to Geni zaokrągla tak, ja dopóki nie znajdę daty urodzneia nic nie robię.
Imiona znam właśnie z tego co i sama właśnie zamieściłaś, więc zaokrąglenia gdzieś tam są...
ale Geni nie kalkuluje że raczej dzieci sie rodzą w 16 roku życia kobiet.
więc nieładnie zaokrągla.
W łomży zatem będziemy mogli szukać z większą dokładnością.
1855-1862 parafai Stypułki Święchy (czy tam w każdym razie miejscowość)
wiemy też w których latach ich nie ma poprzez odrzucenie tego co już przejrzeliśmy :)
i wlasnie by znalezc pole i staszka potrzebuje mikolaja :)
połączenie ich i dat da mi pewnosc lub niepewnosc. Jakbysmy znalezli ze Staszek wtedy ma siostre Dorote to mamy całą linie, ale żeby to znalezc trzeba odszukac daty urodzen.
zaczynamy jesli idzie o pole i stacha od mikołaja parafie Grabowo, Zawady
dla szukania mikolaja mamy okolice 1877 roku.
i tak mozemy znalezc jego metryke urodzenia w archiwach i jego rodzicow.
W metrykach jest wiek wiec tak sie znajdzie apolonie i stacha
itp itd :)
Wujek ma ten skan, ale on nie zawiera wielu dobrych informacji, i mase literówek i błędów...
Tutaj jeden przykłąd stanisława
>>>>> z lini Jana Jerzego.
Jan Jerzy ---> Hr Stanisław ---> Hr. Ludwik
Hr. Adam, ur. 1846 r., po którym z 1-ej żony Eufemii z Frankowskich syn Gustaw ur. 1872 r. i córka Izabela, a z 2-iej żony Franciszki Popławskiej dzieci: Witold ur. 1883 r., Janina, Ludwik, Marya i Stanisław.
>>>>>>>>>> Ten odpadał bo właśnie głównie w okolicach WArszawy i jak widać nie te okolice urodzin
Z LINII TOMASZA: owódcy wojsk Litewskich
Stefan -> Tomasz z Anną Różycką -> Albert (major wojsk pruskich) -> Hrabia Albert -> Stanisław ; Dorota
Albert, major wojsk pruskich, otrzymał w 1816 r. dla siebie i całej swojej rodziny tytuł hrabiowski od króla pruskiego Fryderyka Wilhelma III; miał dwie żony, Wilhelminę von Winterfeld, z której córka Albertyna za bar. Rosenem, generałem wojsk ros., i syn Wilhelm, i N. Hildebrandównę. z której córki, Aniela von Borck, Idalia Nowińska i synowie, Albert i Karol.
Hr. Albert, oficer wojsk pruskich, otrzymał przyznanie tytułu hrabiowskiego w Królestwie Polskiem 1845 r.; z żony N. hr. Goltzówny jego syn Stanisław i córka Dorota.