Juozapas Vilimas - Šumilos ir Vilimai

Started by Rolandas Tučas on Wednesday, August 28, 2013
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing all 3 posts
8/28/2013 at 11:38 AM

Viena mano giminės šaka keliauja į Pamaučius į Vilimų ir Šumilų giminę. Tačiau niekaip negaliu išpainioti šio "Gordijaus mazgo". Žinios gana fragmentiškos: Žinau, kad mano prosenelis (tėčio - mamos (mano močiutės) - tėvas (prosenelis) iš Pušaloto dar XIX a. pab. nusidangino į Pamaučius ir ten vedė ūkininko Šumilos ar Vilimo dukrą Elena (Vilimaitę ar Šumilaitę). Ji turėjo seseris: Julę, Oną, Paulyną (berods su ja sietina Jarašiūnų giminė). Kai gyvenau Vaškuose ir mano tėvai, ir patys Jarašiūnai vieni kitus vadindavome "tolimais giminėmis".
Visą šią informaciją man perdavė mano tėtis, tačiau jis detalių nežinojo. Jo Pumpėnuose gyvenanti sesuo žino daugiau. Lankiausi pas ją, tačiau kažką gerokai supainiojome, tad ir liko neaišku, kas su kuo tuokėsi ir pan.). Aišku tik viena, kad ir Šumilos, ir Vilimai yra mano tiesioginiai protėviai. Teta kiek painiojosi aiškindama visas sąsajas. Minėjo štai tokius XIX ap pab. faktus (tik jei jie teisingi):
1. "Vilimai turėjo 3 sūnus ir 2 dukras";
2. "Dominykas Žilinskas pasisamdė pas ūkininką Pamaučiuose ir vedė jo dukrą Eleną Vilimaitę (Žilinskienę) (mano proseneliai);
3. Mano Tėtis taip pat teigė, kad "Dominykas Žilinskas vedė ūkininko (pas kurį dirbo) Šumilos dukrą (jau nebe Vilimo, o Šumilos);
4. Šumilas mini ir teta, teigdama "kad jos buvo trys (Julė, Ona ir Paulyna). Viena iš jų ištekėjo už latvio Turko ir tapo Turkiene (neaišku, kuri), kita (berods Paulyna) - Jasilioniene (sietina su Jarašiūnų gimine, be to minėjo ir dukrą Eugeniją), o trečioji (neaišku kuri) - ištekėjo už Vilimo ir yra mano proprosenelė (?)"
Taigi, visiška painiava, kurioje labai svarbu išsiaiškinti Šumilų ir Vilimų giminystės ryšius - tuomet viskas susidėlios "į savo lentynas".

Na, vėliau viena iš Šumilų-Vilimų šakų apsigyveno netoli Kiemėnų, o dar vėliau (apie 1920 m.) suartėjo su labai siaura ir sunykusia Saločių Tučų gimine ir įsikūrė Dagiuose.

Private User
8/28/2013 at 12:34 PM

Gerbiamas Rolandai

Gal galite nuvesti nuo tėčio konkrečiai su vardais, pavardėm ir datom iki senelių, ar prosenelių.

Stasys

8/28/2013 at 2:15 PM

Malonu, kad taip greitai atsakėte. Tikrai labai džiugu, kad yra toks aktyvus ir geranoriškas žmogus, kaip Jūs. Jūsų indėlis gilinantis į Šiaurės Lietuvos krašto istoriją didžiulis ir labai reikšmingas.
Nors prie šios svetainės prisijungiau dar 2011 m., tačiau jos nepildžiau ir greitai vėl pamiršau. Tačiau, baigiantis atostogoms, užsukau į Pumpėnus pas tetą (tėčio seserį), tad gavosi toks mūsų pokalbis apie giminės šaknis. Jau ir anksčiau su tėčiu apie tai kalbėdavau, vis kažkur kažką užsirašinėdavau, po to viskas nusimetė, pasimiršo. panašiai ir su mamos gimine, kuriai atsidėsiu vėliau.
Dar nelabai moku naudotis šia programa. pastebėjau, kad didelė dalis dalyvių savo informaciją užslaptina - o tai labai nepatogu. Norėčiau, kad manoji būtų matoma. Ar ji (mano sudarytas kol kas dar primityvus genealoginis medis) Jums matoma? Vėliau patikslinsiu datas, vardus, pavardes. Tiesiog sukūręs kažkokį medį grįšiu pas tetą - bus aiškesnis pagrindas ir jai geriau viską prisiminti.
Na, jei mano medis nematomas, tai maždaug vis jo struktūra (tėčio šakos) atrodytų taip:
Tėtis - Aldonas Tučas (1929-2012). Gimė Dagiu k. Pasvalio r., vėliau gyveno Vaškuose;
Jo tėtis (mano senelis) - Jonas Tučas (1899-1987) - gimė Baltpamūšio dvare, vėliau gyveno Dagiuose;
Jo tėtis (mano prosenelis) - Tomas Tučas. Mirė jaunas apie 1905 m., (Rusijos - Japonijos kare buvo sužeistas, gangrena). Anksti mirus senelio tėčiui, visi ryšiai su šios giminės šaka nutrūko. Pamenu tik viena, kad mano senelis kartais minėdavo savo bendrapavardžius giminaičius - Biržų girios pokario partizanus). Įdomu tai, kad man vienoje iš naujai išleistų knygų apie pokario partizanus pavyko rasti partizano Kazimiero Tučo nuotrauką - stebėtinai į mano senelį panašus žmogus.
Senelio mama (mano prosenelė) – Ona Tučienė (Kuliauskaitė) mirė taip pat anksti (apie 1914 m.) („seneliui buvo 15 metų“), tad giminystės saitai taip pat nežinomi. Žinoma tik tiek, kad jos tėvas Kuliauskas taip pat buvo kilęs iš šio krašto, tačiau vėliau persikėlė gyventi į Ramygalą. O apie motiną duomenų nėra.
Senelio seserys: Julija mirė jauna (20 m.), netekėjusi, palaidota Dagių kapinėse. „Buvo kiek vyresnė už senelį“ (taigi, apie 1895-1915 m.); Ona Žemaitienė (Tučaitė) – ištekėjo, gyveno Latvijoje, savo vaikų neturėjo (augino pamestinuką, apie kurį informacija neišliko)
Taigi, iš senelio (tėčio tėvo) informacijos kol kas tik tiek.
Tėčio mama – Eugenija Žilinskaitė (Tučienė). Gimė 1900 m., vienkiemyje porą km. Į Š nuo Kiemėnų. Turėjo 4 seseris ir brolį. Dvi seserys (Emilija ir Ona) mirė „kai mano močiutei buvo 8 metai“ (t.y., apie 1908 m.). Viena sesuo ištekėjo už Vaitiekaičio ir pasigyveno Šiauliuose. Mirė berods kokiais 1990 m., paliko palikuonių. Vienintelis brolis – Jonas Žilinskas apsigyveno Klaipėdoje. Taip pat šiame mieste gyvena ir jo palikuonys.
Močiutės tėvas (mano prosenelis) – Dominykas Žilinskas. Gimė ir užaugu Pušalote. Ten tarnavo pas bjaurų ūkininką, nuo kurio kartais gaudavo ir į kailį. Kartą jiedu susimušė ir muštynės baigėsi to ūkininko stipriu sužalojimu. Dominykui teko bėgti nuo caro žandarų. O apsistojo jis Pamaučių kaime pas ūkininką Šumilą (kita „versija“ – pas ūkininką Vilimą). Ūkininkui jis patiko, tad jis susitarė su Žeimelio žandarais, kad Dominyko neišduotų. Vėliau Dominykas įsimylėjo ir vedė vieną iš Vilimo (ar Šumilos) dukterų – Eleną (mano prosenelę) ir persikėlė gyventi į dovanotą ūkį prie Kiemėnų. Visa ši istorija turėjo vykti apie XIX a. pabaigą (pvz. 1890 – 1895 m.), nes močiutė (jo dukra) gimė 1990 m., o ji dar turėjo dvi vyresnes seseris (kurios mirė nuo šiltinės 1908 m.). Taip pat žinoma, kad Dominykas paliko Pušalote motiną ir seserį (tėvas buvo anksti miręs). Tačiau apie jas daugiau duomenų nėra.
Ir čia jau gaunasi ta didžioji painiava dėl Vilimų ir Šumilų. Mano tėtis teigdavo, kad Dominykas apsistojo pas Šumilas ir vieną iš jų dukterų vedė. Tuo tarpu teta tvirtina, kad vedė Vilimaitę. Aišku viena, kad jos vardas tikrai buvo Elena. Pas Šumilas ar Vilimus būta nemažai vaikų. Teta minėjo, kad Šumilaitės buvo 3 (ar 4) – Julė, Ona, Paulyna. Julė ar Ona – ištekėjo už latvio Turkaus. Paulyna – tapo Jasilioniene ir sietina su Nairių krašto Jarašiūnais. Vilimai „turėjo tris sūnus ir dvi dukras, iš kurių Elena – mano prosenėlė“. Taip pat akcentavo, kad tos giminės glaudžiai susiję, ir kad „Vilimas vedė Šumilaitę). Tačiau kuris iš Vilimų ir kurios kartos. Gal čia kalba apie dar ankstesnį lygmenį?
Planuoju vėl kada aplankyti tetą, tik šį kartą jau su genealoginio medžio projektu. Taip bus patogiau „suvesti visus galus“. Matot, kalbėdami apie praeitį žmonės labai painiojasi – maišo kartas, pavardes.
Neturiu pakankamai pagrindo tai teigti, tačiau man susidarė įspūdis, kad vienas iš Vilimų vedė Šumilaitę, o jau jų šeimoje buvo tie „trys sūnus ir dvi dukros, iš kurių Elena – mano prosenėlė“. Kol kas tik taip man „galai susiveda“. Bet tai būtina patikrinti.
Atsiprašau, kad tiek daug prirašiau – atsibos Jums ir skaityti. Tad geros dienos¡
Pagarbiai, Rolandas

Showing all 3 posts

Create a free account or login to participate in this discussion