Sukunimen kirjoutustapa

Started by Kaj Henry Österberg on Wednesday, May 25, 2016
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

Showing all 17 posts
5/25/2016 at 12:15 AM

Olen myös sitä mieltä että vain sukunimen alkukirjain isolla ja loput kirjaimet pienillä kirjaimilla on oikea ja virallinen tapa. Toivoisin että kaikki Genissä noudattaisivat tätä tapaa.

Private User
5/25/2016 at 1:34 AM

Niin minäkin toivon, mutta se ei näytä käyvän eräälle Genin kuraattorille.

Kaikki muut Suomen kuraattorit ovat virallisen tavan ja Genin ohjeiden kannalla, mutta yksi on sitä käytäntöä vastaan jostain syystä. Ihmettelen miten kuraattori saa poiketa Genin "virallisesta" linjasta. Kuraattorinhan täytyisi olla esimerkkinä muille ja olla itse täysin sitoutumaton, eikä ainakaan ajaa omia etujaan ja laatia omia sääntöjä johtamissaan "projekteissa", joihin toisten olisi hänen mielestään pakko osallistua, ainakin hyväksymällä PÖLKKYKIRJAIMILLA kirjoitetut sukunimet. Kun korjasin sukupuun eräässä polussa sukunimiä oikeiksi ainakin viiteen kertaan ja joka kerran hän muutti ne takaisin oman tyylinsä mukaisiksi, kunnes lopulta hermostui ja LOI polun kuudesta profiilista MP-profiilit, tavallisista kainuulaisista talonpojista, mitä polussa oli kainuulainen mummoni polun toisessa päässä. Niitä MP-profiileja en tietenkään pysty enää korjaamaan.

5/25/2016 at 2:29 AM

Kiitos Paavo Tapio Vuorialho kommenteistasi !

5/25/2016 at 12:43 PM

Niin minäkin olen laittanut sukunimen alkukirjaimen isolla. Ja tietenkin etunimen eka kirjaimen isolla.

5/25/2016 at 1:19 PM

Oikea sukunimien ja etunimien kirjotusmuoto on yleisesti käytetty Genillä seuraava: Etukirjaimet isolla alkukirjaimella, ja loppuosa pienillä kirjaimilla. Näin opetetaan myös jo eka- luokalla kouluissa ja esikoululaisille Suomessa.

5/26/2016 at 12:29 AM

Paavolle: oman kommentin voi poistaa siten että klikkaa sanaa "poista" joka on kommentin vasemmalla puolella nimen ja kelloajan alla.

5/26/2016 at 12:36 AM

Hyvä asia että Reijo Savola alkaa ilmoituksensa mukaan käyttämään samaa sukunimen kirjoitustapaa kun me muutkin ja poistaa turhat MP profilit.

5/26/2016 at 1:58 AM

Nimistönhuollon neuvontapuhelimessa 0295 333 203
vastataan paikannimien, suku- ja etunimien ynnä muiden erisnimien kieliasua ja käyttöä koskeviin kysymyksiin http://www.kotus.fi/palvelut/neuvontapuhelimet/nimistonhuollon_neuv...

Viittasivat Kielitoimiston ohjepankkiin ja ohjeeseen http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/174

Alkukirjain henkilöiden ja eläinten nimissä

Koko ohje
• Varsinaiset nimet eli erisnimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Erisnimiä ovat mm. henkilönnimet, jotka viittaavat tiettyyn ihmiseen. Erisnimen ja yleissanan raja ei kuitenkaan aina ole ehdoton.

Henkilönnimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Tämä koskee niin suku- ja etunimiä kuin lempi- ja lisänimiäkin. Myös eläimille annetut nimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:

Marja-Leena Virtanen

Mallu, Pikkis, Katariina Suuri

Murre, Mirri, Polle

• Sähköpostiosoitteissa nimet kuitenkin kirjoitetaan yleensä pienellä alkukirjaimella, esim. jaakko.janatuinen@yritys.fi.

Vakiintuneet kaksiosaiset lempi- ja liikanimet (lisänimet) ovat yhdyssanoja; molemmat osat kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:

Iso-Iita, Lätsä-Pekka

• Sen sijaan satunnaisemmat luonnehdinnat kirjoitetaan pienellä:

isä-Pekka ~ isä Pekka, tavallisempi järjestys: Pekka-isä

Korostettiin, että joillakin viranomaisilla on käytäntö kirjoittaa nimi isoilla kirjaimilla kuten esim. passeissa

5/26/2016 at 4:24 AM

Jos haluaa tehdä tavallisesta yksityishenkilöstä MP-profiilin niin se voi toki olla paikallaan jos hän on suvulleen tärkeä henkilö. Mutta sillä pitää tosiaankin olla hyvä morivaatio.

Private User
5/26/2016 at 6:37 AM

Ehdotan, että tässä samassa yhteydessä luopuisimme myös käyttämästä kaikkia "omaa sukua" merkintöjä. Siis os., b., born, f., född, jne. Geni kertoo syntymäsukunimen laittamalla isän sukunimen sulkeisiin nimen perään.

Private User
5/26/2016 at 12:56 PM

Hyvä, että keskustelu on tuottanut tulosta. Itse "syylistyin" laittamaan omaan puuhuni myös nuo ISOT kirjaimet sukunimiin, koska aloitin sukupuuni teon juuri tuolta Pohjois-Karjalan alueelta ja ohjeeni sieltä sain. Voi mikä läpikäyminen on nyt edessä...

Jarmon huomio on ihan hyvä myös: syntyjään nimi tulee mukavasti, mutta kun on monta sukunimeä avioiden tai muiden syiden kautta laitetaanko uusin ensin ja perään edelliset ja mitä väliin laitetaan. Itse olen joissakin tapauksissa laittanut ed. väliin tai sitten kirjannut tietoihin, että tunnettaan toisillakin nimillä. Sulkuihin tuota ei voi laittaa, koska silloin tulee kertausta

Nämä Genin yhteiset käytännöt vähentää myös profiilien aineistoristiriitoja ja siksi ne olisikin hyvä saada uusienkin Genin käyttäjien tietoon.

5/27/2016 at 1:41 AM

On naurettavaa, että jotkut henkilöt täällä Genissä saavat etuoikeuksia tehdä mitä haluavat. Näistä kieliopillisista asioista ei pitäisi edes väitellä, kun ovat itsestäänselvyys! Oman nimensä nämä kyseiset henkilöt voivat kirjoittaa tolppakirjaimin, mutta ei tarvitse ruveta muuttelemaan toisten ylläpitämiä profiileja milloin miksikin. Huvittavaa sinänsä, jos kirkon kirjoissa lukee Petterson (perässä svensk man), niin joku muuttaa nimen täysin suomalaiseksi. Merkitys ja sukukin saattavat muuttua täysin, näiden muutosten takia. (Varsinkin, jos ei sukua seuraa kirkonkirjoista vaan hiskistä). Ymmärrän jos kyse olisi untuvikosta, mutta ihminen joka on tehnyt sukututkimusta jo tovin...

Private User
5/27/2016 at 6:56 AM

Tulin taas avautuneeksi keskusteluun ja huomasin, että ei tälläkään kertaa toteutunut ajatus "järkevistä" ohjeista tänne Geniin.

Tuosta nimien kirjaammisesta voi olla monta eri mieltä. Paikoinhan on ollut kirkonkirjoissakin avionimet vaimoilla sekä miehillä vaihtuvat. Minunkin miehen suvussa on miehen nimi vaimon kotitalosta ja toisella miehellä on ollut kolme nimeä elämänsä aikana käytössä asuinpaikan mukaan. On ollut pitkään turhauttavaa kun Keski-Suomi - Pohjanmaa on ollut vailla ohjeistusta ja vetohenkilöä ja siellä on monenmoista kirjaustapaa yms.

Karjalan alueen sukupuu on kuitenkin hyvin hoidettu ja virheet heti korjattu oli ne sitten kirjoitettu ISOILLA tai Pienaakkosilla. Savolalle ja muille puuhahenkilöille kiitos siitä pitkälti kuuluu. Itse olen ollut iloinen monesta sukulaistiedosta.

Private User
5/27/2016 at 12:45 PM

Poistin osan kommenteistani. Jostain syystä ensimmäistä kommenttiani en onnistunut poistamaan .

Private User
5/27/2016 at 7:14 PM

Only admins can resolve reported discussions messages Poistin osan kommenteistani. Jostain syystä ensimmäistä kommenttiani en onnistunut poistamaan .

5/30/2016 at 2:48 PM

Miten merkitään sukunimen muutos? Siis muun kuin avioliiton kautta.

Minuakin riipii näiden ohjelmistojen tapa pakottaa vaimolle miehen sukunimi… minunkin esiäitini meni kirkonkirjojen mukaan hautaan asti omalla nimellään, vaikka oli papin vaimo.
Jotkut taas laittavat sukunimeksi patronyymin, vaikka sitä ei ole ollenkaan…!😠

Private User
6/3/2016 at 12:45 PM

Jos tilaat virkatodistuksen... ja on monta sukunimeä.. tulee ensimmäiseksi se viimeinen sukunimi... ja sen jälkeen muut sukunimet...e.Taavista, e Martikainen os Tuovinne (mm. naispuolisista.).

Tuohon kielioppi asiaan... erillisnimet tulee kirjoittaa aina isolla alkukirjaimella, muutoin pienet kirjaimet.

Showing all 17 posts

Create a free account or login to participate in this discussion