Viime aikoina on "Suureen Suojärven-sukupuuhun" liittynyt paljon ihmisiä ja uusia sukuhaaroja on löytynyt. Ajattelin että olisi hyvä olla tällainen keskusteluryhmä myös Genissä jossa voisi jakaa sukututkimustietoa.
Keskustelua mielellään kaikilla sopivilla kielillä, ja erityisesti karjalaksi! (jota itse valitettavasti vain ymmärrän mutta puhuminen / kirjoittaminen on niin vaikeata!)
Kreivitär Anna Orlova Tsemenskaya aikoinaan perusti Annantehtaan Suojarvelle ja tämä Suojärven Annatehdas olikin itsenäisen Suomen kylä Suojärvellä, jossa oli aika runsas asukasluku, Hänen korkeutensa, ylhäisyytensä, Kreivitär Anna Orlova löytyy myös geni- programilla, kuuluisaa Orlovan sukua Venäjältä. Hän myös rakennutti Salmiin Nikolain kirkon, jonka muurit ovat vieläkin pystyssä v 2012 lukuisista sodista ja pommituksista huolimatta.
@Olen yrittänyt etsiä Mummini ensimmäisestä miehestä tietoja, hän oli Puolalainen roomalaiskatollinen Adam Vaivod hirtettiin, vuosilukua en tiedä. samoin olen ihmetellyt esivanhempien tiedoissa sanaa Orlovin palvelija, ilmeisesti se ei tarkoita sitä miksi me se ymmärretään, voisiko se olla myös ns. maaorja, jotka olisivat tulleet Moskovasta tehtaalle töihin joko Anna Orlovin tai hänen isänsä aikaan.
Annantehtaan-vaikutus Suojärven väestöön oli melkoinen. Tehtaalle tuli mestareita ja työläisiä kauempaakin Venäjältä. Kyseinen väestö solmi avioliittoja perinteistä suojärveläisten sukujen kanssa, ja tästähän tulee meille sukututkijoille paljon haasteita. Kumpa Karjalan tasavallan arkistolähteet Petroskoissa olisivat digitoituja!
Annantehtaan vaikutuksesta on Suojärven sukunimistössä mielenkiintoisia nimiä, kuten Arbuzov eli "vesimeloninen" ja Vetrov eli "tuulinen".
Lukiessani historiaa koulun penillä, sanottiin että Suomessa ei ole ollut orjuutta eikä maaorjia koskaan. Samon koulun penkillä kerrottiin että kun uudisasukkaat menivät Suomessa ne lantalaiset aina vain pohjoisemmaksi, niin saamelaiset joutuivat väistymään kohden pohjoista heidän tieltä. Mutta kun olen nyt seuraillut historian kirjoja, en ole löytänyt yhtään muuttokirjaa kun saamelainen olisi esim. Kuusamosta muuttanut muualle, tosi asia lienee että he ovat sulautuneet useasti pohjoisessa paikalliseen valtaväestöön vuosisatojen aikana. Salmin ort. srk: n tiedoissa löytyy myös orjia ja orjan lapsia, jotka ovat avioituneet paikallisen väestön kanssa. Eli on myös orjia ilmeisesti ollut Suomessa, ja he ovat olleet esim. Hänen Korkeutensa, Ylhäisyytensä, Kreivitär Anna Orlovan lukuisissa erilaisissa palveluskunnan tehtävissä , esim tiluksien hoitajina tai muina työntekijöinä. Näiden orjien syntymä seutu on ilmeisesti muualla kuin Suomi.
Tarja, Suojärven Annantehtaalla töissä olleiden nimikkeenä käytettiin laajemmin "kreivittären palvelija". Itseasiassahan nuo palvelijat olivat työläisiä, mutta saattoi olla että aiemmin olivat maaorjia.
Roomalaiskatolisen Adam Voivodin historia on mielenkiintoinen, ja erikoinen Suojärven-historiassa. Toivottavasti tähän löytyy lisää valaistusta.
Yritän kollegani avulla saada keskustelufoorumiin mukaan venäläisyyttä. Ehkäpä venäläiset sukututkijat voisivat meitä auttaa näissä erikoisissa tapauksissa. Venäjänkielinen foorumin kuvaus on tulollaan.
Reijo
Hei, kiitos kutsusta keskustelupalstalle. Tiedoksi: pari viikkoa sitten HisKistä poistettiin IP-rajoitus, jokin vanha jäänne, joka esti HisKi-haut venäläisistä IP-osoitteista. Esim. Family Tree DNAn North Dvina projektissa mukana oleva käyttävät HisKiä. Heillä on DNA-sukulaisia niin Karjalassa kuin muuallakin.
Noilla orjilla tarkoitetaan varmaankin Venäjän maaorjia eli "valtiontalonpoikia". Suojärven ja Annantehtaan ort. srk:n kirjoissa on paljon suoria mainintoja avioliitto- ja muista sukuyhteyksistä Venäjän puolelle. Maanviljelijänimike on tavallisesti "valtiontalonpoika". Orja-nimitystä en ole tavannut Suojärven ort. -kirkonkirjoista.
Petroskoin kansallis arkistossa, jossa tehtiin sukuselvitys isä-linjani suvusta, esiintyi merkintää valtiontalonpoika, ja lisäksi oli joillakin henkilöillä merkitty ammattinimikkeenä Kruununtalonpoika, tai kruunutalonpojan tytär. Mistä lie sitten tuollainen ammattinimike juontaa alkunsa kun kruununtalonpoika? Ammattinimikettä posadnogo myös esiintyi ja posadnogon tytär, miten tuon posadnogo sanan sitten voisi kääntää oikein suomenkielelle? monia tulkintoja on ollut eri henkilöiltä kuultuna suomalaisilta ja venäläisiltä sen kirjavista käännöksistä suomenkielelle.
Hei,
Eräs ystävä lähetti oheisen linkin minulle. Mielenkiintoinen lehden numero.
http://www.luovutettukarjala.fi/pitajat/pitajaliitteet/suojarvi.pdf
Terv. Mauri
Matti, kiinnostusta löytyy matkalle jos vain aikataulut passaavat. Olisiko mahdollista sisällyttää ohjelmaan useita Suojärven kyliä? Kuten Genistä näkyy, esivanhempiammehan on asunut hyvin monissa kylissä. Moiseinvaara on tietysti allekirjoittaneelle jonkinlainen must.
Laitahan tietoa matkasuunnitelmista vaikka tänne keskusteluun.
@Matti Tikkunen. Kiinnostusta löytyy Suojärvelle suuntautuvalle kivijalkamatkalle. En ole koskaan käynyt ja Moisionvaaran kylän seutu ja maisemat olisi ehdottomasti päästävä näkemään. Jos Matti matkaa järjestelet, niin toivoisin, että informoit matkajärjestelyistä. Olisin innolla tulossa mukaan. Vanha, mutta ainakin toistaiseksi hyväkuntoinen, äitinikin saattaisi olla kiinnostunut. Hän on pari kertaa 1990-luvulla vanhaa kotipaikkaansa käynyt katsomassa ja haluaisi vielä käydä paikan päällä, jos vaan matkajärjestelyt tämän mahdollistavat.
Kari Halonen
@mie oon joskus miettinyt tällaista syntymä paikkaa kun vitelen srk bolshoi lisji bereg, voisikohan että sukunimi berega, berjoga parhaiten tunnetaan beroga olisi tullut tuosta sanasta mitä se sitten lie tarkoittaakaan, tää ei nyt kyllä ole varmaankaan suojärveä,en kyllä tiedä missäpäin se sijaitsee, olisiko jossain päin salmia?
Mauri Tsutsunen ,kiitos http://www.luovutettukarjala.fi/pitajat/pitajaliitteet/suojarvi.pdf linkistä,olipa mielenkiintoista luettavaa ,aivan kuin olisin käynyt Suojärvellä,tosin en ole koskaan käynyt olen syntynyt Keski-Suomessa veljeni joka on syntynyt Suojärvellä on kerran käynyt, lisää tälläistä .
Tervehyz!
Ensi kesänä 3.7.- 6.7.2014 teemme taas ikimuistoisen ja hauskan matkan Suojärvelle kivijalkoja tutkimaan.
Majoitus 3 vrk Hotelli Kareliassa, sisältäen 3 x aamupala + 3 x päivällinen.
Yhtenä päivänä teemme kiertoajelun järven ympäri ja yhden illan vietämme Leiriniemessä nuotion äärellä makkaraa paistaen ja lauluja laulaen.
Mukana historiakirjaan kirjoittanut Kirsti Kuutti ja kyläkarttoja tehnyt Eija Hukkanen. Kuskina tuttu Moisseenvaaran oma poika Ismo Makkonen.
Matkan hinta alkaen n. 320 €.
Lähtö Kajaanista Pohjolan matkojen autolla, torstaina 6.7.2014 klo.05.00. Kajaani-Sotkamo-Valtimo-Nurmes-Joensuu-Tohmajärvi-Suojärvi
Menomatkalla pysähdymme Ruskealassa vanhoille marmorikaivoksille. Paluumatkalla mahdollisesti käymme Sortavalassa.
Lisätietoa ja ennakkoilmoittautumiset Matti Tikkunen, puh. 0440 999 094 tai sähköposti matti.tikkunen@gmail.com