיר "עגלה עם סוסה" וחברי הקיבוץ היו הראשונים ששמעו את השיר .כעבור כמה שנים ב-1948 ביצעתי את השיר בתכנית רדיו בשם "תיבת נח" . בסיום התכנית ניגש אלי אדם שהציג עצמו כמר דזצינסקי מנהל בחברת התקליטים "הד ארצי" ,וסיפר לי כי מאד אהב את השיר , וכי הוא מעוניין שאקליט אותו בקולי . בהמשך שמעה את השיר יפה ירקוני שעבדה והקליטה עם חברת "הד ארצי" והיא פסקה : "אני רוצה את השיר הזה" וביקשה להקליט אותו בקולה ולהכלילו בתקליט שלה. באותה תקופה כתבתי גם את השיר "הסבתא בנגב" המוכר יותר בשם "אני והסבתא ישבנו בצוותא... "השיר "הסבתא בנגב" נכתב בסוף 1947 כשהתגייסתי לצבא" ראיתי בחורות אוחזות בנשק. התפעלתי כל כך ותיארתי אותן כשיהיו סבתות והנגב יהיה מיושב והן שם יספרו לנכדים את הימים במלחמה. אבשלום : על פי בקשתו של מנהל הד ארצי נפגשתי עם יפה ירקוני בביתה. היא גרה אז בתל אביב בדירה קטנה ברחוב מול גן החיות עם בעלה שייקה השמעתי לה את השיר "אני והסבתא" והצעתי לה להקליט אותו ולצרף אותו לתקליט שלה יחד עם השיר "עגלה עם סוסה". יפה התלהבה מהשיר "אני והסבתא" אף יותר מ"עגלה עם סוסה . שני השירים הוקלטו על ידי יפה ירקוני באולפן "רדיו דוקטור" של ראלף הלינגר המיתולוגי ברחוב אידלסון 4 בתל אביב ונכללו בתקליט שהוציאה חברת "הד ארצי" עבור יפה ,והשאר הסטוריה. השירים זכו להצלחה, רבה הפכו לפופולריים והושמעו רבות בתכניות הרדיו באותה תקופה

"השוק השחור"

שיר נוסף ידוע שכתב אבשלום כהן (מילים ולחן) הוא שיר בשם "השוק השחור" המספר על תקופת "הצנע" בארץ בשנות ה-50 והתפתחות "השוק השחור" בעקבותיו . את השיר מבצע הזמר המיתולוגי ישראל יצחקי וכן יש ביצועים נוספים לשיר. וכך נפתח השיר: "בואו, בואו הנה, כאן איש אינו יודע מהו צנע" . גם שיר זה זכה להצלחה ולפופולאריות רבה

ב-1953 הקליט אבשלום כהן עם אהובה ואסתר לוי. את השיר "לונה פרק". אבשלום מספר, כי הזמר ישראל יצחקי שמע את השיר וביקש את רשותו להקליט אותו. "סירבתי בשל הסכם שהיה לי עם חברת התקליטים "מקולית". ישראל יצחקי ואדם נוסף חיברו שיר בשם דומה "אבא'לה בוא ללונה פארק".

מחול הכרם
שיר נוסף שכתב אבשלום כהן (הפעם לחן בלבד ) הוא "מחול הכרם". את המילים כתב המשורר יחיאל מוהר. כיצד נולד השיר " מספר אבשלום : "בקיץ 1953 ישבתי בצהריי יום אחד בבית קפה על מדרכה ליד קולנוע "מגדלור" ממול קולנוע מוגרבי. בשולחן לידי ישב אדם שלא הכרתי והתפתחה בנינו שיחה ידידותית, הוא הציג עצמו ואמר ,שמי יחיאל מוהר, אני מיד הבנתי שמדובר במשורר החשוב ומיד עניתי לו שאני אוהב מאוד את שיריו ושחיברתי מנגינה חדשה אך אני מתקשה לכתוב לה מילים, והייתי רוצה שהשיר ייכתב על כרם התימנים. הוא ביקש לשמוע את המנגינה. שרתי לו והוא התפעל וקבענו להיפגש בעוד שבוע באותו המקום. כעבור שבוע הוא הושיט לי את המילים לשיר שקרא לו "מחול הכרם". באותו מעמד הוא אמר לי "אם תשלם לי 5 לירות אני אתן לך את כל הזכויות". נתתי מיד 5 לירות, והוא הכתיב לי בפתק "אני, יחיאל מוהר, נותן לאבשלום כהן את כל הזכויות למילים שכתבתי למנגינתו לשיר 'מחול הכרם'".מוהר גם חתם על הפתק , הפתק ישנו אצלי עד היום. התפלאתי אז שהוא מכר לי "ילד" שלו. כשהתקבלתי לאקו"ם בשנת 1954 נתתי 50% ליחיאל מוהר ולא עשיתי כפי שביקש. השיר הוקלט על ידי יפה ירקוני ואחרים".

נוסע בשנות ה-50 לניו-יורק

בשנת 1955 הופיע אבשלום כזמר בכנס גדול בתל אביב של ההסתדרות הציונית של אמריקה. מספר אבשלום: "לאחר ההופעה ניגש אלי נשיא ההסתדרות, אמריקאי מיליונר בשם ג'ק טורצ'ינר , הודה לי על ההופעה ואמר לי שהוא רוצה שאבוא לניו יורק ולהופיע למען המגביות. אמרתי לו שאין לי כסף לממן נסיעה כזאת הייתי עני למרות שהופעתי בארץ ושירי היו מפורסמים אבל לא קיבלתי פרוטה מ"הד ארצי" שמכרו המון תקליטים עם השירים שלי .הוא ענה לי אל תדאג אני אשלם לנסיעתך ואכין לך מקום מגורים. כמובן ששמחתי והכל היה כפי שהבטיח. הגעתי לניו יורק הופעתי הרבה. אפילו הופעתי בטלוויזיה בשנת 1956 בתכנית "טונייט שו" של סטיב אלן בליווי של גיל אלדמע.צרפתי להופעות שלי רקדנית יפיפייה בשם אשרה אלקיים ופסנתרן נהדר בשם יונתן זאק. לימים תהפוך אשרה אלקיים- רונן- לאחת הכוראוגרפית והרקדניות הבולטות בעולם המחול הישראלי שנה לאחר שהגיע לניו יורק, מונה אבשלום לנהל את המוסיקה במחנה קיץ לילדים בשם "יהודה הצעיר". שם חיבר את אחד משיריו בשם "שבת במחנה"- השיר הפך להיות המנון המחנה ולימים הוקלט על ידי מקהלת קול-ישראל לנוער.

ב-1956 התחתן אבשלום עם אשה אמריקאית יהודיה ונולדו להם שני בנים. רוני ויהונתןשניהם עוסקים במוזיקה: רוני הוא מתופף ומוסיקאי והוא גם מורה בבית ספר בתיכון - יונתן, הוא מוסיקאי וכותב ספרים.
על תקופתו בארצות הברית סיפר אבשלום: " למדתי באותה תקופה בסמינר למורים הצלחתי והיו לי המון הצעות ללמד עברית ומוסיקה עברית. מצבי הכלכלי נעשה מבטיח. לכן המשכתי לגדל את ילדי ולפרנס את משפחתי בארצות הברית . "חסרה לי מאד הארץ " אמר לי אבשלום אולם בארץ כבר לא היה לי בית. הייתי אז בקליפורניה והועסקתי בתור מורה וחזן עם מקהלה של 50 זמרים. חיברתי הרבה מנגינות לפרקי תפילה כמו "אדון עולם" , "מי כמוך", "בישיבה של מעלה", ועוד.
ב-2013 התגלה בגופו של אבשלום גידול סרטני .הוא עבר סידרת ניתוחים וטיפולים , ומנסה לחזור לחיי שגרה.

אבשלום כהן עם בובי פנחסי [צילום: באדיבות אבשלום כהן]


כתבות נוספות של כותב זה


סיפור חייו של המלחין והפזמונאי אבשלום כהן דורות של ילדים והורים גדלו על השירים "עגלה עם סוסה", "הסבתא בנגב" (אני והסבתא), "השוק השחור", אותם כתב (מילים ולחן) עוד בשנות ה-40 וה-50 המשורר, המלחין והזמר אבשלום כהן. עם השנים שמו של כהן נשכח משהו ורק מעטים יודעים כי הוא זה שכתב שירים מיתולוגיים אלה, שהפכו מזה כבר לקלסיקה בזמר הישראלי
אלי אלון | לסיפור המלא

The story of the composer and songwriter Avshalom Cohen
 
The guitarist and composer Avshalom Cohen wrote their lyrics and also the melody of mythological songs, such as "A cart with a mare", "The grandmother in the Negev" and "The black market". His songs have long since become a classic in Israeli music and generations of children and parents grew up on these songs, but over the years Cohen's name is almost forgotten and few people know that he wrote these mythological songs, the story of Avshalom Cohen's life.
 
By: Eli Alon

Avshalom Cohen (88) currently lives in the United States. ACUM decided to express its appreciation to Cohen for his work in the Hebrew song, and at the end of the month (27.5.16) he performed a salute and tribute ceremony at the "Beit Hayotzer" in Tel Aviv harbor. The participants in the event were ACM CEO Yorik Ben David, Gila Hasid (musical management and piano accompaniment), singer Roni Ginossar, singer Ben Yosef, flute player Meir Barbi, guitarist Yehuda Caesar and others. Willingly.

A story lived
. .
 
Avshalom Cohen was born in Tel Aviv in 1928. His parents were Yohai and Yona Cohen of Yemenite origin. They lived for a while in Egypt where they had two children who died of diseases in 1915 during the Turkish rule. At first they lived for several years in Neve Tzedek, near Jaffa. And during World War I, for fear of bombing planes on Tel Aviv, they moved to Tiberias. Yohai and Yona Cohen were born in Israel with five children, two daughters and three sons. Avshalom is the youngest. Before him were born: Mazal, Malka, Samuel, and Israel Samuel was named after the British commissioner Herbert Samuel, the father of Absalom the tyrant. . After World War I, the family moved to 41 Pinsker Street in Tel Aviv, not far from Dizengoff Square. Several houses on Pinsker Street were given to Yemenis for a 30-year mortgage. "The economic situation in the house was difficult, we were poor, we lived in one room," Avshalom told me in an interview with him. Avshalom studied at the Tel Nordau elementary school, which was located not far from his home. From a very young age, his beautiful voice and musical talent were revealed and he was chosen to sing in all kinds of ceremonies at the school. Avshalom: "I wanted to study and play the family piano was very poor, and of course we did not have a piano at home, and I had a friend who lives on 19 Pinsker Street in Tel Aviv. He let me happily play and I played the piano from time to time. The name of the member was Nahum Kalka, later known as the "Kalka Building" in Tel Aviv. At that time I learned to play the piano for free for a year with the sister of composer Nachum Nardi and slowly acquired a certain experience in playing and reading music. "In 1941, shortly before Avshalom's bar mitzvah, his father, Yochai, died.

Avshalom Cohen with Bobby Pinchasi [Photo: Courtesy of Avshalom Cohen]
 
 
"A wagon with a horse" and "The grandmother in the Negev"
 
The most famous poem by Avshalom Cohen is "A wagon with a horse." On the history of the poem, Avshalom relates: "I wrote it back in 1944 when I was 16. I went with my friends on behalf of the movement to Kibbutz Dafna to help with kibbutz agricultural work, A few years later, in 1948, I performed the song on a radio program called "Noah's Ark." At the end of the program, a person who introduced himself as Mr. Deszcinski came up with a manager at the Hed Artzi record company, Because he really liked the song, and that he wanted me to record it in my voice, and later on she heard the song Yaffa Yarkoni "I want this song" and asked to record it in her voice and include it on her record, and at that time I also wrote the song "The Grandma in the Negev" better known as "I and the Grandma Sitting Together ..." The song " Grandmother in the Negev "was written at the end of 1947 when I enlisted in the army" I saw girls holding arms. I admired them so much and described them when they were grandmothers and the Negev would be inhabited and they would tell the grandchildren the days of war. Avshalom: At the request of the director of Hed Artzi, I met with Yaffa Yarkoni at her home. She lived in Tel Aviv in a small apartment in the street opposite the zoo with her husband Shaike. I played her the song "Me and the Grandmother" and suggested that she record it and attach it to her album along with the song "A wagon with a horse." The songs were recorded by Yaffa Yarkoni in the "Radio Doctor" studio of the legendary Ralph Hellinger at 4 Idelson Street in Tel Aviv and included in a recording released by Hed Artzi for Yaffe, and the rest is history. The songs were very successful and became popular and were widely played on radio programs at the time

"the black market"
 
Another well-known song written by Avshalom Cohen (lyrics and music) is a song called "The Black Market" which tells of the period of "austerity" in Israel in the 1950s and the development of the "black market" in its wake. The song is performed by the legendary singer Israel Yitzhaki and there are other performances for the song. Thus the song opens: "Come, come here, here no one knows what is austerity." This song has also been very successful and popular
 
In 1953, Avshalom Cohen recorded with her lover and Esther Levy. The song "Luna Perek". Avshalom says that singer Yisrael Itzhaki heard the song and asked for permission to record it. "I refused because of an agreement I had with the McCulich label." Israel Yitzhaki and another person wrote a song with the same name: "Daddy come to the amusement park."

The vineyard dance
Another song written by Avshalom Cohen (this time only melody) is "Dance of the Vineyard". The words were written by the poet Yehiel Mohar. How did the song "Avshalom" be born? In the summer of 1953, I sat at noon in a coffee shop on a sidewalk near the "Lighthouse" cinema opposite Mugrabi Cinema. I immediately realized that this was the important poet and I immediately replied that I loved his songs very much and that I composed a new tune but I find it hard to write words to her, and I would like the poem to be written about a vineyard The Yemenites. He asked for the tune. I sang to him and he was impressed and we arranged to meet in a week at the same place. A week later he handed me the words for a song he called "The Vineyard Dance." At that time he told me, "If you pay me 5 pounds, I will give you all the rights." I gave him five pounds, and he dictated to me in the note: "I, Yechiel Mohar, give Avshalom Cohen all the rights to the words I wrote for his melody to sing 'The Dance of the Vineyard.'" Mohar also signed the note. I was surprised then that he had sold me his "child." When I was accepted to ACUM in 1954, I gave 50% to Yehiel Mohar and did not do as he wanted, and the song was recorded by Yaffa Yarkoni and others. "

He travels to New York in the 1950s
 
In 1955 Avshalom appeared as a singer at a large conference in Tel Aviv of the Zionist Organization of America. "After the performance, the president of the Histadrut, an American millionaire named Jack Torchiner, approached me and thanked me for the performance and told me that he wanted me to come to New York and perform for the fundraising. They were famous, but I did not get a penny from "Hed Arzi" who sold a lot of records with my songs. He replied, "Do not worry, I'll pay for your trip and make you a place to live." Of course I was happy and everything was as he promised. "Tony Shaw" by Steve Allen accompanied by Gil Aldema. I joined my performances a beautiful dancer named Ashra El And a great pianist named Yonatan Zak, who later became one of the most prominent choreographers and dancers in the Israeli dance world. A year after arriving in New York, Avshalom was appointed to conduct music at a summer camp for children called "Young Judea." "- the song became the anthem of the camp and later was recorded by the Kol Israel Choir for Youth.
 
In 1956 Avshalom married an American Jewish woman and they had two sons. Roni and Yonatan are both involved in music: Roni is a drummer and musician and is also a high school teacher - Jonathan, a musician and bookwriter.
"I studied at the teachers' seminary at that time, and I had a lot of offers to teach Hebrew and Hebrew music," Avshalom said of his time in the United States, "so I continued to raise my children and support my family in the United States. I was in California at the time and was employed as a teacher and cantor with a choir of 50 singers, and composed many melodies for such periods as "Adon Olam", "Mei Kolek", "Yeshivat Ma'aleh" and more.
 In 2013, Avshalom discovered a cancerous tumor. He underwent a series of operations and treatments, and tried to return to normal life.

Avshalom Cohen with Bobby Pinchasi [Photo: Courtesy of Avshalom Cohen]
 
 
More articles of this writer
 
 
The Story of the Life of the Composer and Songwriter Avshalom Cohen Generations of children and parents grew up on the songs "Cart with a Mare", "The Grandma in the Negev" ("The Black Market"), which he wrote in the 1940s and 1950s, Composer and singer Avshalom Cohen. Over the years, Cohen's name has been forgotten and only a few know that he wrote these mythological songs, which have already become a classic in the Israeli singer
Eli Alon To the full story

Create a free account or login to participate in this discussion