Let's start (with the help of Mr.Négyesi)

Started by Private User on Saturday, February 13, 2016
Problem with this page?

Participants:

• Private User
    Geni member

Profiles Mentioned:

Showing all 8 posts

Magyar sakk-feladványszerzők antológiája (lexikonja) - elektronikus könyv
Négyesi György: Lassan tíz éve, hogy a magyar sakkozók életútjának kutatásával foglalkozom. Az egyik fő kutatási területem a sakk feladványszerzők életének kutatása. Nagyon gyakran csak a születésük és az elhunytuk időpontját ismerjük (sok esetben még azt sem), a magyarsakkszerzok.hu honlapon is sok esetben a fényképen kívül csak ezek az adatok találhatóak, a szerzők feladványszerzői munkásságának ismertetése előtt. Ebben a munkában ezért nem csak a www.sakk-magazin.hu/4si weblapon szereplő szerzőket szerepeltetem, hanem Mikitovics János www.magyarsakkszerzok.hu honlapján bemutatottakat is. Az egész könyv alapja a Mikitovics János honlapján megtalálható Ányos László által összeállított lista, de szerepeltetek más szerzőket is. Mivel nem vagyok sakk feladványszerző, ezért a szerző munkásságát nem értékelem, de ami a magyarsakkszerzok.hu honlapon szerepel, nagy részben átvettem (Nagy részük egyébként a Magyar Sakkfeladvány Antológia és az Új Magyar Sakkfeladvány Antológia ismertetése).

Megjegyzem az Ányos-féle lista érdekességét: szerepelnek benne emberek, akik majdnem biztosan nem alkottak feladványokat, a könyvben külön fejezetben szerepeltetem őket. Vannak szerzők, akiknek ismerem az életútját, de nem leltem eddig fel feladványt tőlük, őket is szerepeltetem, megjegyezve, hogy nem találtam feladványt.

Négyesi György: For almost ten years now, I've been engaged in the research into Hungarian chess players' CV and career data, including a primary research field of mine: data of chess problem authors. Quite often their birth and death data are only known (sometimes neither), the website magyarsakkszerzok.hu only includes these data plus a photo and the author's chess problem achievements in many cases. Therefore this book does not only include the authors from the website www.sakk-magazin.hu/4si but also those introduced on János Mikitovics' website www.magyarsakkszerzok.hu. This book is based on a list by László Ányos on János Mikitovics' website but other authors are also included. For I'm not a chess problem author, I haven't evaluated the achievement of any author. Most evaluations in the present book have been taken from the website magyarsakkszerzok.hu (in fact the source of most items were the Magyar Sakkfeladvány Antológia - Anthology of Hungarian Chess Problems - and the Új Magyar Sakkfeladvány Antológia - New Anthology of Hungarian Chess Problems).

An interesting feature of Ányos' list is that he included a few people who had not created any problems: they are in a special chapter of my book. Other authors I only know the CV data but no chess problem of are also included noting that I haven't managed to find any chess problem by this author.

Az egyéni Magyar Sakk Bajnokságok – férfi és női – (Eredménytáblázatok, életrajzok, játszmák – nem mindenkitől) - elektronikus könyv
A könyv egy nem teljesen szokványos antológia. Magyarországon 1906 és 2012 között 77 magyar, egyéni férfi és 60 női sakkbajnokság megrendezésére került sor. Könyvünk bemutatja a 77+60 bajnokság körülményeit, ismertetve eredménytáblázatokat és a résztvevők rövid életrajzait, játszmákkal. Arra törekedtünk, hogy minden egyes esetben lehetőleg teljes adatsort közöljünk, tehát arra törekedtünk, hogy megadjuk a versenyzők születési és halálozási adatait, szüleinek nevét és foglalkozását, a versenyző végzettségét, szakmáját, munkahelyét, házastársának nevét, házasságkötésük idejét, gyermekeinek nevét, s természetesen felvázoljuk magát az egyéni sakkpályafutást.

Kívánjuk, hogy örömük teljen a könyvben!

Honfi György és Négyesi György, a szerzők.

let!s see some profiles:

Barcza Gedeon
A Steiner család:
Lajos Steiner
Bernáth Baruch Steiner
Endre Steiner

folyt köv

Mars, a háború istene Caissa erdei nimfa szépségéről megigézve találta fel a sakkjátékot - legalábbis William Jones angol költő így alapozta meg a sakk mitikus eredetét. Azóta édesgyerekei, a sakkozók Caissát az ihlet és a szerencse istennőjeként tisztelik, s nem akarnak osztozni kegyein a mostohagyerekekkel - a feladványszerzőkkel.

Ányos László magyar sakkszerző mester, nemzetközi sakkszerzési versenybíró, akinek számos feladványelméleti cikke jelent meg a "Sakkélet"-ben és a francia szaklapokban, rendhagyó könyvében a sakkfeladványokkal, ezek eredetével és szerkesztésével, az egyes feladványműfajok sorsával, a feladványszerzők gondolkodásával kapcsolatos tapasztalatait és nézeteit foglalja össze. Megkísérli rendszerezni a sakkjáték egyes elemeinek a feladványokban való felhasználását, a legalapvetőbb feladványműfajokat, a feladványszerzés egyes szakkifejezéseit.

...
Jeno Ban

...

ERKEL FERENC : http://www.napkut.hu/naput_2010/2010_08/067.htm
A kor divatja szerint a társasági élet a kávéházi összejövetelekre koncentrálódott. VAn olyan vélemény miszerint Erkel sakk iránti vonzalmát kielégítendő gyakori látogatója a Wurm udvar kávézójának, ahol a játékosok és az érdeklődők rendszeresen találkoznak és e helyhez kötődik majd a Pesti Sakk-kör megalapítása. Tehetsége és az újonnan elsajátított elméleti ismeretek birtokában hamarosan kitűnik partnerei közül és a legjobbak méltó ellenfele lesz. Szemtanúja és tanácsadói minőségében közvetve részese a magyar sakk első, feltűnést keltő nemzetközi sikerének. A nevezetes Cafe de la Régence nagy hírű törzsasztala kihívását elfogadva a Szén–Grimm–Löwenthal mestertriász vezette magyar csapat az 1843–1845 közötti levelezési mérkőzésen diadalmaskodott az egyértelmű esélyes francia csapat felett. PEST–PÁRIZS 2:0!

és ehhez György Négyesi Today at 6:11 AM kiegészítése:
Sajnos mindez nem igaz. A Pesti Sakk-Kör ezen a néven nem is alakult meg, hanem Pester Schachverein néven 1842 novemberében a Wurm udvarban. A kávézónak ma sem tudom, volt-e egyáltalán szerepe. A Hirnök 1840-ben bemutatta a kávézót és szót sem ejtett a sakkozókról, pedig abban az időben biztosan kiemelték volna, ha ilyen furcsa látogatói vannak. Ld. a témában Magyar Sakkvilág 2011 5.sz.28.o. A kávéházak a 60-as évektől játszanak jelentős szerepet a sakkozásban, legalábbis Magyarországon. Erkel maximum, mint néző vett részt az összejövetelen 1842 novemberében, meg sem említik a nevét. Erkel szerepe is 1860 után lesz jelentős.

Showing all 8 posts

Create a free account or login to participate in this discussion