Gezocht: actieve curatoren

Started by George J. Homs on Thursday, September 8, 2011
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

Showing all 23 posts
9/8/2011 at 4:22 AM

Hoy allen,
Even een algemene oproep. Ik denk dat we erin kunnen slagen om er 2-4 Geni curatoren bij te krijgen in Vlaanderen en Nederland - en we hebben dat ook hard nodig. Er zijn véél meer mensen onder ons actief, dus laten we even kijken naar wat voor curatorschap belangrijk zou zijn:
- Bereidheid tot vrijwel dagelijkse activiteit
- Bereidheid tot het opstarten en beheren van projecten
Iedereen is natuurlijk in de eerste plaats met zijn of haar eigen naaste stamboom bezig. We weten echter ook dat zoveel boompjes mooi samengroeien naarmate we verder terug gaan in de tijd. Het is precies daar dat hulp nodig is, om onze onderlinge banden beter in kaart te brengen én nieuwe connecties bloot te leggen voor alle andere gebruikers (die minder tijd of interesse hebben).
Wellicht zagen jullie al m'n eigen interesse-sferen - en één van de nieuwe dingen waarmee ik bezig ben is het in kaart brengen van de Amsterdamse gouden eeuw. Daarbij gaf ik al aan dat écht hulp nodig is om de genealogische verbanden te gaan leggen met de Vlaamse en Franse origines van het gros van de Amsterdammers. Zo is er een pak werk te doen rond Antwerpen's gouden eeuw. En daarbij mogen we ook niet vergeten dat we hard hulp nodig hebben van Franstalige gebruikers die interesse hebben in het 'protestantse vraagstuk' en de uitwijking van zoveel zuiderlingen naar de Lage Landen.
Kortom, een pak dingen om aan te werken. En, da's maar een voorbeeld. Denk ook al maar aan alle mogelijke aspecten op politiek, economisch, cultureel en wetenschappelijk vlak. Of, denk aan de coloniale familiestromen (Congo, Suriname, etc etc).
Dit gewoon om aan te geven dat curatoren nodig zijn om 1° nieuwe projecten gestalte te geven en 2° met wat 'meer gemak, minder belemmeringen' in de grote boom te werken (en, uiteraard, meteen ook anderen te helpen).
Indien er 10 kandidaten zijn kunnen we niet voor alle tien zorgen. Wees dan ook niet teleurgesteld indien het deze keer niet lukt. Dan lukt het de volgende keer vast wel.
Wees dan ook kandidaat als je je écht geroepen voelt. Hou daarbij rekening dat je toch een flinke dosis historisch inzicht moet hebben. En, dat communicatie in het Engels toch vlot moet zijn (want uiteindelijk speelt een curator een rol als 'liaison' met anderen wereldwijd (en, om het werk toegankelijk te maken voor anderen elders in de wereld moeten we ook toch wat in het Engels kunnen documenteren).
Hartelijk dank voor alle feedback. Stuur een antwoord gerust persoonlijk per e-mail!
George

Private User
9/8/2011 at 4:47 AM

Sjors, mag dat ook voor een bepaalde periode, want wat als ik dan een Sabbatical wil? gaan ze me dan ook op mijn klooster-adres lastig vallen met merge-verzoeken en ontknopings-perikelen? en mag je ook curator worden als je je pecunia nog niet onder de goeie bank heb gebracht? en van wie moet je allemaal toestemming krijgen? —is 'n tante genoeg, ik heb alleen nog voogden want pa & ma liggen al vrij lang onder 't gras en de schelpen op Ockenburgh bij Kijkduin?— en wiens adhesie-betuigingen & handtekening-verzamelingen zijn wel of niet geldig om zomaar in de familiebijbel van koningshuizen te mogen schrappen en kleuren? wel een verantwoordelijke job hoor, weet niet of we dat wel durven in ons preutse, calvinistisch lage landje...

9/8/2011 at 5:36 AM

Ik vrees dat het betalende abonnement wél een basis-criterium is - maar vanuit Geni's standpunt is dat natuurlijk ergens wel logisch :-)

9/9/2011 at 5:15 AM

geef eens aan hoeveel uur per dag die Nederlandse curatoren er gemiddeld wel niet mee bezig zijn? Ik krijg de indruk dat hier enorm veel uren vrijwilligers werk/hobby uren in gaan zitten. Hiervoor wel mijn dank, overigens

9/9/2011 at 5:37 AM

Ik durf het niet te schatten Jacomina - en dat naast een 'normale dagtaak' ;-) (en koken, en strijken, en en en). Er valt zoveel te doen dat je eigenlijk nooit zou hoeven op te houden, denk ik. Maar, dat kan iedereen maar doen in functie van zichzelf. Aangezien de plekjes voor curator natuurlijk ergens wat beperkt zijn, denk ik dat we toch moeten uitkijken naar 'abnormale mensen' die er veel tijd in kunnen steken. Ik zeg maar zo, voor de vuist weg - een 15 uur per week moet er toch kunnen ingaan.
Tijd staat natuurlijk niet per definitie voor kwaliteit. Er is gewoon zoveel te doen dat we op korte termijn moeten proberen het maximum te doen. Ik denk dat met enkele curatoren meer we ook meer en beter gestructeerde projecten gaan zien waar alle gebruikers zich lekker mee kunnen vielen.

9/9/2011 at 8:26 AM

"Ik vrees dat het betalende abonnement wél een basis-criterium is - maar vanuit Geni's standpunt is dat natuurlijk ergens wel logisch"

Ja, net zo logisch als wanneer je aan een vrijwillig brandweerman vraagt te betalen omdat zo'n brandweerauto nu eenmaal ook geld kost.

9/9/2011 at 10:16 AM

LOL, Stijn, krijg me niet op m'n paard inzake Geni's recente beslissingen - je wil niet weten hoe Fred en ik er tegenaan gegaan zijn. Natuurlijk niks ermee bereikt, maar we zijn althans gewaarschuwd over het feit dat dit een start-up is, en dat heeft z'n risico's (inclusief incompetent management). Ik mik op een overname door een stevige partij die snapt dat de kwaliteit van Geni te maken heeft met de gebruikers (want de rest is 'gewoon maar' een technisch platform).
Intussen doen we gewoon leuk door met wat we leuk vinden ;-)

9/15/2011 at 12:04 PM

Iedereen kan toch zelf betrouwbare bronnen leren raadplegen en beoordelen en aan de slag. Ok, Ik heb wel een (kunst)historisch opleiding. Ik doe dit al geregeld enkele uren per dag. Ik kom dus ook af en toe foute invoer tegen. Waarbij na de merge dus opeens iets niet klopt ergens, door een foute invoer van iemand aan de hand van een onbetrouwbare of achterhaalde bron. Dit is dan van te voren niet altijd haalbaar om te voorkomen. Het internet als geheel is niet betrouwbaar. Wiki wel denk ik, Geneanet ook en Genealogie online ook wel, maar de CD Rom van Reijnders niet altijd. Veder zijn de CDROMs van alle bekende tijdschriften aan te bevelen en lidmaadschap van http://www.hogenda.nl/Docs/portal.aspx waar veel betrouwbare bronnen staan. Ze geven ook boeken uit, die je gratis ontvangt als lid ( ca 40 eur per jaar geloof ik), waar ook verbeteringen in staan van oude genealogieën. Ik kwam bijv. op GENI bij de middeleeuwse familie Strijen weer contradicties tegen. Checken is dan het devies.Voor de kwaliteit is het van belang dat alle deelnemers (Pro gebruikers) dit weten.

Voor mij is het en beetje een verslaving. Dus ik kan beter me niet aanmelden als curator.

9/15/2011 at 12:48 PM

Deirdre, ik denk dat je wellicht ook de Montias database kent, in de Frick Collection? Daar staan massa's genealogische gegevens in :-) Ik ben het stelselmatig aan het uitspitten, maar ben voorlopig nog maar aan jaartal 1634 geraakt. Nog zo'n 50 jaar te gaan :-)

9/15/2011 at 12:51 PM

Voor wie Montias niet kent... John Montias heeft alle kunstverkopen in de Hollandse gouden eeuw in kaart gebracht, aan de hand van de notariële en DTB registers van Amsterdam. Terwijl dit de historiek van een kunstwerk in kaart brengt, heeft het dus een massa genealogische informatie. En meteen leer je ook dat je destijds een Frans Hals voor amper 100 gulden op de kop kon tikken. Hadden ze dat in m'n familie geweten! :-)

9/15/2011 at 12:56 PM
9/15/2011 at 1:17 PM

Yeps, dat is'm. Je kunt gewoon in het veld 'select a year to browse' klikken, en dan zie je alle inventarissen per jaar.
Ik merk zelf op dat naarmat ik vorder, steeds weer moet teruggrijpen naar vorige jaartallen. Het gebruik van de diverse inventarisnummers is ook niet evident. Maar, met geduld kom je ver. Iemand die wil meedoen? :-)

9/15/2011 at 1:22 PM

Maar als curator voer jij dus die gegevens alleen in, of zoek je ook de familie op GENI op om het aan te koppelen, bij de minder bekende kunstenaars dan natuurlijk?

9/15/2011 at 1:28 PM

Nog een belangrijke genealogisch portaal, maar wel voor arbeidintensief onderzoek, de bronnen zelf: http://geneaknowhow.net/digi/bronnen.html

Private User
9/15/2011 at 1:35 PM

De oorspronkelijke bedoeling van het Nederlandse Portaal was daar genealogie-bronnen te zetten. door de noodzaak eerst vooral daar hulp-links te plaatsen is dat wat op de achtergrond geraakt, maar blijf s.v.p. ook daar of op de toepasselijke provincie-zoek-pagina's attenderingen doen voor leuke, interessante bron-links. Dan zien alle Nederlandstalige gebruikers het namelijk eerder dan hier.

9/15/2011 at 1:57 PM

Die laatste staat daar al bij

9/15/2011 at 2:17 PM

Ik heb de andere twee links er ook bij gezet

Private User
9/15/2011 at 2:18 PM

bdankt!

9/15/2011 at 4:19 PM

Deirdre, ik voeg alleen profielen toe waarvoor er al een connectie bestaat op Geni. Met andere woorden, als ik geen connectie vind dan 'parkeer' ik het voor later. Ik hou niet van losstaande boompjes - althans toch niet wat ons 'gemeenschappelijk erfgoed' betreft :-)

Private User
3/5/2019 at 9:37 AM

Ik denk dat met komende MyHeritage LIVE in amsterdam de oproep van meer actieve Curatoren of actieve Geni leden, meer actueel is geworden.

Mocht mensen twijfelen tijdens MyHeritage LIVE is Mike Stangel beschikbaar om alle vragen te antwoorden over wat GENI verwacht van een Curator en wat de voordelen zijn om Curator te worden. Natuurlijk vind ik dat alleen maar voordelen aan zitten.

Het grote nadeel is dat je zelf moet aanmelden als Curator en de vragen in het aanmeldingsformulier naar waarheid dient in te vullen.

Natuurlijk worden actieve Curatoren gezocht, maar Curatoren met speciale kennis en die maar een dag per maand actief kunnen zijn ook nodig.
Er is op dit moment nog geen friestalige Curator om maar iets te roepen.

3/5/2019 at 9:57 AM

Ik kan intussen melden dat het niet nodig is om een betalende gebruiker te zijn om curator te worden.

Private User
3/5/2019 at 10:01 AM

Op antwoord te geven op de vragen. Ja, als je niet uit kijkt dan ben je uren per dag bezig op Geni om de vragen te antwoorden en gebruikers te helpen, maar dat komt puur omdat er te weinig Nederlandstalige curatoren zijn op dit moment. Wij zitten nu op 5 Curatoren. En als er 5 bij komen, dan kun je met zeer weinig uren af. Het streven is dat een week een antwoord is op een vraag of een verzoek. Maar een half jaar vakantie nemen is volledig acceptabel.

Maar een Curator die alleen fouten uit de stamboom haalt en daarvoor de extra Curator rechten vraag, die komt ook door de aanmelding heen. Maar wees eerlijk hoeveel tijd je in kan steken. En in het algemeen door de extra rechten kun je sneller werken, dus als je veel verzoeken doet aan een Curator en het beter weet dan een Curator dan heb je alle recht om te soliciteren als Curator. En als je doel is minder tijd te besteden aan je werk op Geni, dan zeg dan gewoon en wees eerlijk.

In mijn ogen is iedereen die actief was in deze discussie voldoende actief om een Curator te worden.

Je moet het maar durven om vragen te stellen.

Vroeger was de basis eis dat Engels moet kunnen lezen en schrijven, maar het is wel handig, maar niet nodig. Ook hier bij is het wees eerlijk, dus als je maar een taal spreekt zeg het dan. Er zijn al genoeg Curatoren die maar een taal spreken en die zijn ook Curator geworden.

Private User
3/30/2019 at 5:44 AM

Mocht er iemand zich kandidaat willen stellen dit weekend is een goede tijd om je kandidaat te stellen. Job heeft het goede voorbeeld gegeven. Maar wij zoeken nog een specialist voor de Amsterdams archieven. Friese voorouders. Zeeuwse voorouders.

Maar een specialist op het gebied van het eiland Urk mag zich ook melden.

Ik wil wel mensen met naam en toenaam gaan noemen, maar dat laat ik wel aan anderen over.

Showing all 23 posts

Create a free account or login to participate in this discussion