Private Mis väärtust on teie arust sugupuul kus puuduvad allikaviited (juhul kui nad on leitavad)
Te olete vist vales kohas kui te ei soovi Genis Geni reeglite järgi toimetada.
See on pigem siia teemasse: http://www.geni.com/discussions/64394
@ Katrin Peltokangas See on ühine sugupuu ja siin on küllalt eksimusi, küll hooletusest, küll hoolimatusest, küll teadmatusest ja lihtsalt näpukast. Selleks ongi lingid olulised, et seda kontrollida, lisaks võib linkide taga olla ka muud infot, mis küll selle profiili juures otseselt oli kõrvaline, kuid võib olla oluline mingil teisel ajahetkel, seotud isikute profiilide suhtes.
Nagu juba eelpool öeldud, kes tahab erapuud, see pole õiges kohas. Geni on koostöö projekt.
Genealoogia on allikatöö ja viidete tagaajamine. Kui viide puudub on sinu andmete usutavus nõrk, olemasolu ei ole tõestatud. Tähendab, et kui lisad viiteid, siis lisad ka kvaliteeti oma tööle. Oleks paljudele päris võõras et meelega eemaldada oma suure vaevast ja tööst kvaliteeti, usutavust, jne. Kui keegi sinu lisatud profiilidele viiteid juurde paneb, sii tõestab ta tööd mida ise oled arusaamatust ignoreerinud. Geni koostöö mõtte ongi et teineteist siin aidata ja võimalikult vaeva koormust vähendada. Mitte vastupidi. Ehk mahub se pähe?
hmmmm..... no väga palju on tulnud parandada nende tegemisi kes endas väega kindlad on olnud ja kuskilt kodupiibli tagalehelt või vanaemalt saadud andmeid ainuõigeiks peavad.
Geni on avalik projekt ja andmed ja allikad on ka (teatud piirini) avalikud. See et on Saagaeelsel ajastul ise käidud arhiivides ja vaeva nähtud, ei tee vähemaks nende vaeva kes need andmed nüüd kõigile kättesaadavaks on teinud.
Ei väsi kordamast.... alternatiiviks Genile on ruuduline vhik lukustatud kummutisahtlis!
Private Ma pidasin sind ikka mõistlikuks inimeseks, aga praegune arutelu on mulle üsna eemaletõukav ja pettumust valmistav. Miks linke on vaja? Palju sellest on juba ära öeldud.
1) Usutavus. Iga viiide, link, dokument ja pilt annab juurde tõestust, et tegemist on kontrollitud ja kindla faktiga.
2) Kiirus. Inimene, kes tahab kontrollida, EI PEA OMA AEGA RAISKAMA kirikuraamatutest järgi ajamisega, vaid saab kohe lingile vajutades õige koha kätte.
3) Kontroll. Kui on tegemist puu konfliktiga ehk keegi on midagi valesti mestinud ja mina kuraatorina peaksin või mul palutakse midagi korda teha, siis kuskohast ma saan kontrollima, et kus on ühe valesti mestitud isiku pere ja kus on teise oma? Vaata punkt 2.
Need on põhilised argumendid. Mina lisan just nimelt igale oma kirja pandud profiilile lingid juurde ja kui juhtuslikult satun peale, siis ka teiste haldajate omadele, mis on avalikud, sest nagu öeldud, on Geni koostööprojekt ja kui ma saan aidata, siis ma aitan. Inimene võib vaadata, et tema otsitud isiku pere on üles leitud ja saab ise edasi tegutseda.
Kui Lauri lubab, siis vastaks ka Karini viimasele küsimusele enda seisukohast. Mina teen maailmapuud ja annan oma panuse minule lähemal oleva osa täiendamise näol selles, vahel ka kaugemal, sest need kauged harud võivad olla ka lõpuks lähedal kui leiab õiged ühendused. Geni on ammu juba väljunud mingi kitsa perekonnaringi jaoks tehtava puu mõõtmetest, seda pole mõtet siin taga ajada.
Private Eestimaal on aegade ajast olnud suuri rändeid ja lingid aitavad leida sidemeid perede vahel: eile lappasin nt OTS suguvõsa, mis on vahetult seotud minu ema eellastega Geni näite puhul on sugulus seotud läbi 7 põlve kuid tegelikus on teine:))
Miks on siiski need lingid nii vajalikud?
Minu poole on paljud väliseestlased pöördunud leidmaks omi eellasi ja tänu linkidele on need ka leitud.
Oleme siiski sõbralikud oma kaaslaste suhtes, meid eestlasi on nii vähe (rahva arvult) ja hoiame eestlust olenemata maailma kaartest.
Kaunist kevadet ja eestlaslikku jonni!!!
Ega asjata ei öelda, et suur ja lai on Issanda loomaaed. Nii ka Genis põrkuvad erinevad arusaamad ja väärtushinnangud. Ega mõistlik ja argumenteeritud diskussioon ka alati sihile vii. Tõesti võib ärritada, kui mõni eriti agar, aga mitte Geni põhimõtteid jälgiv tegelane sinu hoolega kontrollitud profiile ja sugupuud solgib, viisakate märkuste ja vigade osutamise peale solvub ning lõpuks koostöö katkestab. Just sellele (aga mitte ainult) vihjab ka Katrin. Ehk aitab Katrinil asjast aru saada, kui mõelda, et OMA isiklikku sugupuud saab kuskil mujal teha, aga mitte Genis. Ja kui ma sisestasin oma kauge esivanema, siis ei kuulu ta mitte mulle, vaid samapalju ka oma sadadele teistele järeltulijatele, rääkimata sugulastest. Kuidas üldse kujutada ette isiklikku sugupuud? Selles mõttes ei kuulu me isegi iseendale, sest me oleme kellelegi ju sugulased. Usu, Katrin, kui vabaned "omanikukrambist" ja saad oma tehtut teistega jagada, on rõõm mitmekordsem. Ja hea, et sa Valgjärve näite tõid. Nende andmeid võib lisaks leida ka Otepää kirikuraamatutest, ja mitte vähe.
Hämmeldunult lisaks jutule veel veidi.
Kahju, et olete selle sugupuu tegemisega üksi. Me siin hulgakesi teine-teisele toeks. Loometöö ainuõiguslik haldaja saate olla nt. maalides, raamatut või muusikat kirjutades olla. Sugulasi ja esivanemaid aga omastada ühises maailmapuus võttes andmed avalikkest kirikuraamatutest - see pole nagu päris see... Vähemalt minu arust.
Mina teen küll sugupuud teistele. Endal muidugi loomulikult ka hea vaadata, aga just see mitmemõõtelisus ja ühendus erinevate suguvõsade vahel - või kus on üldse piir? Millise osa ma saan enda omaks pidada? Isegi lapsed ei ole mul ju vaid minu - üksi neid ju ei saa.
Lingid, neid saab süstematiseerida ja hea on jagada teistele, et näe, seal ta siis tuli, seal ta siis oli. Ma küll ei häbene ka oma poolpaganluses, et esivanemad kirikuraamatutes kirjas. Nende puhul, kelle sündi ja elu ja surma ei näinud, kellest ühtegi pilti pole, need viidete taga olevad lehed on siis ainukesed, mis jäänud. Hea meel, kui keegi neid linke klikkab ja saab osa mu avastamisrõõmust. Rõõm ikka kasvab, mitte ei kahane jagades :)
Kui sugupuu valmistamine Teile vaeva valmistab, võiks midagi paremat tolle ajaga ette võtta. Genitajad saavad Teie sugupuuga koostöös kiiremini hakkama :)
Päikest ja paremat!
An.
P.S.
Otsingud, mida Te ei kasuta - need mul nt. toeks selle Teie poolt öeldud "piiridest väljumise" tunde puhul - kui selge, et tegemist sama isikuga ja ära siduda, las siis sealtpoolt kasvab puu omas suunas. Mina nt. ei tea kõike (vabandust, väga üleolevalt öeldud), kuidas Teiega on? Meil nt. Teiega ühised sugulased, kelle profiile mul siin genis sättida pole vaja - nad niigi hooldatud :) Seega tegelikult soovitan neid otsinguid - ka need pakuvad avastamisrõõmu.
Kokkulangevusi vaatan kasvõi selle pärast, et kindlalt valed eemaldada (muust rääkimata). Kah nagu "oma töö" kaitsmine :) Ehk on abiks Teilegi?
Nn profiilihaldust tasub ikka jagada - alustades nendega, kes sisestanud oma perekonna ja liitnud selle suure puuga - ka neil õigus oma sugulastele, rääkimata sellest, et mitu pead on ikka mitu pead.
Päris nii ju ei suhtu Teiegi siin genis - et kes ees, see mees?
Vahel ju segadust tekitavad need erinevad arusaamad nt. kirjapildis ja kronoloogilises järjestuses jmt. - siiski pole selles midagi ületamatut.
See sama linkide asi nt. Kui Teil ikka elulugu oma sugulaste juures pikalt kirjas, need lingid annab ju isiku profiili ülevaates kuhugi Teile esteetiliselt sobivalt paigutada.
Päikest,
An.
Liia Laas Kui see on õige Liia Laas siis vaevalt, et tema üldse vastab. Ta pole 2008 aasta detsembrist Genis käinud.
Private Mul küsimus. Kas Te kooli ajal referaadi kirjutamisel jätsite ka viited panemata ainult selle tõttu, et keegi samade allikate alusel samale tulemile ei jõuaks. Saite aga allikate puudumise tõttu 2 punkti kehvema hinde ja sellest nüüd Teie lapsepõlve trauma, mis siin avalikult välja lõi või tahate oma töö eest raha aga kuna viiteid pole siis saab rõhuda ainult oma Minale ja kellelgi on probleeme Teie töö faktilise usutavusega?
Kuidas seda ka ei vaataks jääb mulje, et 4 aastat faktidega on parem kui 4 aastat ilma faktideta ja sellest ka kibestumine, et pole piisavalt tubli olnud.
Egoist pole see, kes elab nii nagu tahab vaid tahab, et teised elaksid ka nii nagu tema.
[...] ”miks peaks keegi sinna viite panema?”
Ideaalselt tõend toetab teooriat. Paku korraliku allikat, ja infokvaliteet sõltub suuremast kui kodu keedetud argumendist. Uurimistöö on ehk tehtud eraklikult, aga andmete levitamine ja vastuvõetavus ei toimu vaakumis: selline protsess tugevdab ka üldjuhul andmeid. Kui enda viiteid millegipärast eksponeerida ei taha, siis pooleldi valmistatud toode jääb ilmaasjata küsitavaks hüpoteesiks ja tõendamiskohustus olete vabatahtlikult loovutanud sellele kaela kes viitsib asja ära teha kergelt kontrollitavaks andmeks.
Siiski huvitav mõttevahetus. Millal oleks laialivalguv ja läbipaistmatu informatsiooni skeem suguvõsa uurimises soovitud? Ehk keegi oskab seda kenasti selgitada? Kas viidetamine on hea või halb? Ma õpin siin, et viitega on võimalik käituda nagu maitseainega, millest võiks ka ilma olla. Iga järgnev nõue suurepärase teadustöö kohta jääks siis aga kindlalt õõnes kõlav. Kus on tõendid? Ega keerulisem pole.
Kui tahad metoodiliselt tegeleda: lisa ruutiinselt selgeid viiteid enda andmete külge, ja on ka teistel toorest põhiallikat lihtsam ise väärtustada, ilma et enne oleks veel vaja ka kellegi iseloomu üle ronida, fikseerida või atesteerida, kahtlustada, kritiseerida, jne.
---
PS. Ei tea mille artikli all eesti keelses Wikipedias leiaks "source criticism", või samaväärset, siin aga ingliskeelne lähtepunkt: http://en.wikipedia.org/wiki/Source_criticism
Ehk ka siin leidub midagi huvitavat:
"Allikakriitiline lähenemine"
http://lemill.net/content/webpages/allikakriitiline-lahenemine
"Töö allikatega, viitamine ja viidete haldamine e-õppes"
http://beta.wikiversity.org/wiki/T%C3%B6%C3%B6_allikatega,_viitamin...
Vabandage minu lonkavat eesti keelt, kui midagi veidrat ja arusaamatut, palun parandage ja olge leebed ;)
Pean tunnistama, et jälgisin seda arutelu peaaegu algusest ja lisan, et mina olen oma eellasi (teadlikult!) uurinud u 20 aastat, enne seda oli juba 40 aasta eest u 3-4 põlve vasakult-paremalt kirjas. Esialgu näppisin EGeS-i suvekursuse raames neid pärgamendil foliante, kus mu (tõenäoliste) esivanemate andmed kirjas olid. Aukartus oli suur, mahakirjutamiskiirus suur ja vigade arv ka suur.:(
Mul on kodus kirjas vanaema jt sugulaste jutustused, mitme suguvõsa perepiiblid ja u 10 cm paksune kaust (matustemälestuste või leeripäevade jmt) laululehti, sadu perepilte ja veel terve kapitäis muud materjali.
Oi kui palju korrektiive olen pidanud suguvõsalegendides tegema ja tunde, mida kulutasin arhiivis/Saagas tuhnimiseks ei jõua kokku lugeda.
Aga mul pole sellest põrmugi kahju.
Kuigi mu sugupuu oli "kummutisahtlis ruudlulises kaustikus" juba aastaid, aga mitte luku taga, tundsin mingil hetkel sisemist vajadust oma talletatud andmeid teistega jagada. Minu esivanemate ja koduküla ajalugu pakub avastamisvõimalusi sadadele inimestele, kelle juured kusagil 5-10 põlvkonda tagasi minu eellaste verega kokku sulavad.
Olen ilma ajalooerihariduseta kodu-uurija ja genealoog, aga seda enam ma olen avatud võimalustele, et keegi on minust targem, midagi rohkem avastanud jne... Mul on Geni-s hulk koostööpartnereid, kellega koos harutame lahti oma perepuude ühiseid juuri ning kes aitavad mind ja keda aitan mina. Vahel sõneleme, enamasti toetame üksteist.
Võrreldes perekonnaajalooga on ühe inimese elupäevad üürikesed ja ma leian, et oleks kuritegu mitte jagada juba avastatud ja tõest teavet (viited!) või tõestamist vajavaid hüpoteese nendega, kes on asjast huvitatud.
Kui suudan mõne arhiiviallika abil kellelgi ühe põlvkpnna jagu rohkem esivanemaid leida, olen endaga rahul.
Kaunist kevadet ja suve kõigile - nii "pühemdunutele" kui ka vähem pühendunutele!
Nagu iga uurimistöö puhul, eriti uurimustöö avaldamise puhul, on ka sugupuu uurimuse avaldamisel esmaoluline faktide allikatele viitamine. Selle jätmata tegemine, ma ei oska muud arvata: on kas laiskus, lohakus või lihtsalt rumalus.
Geni on koht kus on võimalik oma uurimustöö avaldada et seda sugulaste/suguvõsa/maailmaga jagada. Ja see ei ole kohustuslik, igaüks võib oma uurimust ka lauasathtlisse teha. Avaldada oma uurimustöö genis ilma allikatele viitamata, ja siis nuriseda kui keegi teine selle tegemata töö ära teeb... mul lihtsalt pole sõnu. Ma alguses arvasin et tegemist on provotseeriva naljaga.
Tänud mõistmise eest! Siin ju kuhjaga tegelasi, kes ajavad taga vist rekordit. Tean kindlalt, et nii mõnelegi pole tähtis andmete õigsus, "igaks juhuks " lisatakse see inimene, vahet pole-oli ta üldse olemas. Jäägu see igaühe südametunnistusele. Genisse sisestasime oma sugupuu, et leida kadunud sugulasi välismaal, mitte et jagame seda võhikutega. Olen peaaegu kõigi soovijatega teinud koostööd, oma sisestatud inimeste andmeid ma põhjuseta korrigeerida ei tahaks lubada.
Private Vabanda, aga siin paistab läbi usalduse kriis. Kas võhikud lisavad profiilidele linke või teevad seda tõsised uurijad? Kas inimene, kes otsib inimesi saagas ja leiab ja tahab teist kaasmaalast aidata lisades linke on võhik? No ma saaks sellest jutust siis aru kui keegi, kes enne nimed sisestas kas ainult suurte või väikeste tähtedega või ei lisanud kuupäevi või tegi osa profiile no name-ideks hakkaks hiljem mingeid kontrollimata faktidega profiile sisestama, siis ma jah ei lubaks sellist tegevust.
Igaks juhuks profiilid võivad lisanduda kui lingid-viited puuduvad. Ma juba ammu ei mesti exabikaasa muhulastest kaugemaid sugulasi, seal nii palju sarnaseid nimesid ja linke leiab aruharva. Las siis olla mestimistaotlusi üle 100. Sünnidaatumid ja nimed võivad nibin-nabin sobida aga on selgunud hiljem, et hoopis Eesti erinevates kantides.
Igasugune lisateave linkidena on ikka hädavajalik.
Private User
Jah las muhulastega toimetavad need kes tausta teavad.
Igaühte tuleb neist vähemalt sellega siin võrrelda: http://muhu.rehepapp.com/baas.php enne kui mingit mestimist heaks kiita.
Private User See andmik ongi kirikuraamatute alusel koostatud (aastate jooksul, enne Saaga aega). Jah me kõik teame et selle suurim puudus on EAA viidete puudumine iga eraldi kirje juures).
Üldülevaated on ju seal olemas:
http://muhu.rehepapp.com/saaga-lut.php
http://muhu.rehepapp.com/saaga-aok.php
http://muhu.rehepapp.com/saaga-adr.php
http://muhu.rehepapp.com/saaga-hing.php
jne.
P.S. 99% sellest andmikust on Genisse sisestatud GEDDCOM impordiga 18.07.2009